Így kell megverni a Barcát, gyerekek

183462 183462183462 183462
Vágólapra másolva!
2011.05.22. 21:05
Címkék
Mágnestábla és szájbarágás - mit kell tennie Sir Alex Fergusonnak, hogy elkerülje a relatíve sima vereséget, amit ettől a Barcelonától egyszer...

Mágnestábla és szájbarágás - mit kell tennie Sir Alex Fergusonnak, hogy elkerülje a relatíve sima vereséget, amit ettől a Barcelonától egyszer már elszenvedett egy BL-döntőben? Egy kis promó a BL-döntő elé és kicsit korai nosztalgia egy kis önámítással nyakon öntve. A tavalyi BL-szezon talán legfontosabb meccse a virtuális boncasztalon.

A Barcelona kimondva, kimondatlanul meglepte a világot az egyedülállóan hatékony és agresszív letámadásával és ez ebből következő félelmetes mértékű labdabirtoklásával. A spanyol bajnokságot és az országot azonnal bedarálták ezzel a játékkal, Európát viszont mértékkel, de összességében mégis csak sikerrel. Hogy témánál maradjunk, Ferguson ott követte el a hibát, hogy nem akart behódolni a katalánok játékának, megpróbált focizni ellenük - amit a nála taktikusabb Hiddink élből elvetett - átmeneti sikerrel, lényegében kudarcba fulladt manőver lett. Komoly hibát nem követett el, az egyéni hibákat nem lehet kivédeni meccs előtt, lényegében akkor az MU nem volt alkalmas a Barcelona megfékezésére. Ezzel szemben a tavalyi Inter (Mourinho) olyan taktikát talált és vitelezett ki, ami térdre kényszerítette az addig legyőzhetetlennek hitt katalánokat.

Hogy mégis mi a csodarecept? Semmi különös, tartsd a formációt, mozogj együtt, kövesd az embert, véd a területet. Jaaa, és ne hibázz. Az Inter tényleg semmi különlegeset nem alkalmazott a Barcelona ellen, fegyelmezetten és koncentráltan játszott, nem hagyta kibontakozni az ellent, akik labda nélkül sebezhetőek és meglephetőnek bizonyultak. Az első fontos kritérium, hogy az Inter úgy tudta megölni a Barca játékát, hogy meg tudta tartani saját alakzatát, ezáltal érvényre juttatni a támadó taktikáját. A képen jól látszik a 4-2-3-1 támadó része, egészen magasan megszállta a saját térfelét az Inter. Ezen belül Sneijder sokszor zavarta Xavit. A katalánok támadószekciójából visszalépő ember lekövetése aki segítené az összjátékot, kihozni a labdát. Az Inter teljesen ellehetetlenítette a Barca játékszervezését, ez volt a kulcsa a játéknak. Ahogy egy Barca játékos visszalépett segíteni, ment vele az ember. Már maga a labdakihozatal is nehézkes a Barcelona számára. Magasan tudott sokszor labdát szerezni az Inter és mivel az alakzat adott volt, rendre tudtak is mit kezdeni a labdával, meglepték vele a magasan védekező Barcát. Milito rendre a leshatáron kiugrásra készen.

Az Inter egy bizonyos területnél tovább nem engedte a Barcelonát és ezzel egy időben innen indították is a támadásokat, ami a feltolt Barca védelem ellen tökéletesen működőképes is volt. A Barca felfogása saját maga ellen lett fordítva. Az Inter ezen a területen belül már megállította a Barcát és fordulásból már indult is. Az Inter csapatrészei nagyon együtt mozognak, lehetővé teszik a labdaszerzés utáni egyből játékot illetve a labdavesztés utáni kontrollt. Ezért is történt, hogy az Inter rendre kapuig vagy alapvonalig ment és a Barca nem tudta visszakontrázni egyszer sem őket. A képen Barcelona feltolt védelme már kiszolgáltatott helyzetben, nem sikerült a letámadás, több ember is megjátszható az ellenfél oldalán. Az Inter kontrollálta a középpályát, az ezerszer megénekelt Pandev-Eto'o szélső páros hathatós közreműködésével. De támadó mivoltuk miatt tudott kisebb akciókat kialakítani a csapat. Úgy nézett ki a játék, ahogy Mourinho valószínűleg eltervezte. Továbbá fontos eleme volt a Barca legyőzéséhez a mentalitás. Az Inter hozta azt, amit elvtervezett, mégis a Barcelona szerzett vezetést, egy ostoba ember-váltási hiba miatt. Ez gyakorlatilag minimálisra csökkentette az Inter esélyeit, ugyanis ha sikerül is megfordítani a meccset, az idegenben lőtt gólja miatt a Barca kényelmes helyzetbe került. Erről kevesen beszélnek, de ez is fontos eleme lehetett ennek a meccsnek, hogy a Barca kicsit kieresztett. Miért ne tették volna? Előnybe kerültek, várták, hogy az Inter kinyíljon és még ha kapnak is egy, esetleg két gólt, otthon egy gólos győzelemmel mennek is tovább. Az Inter ezért is volt rettenetesen erős mentálisan (hogy a visszavágóról ne is beszéljünk), mert relatíve uralták a meccset, ők álltak közelebb a vezetés megszerzéséhez, mégis hátrányba kerültek, de nem adták fel. Ugyanabban a mederben folyt a meccs tovább. A házigazda erőfeszítései meghozták a várt eredményt. A több kidolgozott helyzetből sikerült kiegyenlíteni.

Ibrahimovic témakörre több szempontból is felesleges kitérni. Egyrészt Ibra nagy meccseken - főleg a BL-ben - notórius betliző. Ezen a meccsen sem játszott jól, gyakorlatilag a pályán sem volt. A Barca játéka alapvetően nem működött, bárki játszhatott volna helyette. A Lucio - Samuel páros két meccsel ezelőtt Drogbát tüntette el, akire nem jellemző, hogy nagy meccseken eltűnik. 60.perc környékén Abidal váltotta, Piqué ment fel a helyére centerbe. Messi. A kis argentin szokás szerint ki lett kapcsolva, egyrészt mint minden játékosra rá is érvényes volt az, hogy bizonyos területre való belépése után megtámadták, továbbá Motta sokszor követte emberfogással, ha területére lépett. Nem igazi követő emberfogás volt ez, azért látni sokszor őket közel egymáshoz mert, nagyjából egy helyen játszottak. Nehéz megmondani, Messi mit játszott pontosan, mert Pedro játszott klasszikus szélsőt, Ibra volt centerben, Messi pedig hamis kilencest játszott, rengeteg szabad mozgással, ami azért eléggé benne van a játékában. Akkoriban ez volt Guardiola heppje. Nem volt túl jó húzás, mert pont a tömörülés kellős közepén volt, ahol egyből volt a közvetlen közelében mindig minimum három ember.

A második félidő ugyanott folytatódott, ahol az első befejeződött, csak a Barca kicsit bennmaradt az öltözőben. A harmadik percben már fordított is az Inter, majd negyed órán belül szerzett még egy gólt, ami már komoly hátrányt jelentett a Barcának, ugyanis minimum két góllal kellene nyerni hazai pályán, ami már cseppet sem olyan egyszerű. Mourinho behozta Sztankovicsot Pandev helyére és berendezkedett a kontrákra. Ami működött is, csak végeredményben nem változtatott, ami betudható annak is, hogy Maicon, Messivel való ütközése után megsérült, Balotelli pedig a könnyelműsködései miatt kapott füttyszóra megsértődött és nem volt hajlandó normálisan játszani. Pedig egy pályán lévő Maiconnal és egy tettre kész Balotellivel jó eséllyel nem szorult volna annyira be a csapat mint az utolsó percekre. Ebből adódóan, lehetséges egy kontrát értékesíteni tudtak volna, amire volt bőven volt lehetősége a csapatnak.

A párharc lényege az volt, hogy az Inter hihetetlenül fegyelmezetten és lelkesen védekezett és az adott területnél tovább nem engedte a Barcelonát, a megszerzett labdákkal rendre tudtak mit kezdeni, mind a széleken mind középen Milito révén. De ehhez a teljesítményhez kellettek az egyéni pluszok is. Motta és Cambiasso hihetetlenül hatékonyan szűrt, Samuel és Lucio szintúgy. Pandev és Eto'o védőmunkája és futómennyisége elengedhetetlen volt győzelemhez. Sneijder hozta az ellenfél számára váratlan labdákat és agilis játékát. A csapat akkor sem roppant össze, mikor a cél reménytelenül messzinek tűnt. Ugye, milyen egyszerű.

http://www.youtube.com/watch?v=sY21nNFHXOA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik