Valamiért Ismerős Arcok 27. rész: Peter Lövenkrands

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2014.11.20. 08:11
Tegnap bejelentette visszavonulását Peter Lövenkrands, aki 2009 és 2012 között viselte a Newcastle mezét. A 34 éves csupa szív játékosnak nyáron...

Tegnap bejelentette visszavonulását Peter Lövenkrands, aki 2009 és 2012 között viselte a Newcastle mezét. A 34 éves csupa szív játékosnak nyáron járt le a szerződése a Birmingham City-nél, és azóta nem talált magának klubot. A mostani bejegyzésben megemlékezünk ennek a szimpatikus dán srácnak a karrierjéről, amiben nagyon fontos szerepet játszottak a fekete-fehérben eltöltött évek.Tegnap bejelentette visszavonulását Peter Lövenkrands, aki 2009 és 2012 között viselte a Newcastle mezét. A 34 éves csupa szív játékosnak nyáron járt le a szerződése a Birmingham City-nél, és azóta nem talált magának klubot. A mostani bejegyzésben megemlékezünk ennek a szimpatikus dán srácnak a karrierjéről, amiben nagyon fontos szerepet játszottak a fekete-fehérben eltöltött évek.

Lövenkrands 2009. január 23-án igazolt Newcastle-be a Schalke-tól, a németekhez pedig egy kimondottan sikeres, Glasgow Rangers-ben eltöltött hat év után érkezett. Na de kezdjük az elején.

Viszonylag rövid dániai pályafutás után 2000-ben Skóciában próbált szerencsét, az akkor szebb napokat élő Rangers-nél, akik 1.3 millió fontot fizettek érte. Gyorsan kedvenc lett a protestánsoknál és összesen 182 mérkőzésen lépett pályára, amiken 54 gólt szerzett. Ezek között volt a Celtic ellen elért győztes gól, valamint BL találatok is a Porto, az Inter, vagy selejtezőn a Villareal ellen is.

A legjobb szezonja pont az utolsó volt, amikor is 14 góllal zárt. Hat év alatt két bajnoki, egy kupa és három szuperkupa aranyat gyűjtött be.

A Skóciában eltöltött évek alatt szerepelt a válogatottban is, ahol 22 mérkőzésen 1 gólt szerzett és részt vett a 2002-es Világbajnokságon, valamint a 2004-es EB-n.

Végül is ingyen igazolt Németországba, érdeklődő pedig volt bőven. A hírek szerint az Osasuna, a Roma és a Newcastle is leigazolta volna a szélsőként és csatárként bevethető játékost.

Először minden rendben volt, aztán viszont majdnem tönkrement a karrierje. Első szezonjában 28 mérkőzésen 7 gólt szerzett, de tavasszal megsérült, így nem küzdhetett társaival a bajnoki címért, amit végül el is bukott a Schalke.

A második évében nem jöttek a gólok, viszont jöttek a sérülések, így aztán kikerült a kezdőcsapatból. 20 bajnoki, két kupa és öt BL meccs jutott neki, és összesen egy gólt szerzett. Hiába voltak edzőváltások, semelyik tréner nem számolt vele.

Olyannyira nem, hogy a 2008/2009-es szezon első felében összesen 1 bajnokin lépett pályára, majd átkerült a Schalke II-be, ahol három meccsen kétszer talált be.

2009 januárjában aztán a gelsenkircheniek felbontották a szerződését, és szabadon igazolhatóvá vált. Tekintve, hogy skót lányt vett feleségül, a cél Nagy-Britannia volt, és két hét próbajáték után a tavaszi szezonra le is igazolta a kiesés elől menekülő Newcastle. 12 mérkőzésen 3 gólt szerzett, de ez nem volt elég a bennmaradáshoz. Nyáron aztán elengedte a klub, majd szeptember 1-én mégis 3 éves szerződést kötöttek vele.

A másodosztályban aztán meghálálta a bizalmat. 32 mérkőzésen 16 gólt ért el (29 bajnoki, 13 gól) és ezzel bekerült abba a négy játékost tartalmazó halmazba, akik legalább 10 találattal járultak hozzá a csapat sima visszajutásához a legjobbak közé. (A másik 3 játékos Carroll, Nolan és Ameobi voltak)

A karrierje tehát újra beindult, a válogatottba is behívták még pár mérkőzésre. Ebben az évadban azonban súlyos veszteség is érte, elveszítette édesapját, aki régóta Alzheimer kórral küzdött. 3 nappal később pedig Löven gólt szerzett, és ezzel pontot mentett a legnagyobb (az egyetlen valamire való) rivális, a West Bromwich elleni 2:2-es mérkőzésen. Az ég felé mutatva ajánlotta édesapjának a találatot, ahogyan ezt követően minden góljánál tette.

A Premier League-ben aztán az első évben is úgy volt, hogy egyre kevesebb szerepet szánnak neki, de Andy Carroll januári távozása után tavasszal viszonylag sokat játszott. 29 meccsel és 7 góllal (25 bajnoki, 6 gól) zárta az idényt.

Nyáron aztán érkezett Demba Ba, a következő télen pedig Papiss Cissé és onnantól kezdve biztossá vált, hogy nem kap új szerződést. Nyáron szabadon igazolhatóvá vált, és természetesen maradni akart Angliában. PL szerződést nem kínáltak neki, viszont a Birmingham City-ben számítottak rá, igaz csak kiegészítő játékosként. A hosszú és fárasztó, 46 meccses évadban 22 bajnoki jutott neki, amiken 3 gólt szerzett, és lejátszott két ligakupa meccset is amiken kétszer talált be. Kétéves szerződése második évében 15 bajnokin 1 gólt jegyzett, ami mellé 1 F.A. kupa és egy Ligakupa meccs jutott, utóbbin duplázni tudott. Végül is pályafutása utolsó állomáshelyén 42 mérkőzésen 8 gólt tudott elérni.

Az alábbi videóval búcsúzunk tőle, és kívánunk sok sikert neki a civil életben!

Köszönjük Peter!

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik