Önök kérték – miközben az ifik Európa-bajnokságot nyertek

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2024.06.03. 08:31
A kispesti Kovács Kálmán (sötétben) a lengyelek ellen is remekelt, gólt szerzett, s itt is túljutott kissé rémült védőjén (Fotó: Képes Sport)
Váratlanul, de megérdemelten, kiváló teljesítménnyel lett ifjúsági (ma: U18) Európa-bajnok negyven esztendeje Moszkvában Magyarország. Bicskei Bertalan ifjú futballistái öt mérkőzésén mindössze egyetlen gólt kaptak.

Nem indult jól. Bicskei Bertalan kiharcolta, hogy az Európa-bajnoki selejtezőre készülő ifiválogatottja 1984 márciusában elindulhasson a rangos taskenti tornán, ám ott két győzelem (OSZSZSZK: 5–3, Ukrajna: 2–0) után kétszer kikapott (Üzbegisztán: 0–3, Románia: 1–2), s végül Bulgáriát legyőzve (2–1) az 5. helyen végzett.

Ahogy a felnőttek, a gyerekek sincsenek szokva a sorozatterheléshez” – kesergett az ifikapitány, s különösen a Romániától elszenvedett vereséget fájlalta, ugyanis velük kellett megküzdenünk a Szovjetunióban rendezett tornára való kijutáshoz.

A selejtező első mérkőzése igazolta félelmeit, nyertünk ugyan Csepelen 1–0-ra (gól: Orovecz György), ám nem ment a játék. Aztán a visszavágón Nagyváradon már nagyon, 2–0-ra győztünk (gólok: Orovecz, Zsivóczky Gyula), s valamennyi futballistánk remekelt. Bicskei köszönetet mondott Mezey György szövetségi kapitánynak, „aki kiváló ötleteket adott arra, hogyan lehet ifjúsági szinten hatékonyan letámadni az ellenfelet”. A nagy öröm közepette kérte a klubedzők megértését, mert csak akkor lehet esélyünk az Eb-n, ha „gyakori együttléttel, kemény, közös munkával készülhetünk a nagy feladatra”.

A felkészülést Csucsánszky Zoltán esete zavarta meg, a csepeli futballista lemondta a válogatottságot, mondván, a sok iskolai távollét a tanulmányi eredményei rovására megy. Ebből lett némi paláver, fellángolt a tanulás vagy futball vita, aminek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Bicskei ugyanis elmondta, hogy a Vácról bejáró Kovács Ervin és a Tatabányai Vincze István iskolájával megbeszélték, hogy mennyit lehetnek távol a gyerekek, a ferencvárosi Deák Sándor pedig azért indul egy nappal később az Eb-re, mert felvételizik a közgazdasági egyetemre (felvették). Azt pedig csendben hozzátette, hogy aki biztos kezdőnek számít a csapatban, az nem habozik.

Aztán már jött is az Európa-bajnokság. „Úgy vélem, a csapat képes kiharcolni a továbbjutást, csoportelsők lehetünk. Sorozatmérkőzéseket játszunk, kétnaponként lépünk pályára, így feszített lesz a tempó. Remélem, bírni fogják a fiúk” – mondta a rajt előtti napon a kapitány, de kár volt félnie, a legjobbkor voltak erejük teljében.

A csoportmeccseket Csehszlovákia ellen kezdtük, sima 3–0, a győzelmünk egy percig sem volt vitás, a három gólon kívül a hajrában volt még két kapufánk is. Következtek a spanyolok, és az újabb győzelem (2–1). Ezúttal nem volt sziporkázó a játék, itt a sikerhez szervezett futball, kitűnő küzdőszellem és jó erőnlét kellett – mindhárom megvolt. A harmadik meccsen a harmadik harcmodor ellen diadalmaskodott a társaság (1–0), a svájciak ugyanis beálltak a kapujuk elé, bekkeltek, és lesték megugorhatnak-e.

Ez történt Minszkben, a válogatott pedig utazhatott Moszkvába, az elődöntőre, Lengyelország ellen. Úgy tudta mindenki, hogy a Lenin-stadionban lesz a meccs, ám átvitték a Torpedo Moszkva pályájára. Itt is több mint ötezren látták, hogy sokkal jobb a magyar csapat, úgy nyert 2–0-ra, hogy „szinte alig engedte levegőhöz jutni a jó erőkből álló lengyel ifiválogatottat”. Két perc alatt két gólt lőttünk, a védelem pedig magabiztosan, a támadásokat is segítve tartotta a frontot.

Bejutottunk tehát a döntőbe, ahol a házigazda Szovjetunió volt az ellenfél, immáron a Lenin-stadionban, zsúfolt lelátók előtt.. A csapat a találkozó első percétől kezdve végig bírta a szovjet gárda által diktált tempót. Ment minden, mint a karikacsapás. A középpályások jól szűrték meg az akciókat, s igen veszélyesek voltak a kontratámadásaink. Keménységben, határozottságban is – főként a szünet után – mi voltunk a jobbak. Csak éppen gól nem esett, még a hosszabbításban sem, következtek a tizenegyesek és velük – a dráma.

A harmadik sorozat után 0–2-re álltunk, aztán Pintér Attila szépített (1–2), majd egy körrel később Zsivótzky egyenlített (2–2). Egy elhibázott lövés ott, egy itt, aztán ott még egy. Ekkor jött Kovács Ervin és „nagy nyugalommal küldte a kapuba a labdát”. És ezzel Magyarország Európa-bajnok lett.

Petry Zsolt volt a meccs hőse – három tizenegyest védett. Nem véletlenül, hiszen a tavasz során Bicskei külön gyakorolt a kapussal, nagy figyelmet fordítva a tizenegyesek hárítására.

Így védekeztünk a döntőben – a kapus, Petry Zsolt hangos szóval irányított (Fotó: Képes Sport)

A mérkőzést Európában sokan láthatták, itthon senki. Ugyanis hiába közvetített naponta két meccset egyenesben, kettőt felvételről a szovjet televízió, hiába létezett az Intervízió nevű dac- és érdekszövetség, az MTV műsora nem változott, a moszkvai döntő időpontjában például ez volt: „10.45: Bűvészek nemzetközi találkozója. Francia film; 14.10: Bemutatkozik Sütő Gyula nagyvisnyói népművész; 15.05: MÉH-esek kérték. Az önök kérték különkiadása.”

Nem kívánjuk túlértékelni a nagy sikert…” – óvatoskodott a Népsport is, de azért kénytelen volt megerősíteni, amit Bicskei mondott: „Bízom abban, hogy ezek a fiúk az NB I-ben szerepelve eljutnak a legjobb felnőttek színvonalára, de ehhez segíteni kell a klubedzőknek és az idősebb játékosoknak egyaránt.”

Hogy ki, hogyan járt, esete válogatja, de az itthoni közeget hűen tükrözi Lakat. T. Károly (egyedüli magyar újságíróként volt jelen az Eb-n…) beszámolója. Érdemes idézni egy passzust a cikkéből: „Miért kell félnie, tartania egy ifjúsági Eb-t nyert válogatott szövetségi kapitányának alig néhány órával élete legnagyobb sikere után attól, hogy eredménye majd milyen irigységet szül itthon; miért kényszerül arra egy csapatvezető, hogy a győzelem felett érzett kirobbanó öröme helyett, azonnal a siker születésének másodperceiben osztani kezdje az oszthatót; a kelleténél, a szükségesnél, a megérdemeltnél, és a jogosnál is többfelé parcellázza a diadalt. Csak azért, hogy legalább az elismerésben részesülők ne váljanak azonnal ellendrukkerekké, ne hangozhassék el az az iszonyú mondat, miszerint: »Szép kis mezőny gyűlhetett össze azon az ifjúsági EB-n, ahol a magyar csapat tudott aranyérmet nyerni…«”.

Bicskei visszafogott maradt a kiugró siker után is. Nem a mellét verte, inkább arról beszélt, mi minden kell(ene) ahhoz, hogy a háttér valóban stabil legyen: „Nem igaz, hogy sok reményteljes fiatal kerül évről évre felszínre! (…) Egyre kevesebb fiatal érez vágyat, hogy labdarúgó váljék belőle, arányban azzal, ahogy csökkent a sportág presztízse minálunk. Özönvíz előttiek a legtöbb helyen a feltételek, a nevelőedzők anyagi és erkölcsi megbecsültsége minimális, rosszak a pályák, a labdák, nincs világítóberendezés, hogy sötétedés után is lehessen edzeni. Nem tizenvalahány éves korukban kellene a gyerekeknek elkezdeni játszani, hanem már hat-hét éves koriban. Tízéves korukig csak játszaniuk kellene, ahogy annak idején a grundokon, a saját örömükre.”

Az ifjú bajnokokat ebéden köszöntötte az MLSZ, ahová – figyelem! – a szülőket is meghívták. Az pedig örök érvényű, amit Erdei Pál (de inkább „Pali bácsi”), az ifiválogatott szinte örökös technikai vezetője mondott az ünneplés végén: „Olyan jó egy kicsit nekünk is a napos oldalon járni ...”

Ifjúsági Európa-bajnokság
1984. május 25–június 3., Szovjetunió
D-csoport, Minszk, Dinamo-stadion
Magyarország–Csehszlovákia 3–0 (1–0)
Gólok: Kovács K. (7. – 11-esből), Orovecz (41., 54.)
Magyarország–Spanyolország 2–1 (0–0)
Gólok: Kovács K. (11-esből, 44.), Zvara (79.), illetve Gomes (56.)
Magyarország–Svájc 1–0 (0–0)
Gól: Vincze (76.)
Elődöntő
Magyarország–Lengyelország 2–0 (0–0
Moszkva, Torpedo-pálya, 5500 néző, vezette: Robinson (angol)
Gólok: Kovács K. (48), Zsivóczky (49.)
Döntő
Magyarország–Szovjetunió 0–0 – 11-esekkel: 3–2
Moszkva, Lenin-stadion, 80 ezer néző, vezette: Dos Santos (portugál)
Magyarország: Petry – Haaz, Pintér, Szélpál, Keller – Deák, Kovács E., Kovács K., Vincze – Zsinka, Orovecz (Zsivóczky, 57.)
Szövetségi kapitány: Bicskei Bertalan
Szovjetunió: Kutyepov – Ketasvili (Gorilij, 16.), Csedija, Szpelnyikov, Kolotovkin – Ivanauskas, Hudozsilov, Tatarcsuk, Kuzsljev (Kuznyecov, 60.) – Szkiljarov, Bublauskas
A győztesek
Kapusok: Petry Zsolt (MTK), Szeiler József (FTC). Mezőnyjátékosok: Takács József (DVTK), Haaz Ferenc, Deák Sándor, Zsivóczky Gyula (FTC), Pintér Attila (Salgótarjáni Síküveggyár), Szélpál László (SZEOL), Keller József (Nagykanizsa), Kovács Ervin (Ú. Dózsa), Krizán Sándor (NYVSSC), Orovecz György (MTK), Csoboth Róbert (Pécs), Vincze István (Tatabánya), Zsinka János (Volán), Kovács Kálmán (Bp. Honvéd), Zvara József (Vasas). Szövetségi kapitány: Bicskei Bertalan
EMLÉKEZTETŐ

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik