Steve Harper búcsúajándéka

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.04.16. 11:04
Az 1993/1994-es évadra a Newcastle vezetősége igazolt egy fiatal kapust a Seaham Red Star csapatától. Pavel Srnícek és Shaka Hislop mellett egyértelműen...

Az 1993/1994-es évadra a Newcastle vezetősége igazolt egy fiatal kapust a Seaham Red Star csapatától. Pavel Srnícek és Shaka Hislop mellett egyértelműen a tartalék szerepét osztották 18 éves fiúra, majd mikor pár év múlva azt hihette, hogy jön a nagy lehetőség, a vezetőség megszerezte Shay Given-t. Mégis, az említett úriemberek már régen visszavonultak, vagy legalább is távoztak a csapattól, ő viszont még mindig itt van. Augusztusban a huszadik, utolsó szezonját kezdte meg a csapattal, ugyanis a nyáron lejáró szerződését egyik fél sem kívánja meghosszabbítani. Feltehetően két hónap múlva visszavonul a veterán, 38 éves hálóőr, de a sors addig még fontos feladatot szánt neki. Steve Harper újra megpróbálhatja azt, ami négy éve nem sikerült, kivívni a csapattal a bennmaradást.Seaham Red Star csapatától. Pavel Srnícek és Shaka Hislop mellett egyértelműen a tartalék szerepét osztották 18 éves fiúra, majd mikor pár év múlva azt hihette, hogy jön a nagy lehetőség, a vezetőség megszerezte Shay Given-t. Mégis, az említett úriemberek már régen visszavonultak, vagy legalább is távoztak a csapattól, ő viszont még mindig itt van. Augusztusban a huszadik, utolsó szezonját kezdte meg a csapattal, ugyanis a nyáron lejáró szerződését egyik fél sem kívánja meghosszabbítani. Feltehetően két hónap múlva visszavonul a veterán, 38 éves hálóőr, de a sors addig még fontos feladatot szánt neki. Steve Harper újra megpróbálhatja azt, ami négy éve nem sikerült, kivívni a csapattal a bennmaradást.

2009 januárjában Shay Given besokallt, nincs erre jobb szó. A csapattal a bajnokok ligáját is megjárt ír kapus egy a Liverpool-tól hazai pályán elszenvedett 5:1-es zakó után úgy döntött elhagyja a csapatot. Korábban az Arsenal volt a legkitartóbb érdeklődő, azonban mégis az első pénzügyi pumpálás időszakát élő Manchester City vette meg. Harper pedig első számú kapus lett a szezon második felére, maga két tehetséges helyettessel Tim Krul és helyi srác, Fraiser Forster előtt.

Harper nem tudott csodát tenni. Rengeteg bravúrt hajtott végre, nem kapott potyákat, de a fásult, kiábrándító mezőnymunka bőven ellensúlyozta az erőfeszítéseit, így sorra jöttek a vereségek, majd végül a kiesés. Nyáron Chris Hughton a fiatalítás mellett döntött. Igaz, hogy Forster kölcsönbe ment a Celtic-hez ez egy évre (majd nyáron visszatért, bakizott párat a felkészülési meccseken, és végleg eladták Glasgow-ba), Krul viszont megkapta a lehetőséget. A fiatal hálóőr jól muzsikált, de már az első meccsen súlyosan megsérült, így az akkor 34 éves veterán állhatott a kapuba. Korábban 29 mérkőzés volt a legtöbb, amit egy szezonban játszott, a 2009/2010-es évadban viszont a 46 bajnoki fordulóból 45 alkalommal védett.

A visszatérés után a Premier League-ben ismét Krul-t favorizálta Hughton, valljuk jogosan. Sokkal fiatalabb, és sokkal jobb kapus a holland, egyértelmű volt, hogy meg kellett adni neki a lehetőséget.

Ő pedig le is csapott az alkalomra, de sajnos a sérülések továbbra is befolyásolták a szereplését, így Harper-nek megint jutott 18 bajnoki.

Tavaly aztán Harper teljesen kiszorult, összesen 5 alkalommal állt a gólvonalon, és csak azért, mert kölcsön adták pár hónapra a Brighton-nak.

A vezetőség még nyáron leigazolta 5 évre a Charlton Athletic 1986-os születésű kapusát Rob Elliott-ot, egyértelműen Harper helyére.

Az "öreg" azonban nem távozott, és az örök második szerepköre után elvállalta a harmadik helyet is. Krul és Elliott mögött idén 4 bajnoki és 3 Európa Liga meccsen védett.

Legalább is eddig. Tim Krul ugyanis a hétvégén súlyos vállsérülést szenvedett, és a szezon utolsó meccsein biztosan nem léphet pályára.

Önmagában ez még nem jelentené azt, hogy Harper a kispadnál közelebb jut, azonban a Sunderland elleni meccs után bejelentették, hogy Elliott bokasérülés miatt szintén kidőlt, egyelőre nem tudni, hogy mennyi időre.

Így tehát a Harper-en a sor. Még utoljára odaállhat pár alkalommal a gólvonalra, hogy segítse csapatát, és hogy a szurkolók méltó módon, a gyepen tudjanak elbúcsúzni tőle.

Van persze még elvileg egy opció, a sérülések következtében a kispadra kerülő reserve kapus, Jak Alnwick személyében.

Talán máskor, más körülmények között. Ha biztos lenne a bennmaradás, akkor valószínűleg én is azt mondanám rajta, védjen ez az 1993-as születésű kölyök (akkor igazolt Harper Newcastle-be). Lassuk mit tud Alnwick, Harps pedig kapja meg az utolsó bajnokit, ahol lecserélik, és állva tapsolja a St. James' Park közönsége.

Na persze, egy szebb világban talán. Most azonban ezt nem lehet meglépni, és szerintem Pardew nem is fogja.

Minél előbb ki kell vívni a bennmaradást, és szerintem ekkora terhet nem biztos, hogy rá kellene rakni olyan 18-20 éves srácokra, mint Alnwick, Campbell vagy akár Bigirimana. Ide most ha nem is életkor, de rutin kell és higgadtság.

Jöjjön tehát Steven Harper, és búcsúzzon szépen a Newcastle United-től.

Hajrá Harps! Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik