Változás a programban: Balzsay Károlyé a főmérkőzés Magdeburgban

Vágólapra másolva!
2009.01.10. 00:00
A nagyközépsúlyban ringbe lépő világbajnok, Gyenyisz Inkin és kihívója, Balzsay Károly egyaránt 75.8 kilóval mérlegelt. Barasjan esetének ismeretében különösen érdekes, amit Balzsay mondott a mérlegelés után. A hét elején még egyáltalán nem volt nyugodt a súlyát illetően, mert 78.5 kilót nyomott. A mérkőzéssel kapcsolatos legfrissebb hír, hogy a ZDF csatorna döntése értelmében ez az összecsapás lesz a szombati gála főmérkőzése.

BALZSAY KÁROLYÉ A FŐMECCS

A ZDF német televízió szombati döntése értelmében a Balzsay Károly–Gyenyisz Inkin (orosz) nagyközépsúlyú WBO-világbajnoki címmérkőzés lesz a mai magdeburgi profi ökölvívógála főmérkőzése, ezt a találkozót adja élőben a csatorna 22 óra után, míg az Erdei Zsolt–Jurij Barasjan meccset 20.30 órától rendezik. (Az RTL Klub mindkét mérkőzést élőben közvetíti.) A változtatásra azért került sor, mert Erdei ellenfele, Barasjan a tegnapi mérlegelésen nem tudta hozni a súlyát, így tulajdonképpen tét nélkülivé vált kettejük találkozója.
– Némi aggodalom fogott el, mert a felkészülés hajrájában már kevesebbet szokott mutatni a mérleg – nyilatkozta világbajnoki címmérkőzése előtt a nagyközépsúlyú bokszoló a Nemzeti Sport Online-nak nem sokkal a hivatalos mérlegelés után.

– Mi okozta a súlytöbbletet?
– Sokat erősítettünk, jött föl egy kis izom, ezt állapította meg Stefan Bär dietetikus. Azt ajánlotta, ne reggelizzem, pontosabban adott egy szójából, mézből és tejporból álló keveréket, s egy hétig azt reggeliztem. Három deci az adag, aztán két napig az ebéd után már nem vacsoráztam. A biztonság kedvéért pénteken is kihagytam az ebédet, s így simán mérlegeltem.

– Túllépve néhány dekán, összességében úgy látja, ott tart, ahogyan azt profi karrierje kezdetén eltervezte?
– Igen, bár fél évet elvettek a sérüléseim.

– Sérülései során soha sem érezte, hogy le kell mondania nagy álmáról, a vb–címmeccsről?
– Pontosítok, nagy álmom a vb–cím. Az viszont igaz, hogy gerincsérvem és a szemsérülésem is olyan súlyos volt, hogy megfordult a fejemben, melyik céghez menjek sofőrnek.

– Komolyan?
– Nem a sofőrséget kell komolyan venni, hanem azt, hogy előfordulhatott volna, hogy civilként élem az életem.

– Egy meccsnyire a vb–címtől számol azzal, hogy ki is kaphat?
– Az a bokszoló hazudik, akinek ez nem jut eszébe, persze az A–változattal számolok.

– Azt mondják egy autóversenyző annyi másodperccel lesz lassúbb, ahány gyermeke van. A bokszolóknál ez hogyan van, lévén az ökölvívás szintén veszélyes üzem.
– Én nem azért lettem óvatosabb, mert van egy lányom, Hanna, hanem azért, mert sérülékeny vagyok.

– Mi a véleménye arról, hogy klubtársa, Gyenyisz Inkin az ellenfele?
– Ez az Universumnál megszokott dolog, ezt kell szeretnem. Illetve, ha szeretni nem is, de el kell fogadni. A ringben bokszolok, nem pedig azon gondolkodom, hogy az Universum vezetősége miért klubtársat hoz ellenfélnek. Hivatalos kihívóként egyet tehetek, hogy legyőzöm a címvédőt.

RAFINÁLT CÍMVÉDŐ

A 31 éves novoszibirszki születésű orosz, Gyenyisz Inkin, (34–0–0, 24 K. O.–T. K. O.) a WBO nagyközépsúlyú világbajnoka arra a kérdésre, hogy jelent–e számára problémát, hogy klubtársát, Balzsayt vetette elé a sors, pontosabban az Universum az útjába, egy fintor kíséretében a következőt válaszolta:
– Mit tudok erre mondani? A világbajnoknak mindenkivel szemben meg kell védenie a címét,nem foglalkozhatok azzal, hogy ki jön szembe.
– Nem tart Balzsaytól?
– Attól, hogy ön magyar és Balzsaynak szurkol, nekem még nem kell tartanom tőle.
– Balzsay erősebbet üt, gyorsabb, magasabb is.
– Mondjuk inkább azt, hogy erősen üt, de én is, s nem vagyok lassú sem.
– Mi az, amiben feltétlenül jobbnak tartja magát?
– A bokszban nemcsak ütni kell, hanem gondolkodni is. Taktikus bunyósnak tartanak, aki fejben nagyon ott van, s meccs közben is tud stratégiát váltani.
„Rafinált” – ahogyan a címvédő kíséretéből egy orosz megjegyezte.


A január jó ómen

Az Universum égisze alatt bokszoló magyar bunyósok közül Kovács István 2001. január 27–én lett világbajnok pehelysúlyban. Münchenben a WBO övéért a dominikai Chelo Díazt győzte le. Erdei Zsolt szintén a Bokszvilágszervezet vb–címéért a mexikói Julio César Gonzálezt verte meg Karlsruhéban. Madár 2004. január 17–én lett félnehézsúlyban világbajnok.
Balzsay Károly 2009. január 10–én bokszol Magdeburgban. A tét a WBO nagyközépsúlyú világbajnoki öve…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik