Balzsay Károly kiütéssel védte meg világbajnoki címét

Vágólapra másolva!
2009.04.25. 21:42
Balzsay Károly pazar megvillanással vetett véget a 11. menet végén a csatának Krefeldben, megvédve ezzel a Bokszvilágszervezet (WBO) nagyközépsúlyú vb-övét. A mérkőzésvezető a 11. menet végén kiszámolta kihívóját, a rongybabaként összecsukó Maselino Masoe szinte azt sem tudta, hol van.
Fotó. Czagány Balázs
Fotó. Czagány Balázs
A WBO nagyközépsúlyú világbajnoka, Balzsay Károly (21–0–0, 15 K. O.-T. K. O.) és kihívója, Maselino Masoe (29–6–0, 27) mintegy fél ház előtt vonult be a mérkőzésre, ez nagyjából négyezer nézőt jelentett a krefeldi Königpalastban. Az új-zélandi tarka ingben és sapkában lépett a ringbe, Karesz sportosabb volt…

A fordított alapállású Balzsay óvatosan kezdett, elvégre Masoe az övéért jött. Az első menet a nyugalom jegyében telt, hogy aztán a második rögtön az elején váratlan eseményt hozzon: egy vétlen összefejelést követően Balzsaynak jobb szemöldöke fölött felrepedt a homloka, s ha nem is erősen, de vérezni kezdett.

Ismerve a magyar bunyós balszerencséjét, kicsit aggódni kezdtünk, Karesz is mintha aktívabb lett volna, hozzátéve persze, hogy a sérült testrészre figyelnie kellett. Simán hozta a menetet, s harmadikban is irányított, a négygyermekes családapa, Masoe – ha a bokszban létezik ilyen – a passzív ellenállást választotta.

A világbajnok érthetően nem erőltette a közelharcot, de így is fölényben volt. A negyedik menetben a jobbegyenesekre már néha ballal is „rávert”, a menet befejezése előtt 10 másodperccel legalább tucatnyi ütésből álló kombinációval meglepte az új-zélandit.

Az ötödik menet is hasonló forgatókönyv szerint folytatódott, csak éppen a menet végi ütészápor maradt el Balzsay részéről, sőt éppen Masoe támadott vissza, de erőtlenül. A kihívó annál inkább meghajtotta a hatodik menet elejét: fergetegesen jött ki a szorítósarokból, némileg meglepte Balzsayt is, de aztán helyreállt a rend, a végén pedig a címvédő beleerősített.

Ütései után Masoe ugyan jelezte, hogy meg se kottyan neki. Nagyobb baj volt, hogy Karesz a bal szeme alatt is megsérült, és ismét vétlen fejelésnek minősítette az esetet az amerikai mérkőzésvezető, Mark Nelson.

A hetedik menet ennek jegyében telt, a nyolcadikban a világbajnok érthetően óvatos volt. A következő szakaszban a krefeldi közönség – lassan megtelt a lelátó – ütemes tapssal biztatta az Universum magyarját, akit láthatóan zavart a sérülése.

A tizedik menetre Karesz aktívabb lett, nem csak egyeket ütött, ám Masoe van annyira rutinos, hogy túlélje a nem életveszélyes helyzeteket. Ennek ellenére Balzsay megvillantotta, mit is tud(na) valójában.

Aztán a tizenegyedikben be is fejezte a küzdelmet. Ment a szokásos verkli, ennek részeként a menet végén Karesz belehúzott egy jobbegyenessel, majd egy követő balhoroggal padlóra küldte a kihívót: Masoe arcán látszott, nem tudja, hol van, a bíró viszont tudta, mit kell tennie, és kiszámolta az új-zélandit.

Balzsay ezzel megvédte vb-övét, erre mondják, minden jó, ha jó a vége.

THURY GÁBOR (Krefeld)

Fotó. Czagány Balázs
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik