Légvonal – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2017.02.19. 23:56

Élettanilag aligha van különbség bosszúság és bosszúság között, ám egyáltalán nem mindegy, milyen nívón verheti a fejét a falba az ember. Szűkítve a kört, futballban nincs annál nagyobb méreg, mint amikor az utolsó utáni pillanatban kap gólt a csapat, egy szempillantás alatt változik meg minden – lesz a három pontból egy, a világraszóló győzelem helyett figyelmet felkeltő döntetlen.

És most már a legszűkebb a kör, Dárdai Pálról és a Hertha Bayern elleni szombati döntetlenjéről beszélek. A leghitelesebb (semmi mellébeszélés, mindent pacekba) magyar edző okkal nem aludt a meccs utáni éjszaka, ám aztán, ahogy ment előre a nap az égen, lassan-lassan a helyére kerültek benne a történtek. Ő nem mondja, de én mondom, óriási különbség, hogy egy felpumpált itthoni tucatcsapat vagy a Bayern München ment pontot a fiai ellen a lefújás pillanatában. Hogy magyar edzőként a minden szempontból (pénz, paripa, fegyver) csak irigyelhető Bundesligában dühönghet.

Hogy nem is olyan régen a Dortmund csak tizenegyesekkel jutott túl csapatán a kupában, fontos előzmény. Arról árulkodik, hogy állhat az egész ország kalaplevéve Dárdai edző előtt, ő illedelmesen megköszöni a figyelmet, ám tántoríthatatlanul megy tovább az útján.

Berlinben, tehát csak áttételesen a „mi” diadalunk, amit produkál, de hát Istenem, ez jut nekünk momentán. Itthoni edzőink sokkal szebbeket, látványosabbakat nyilatkoznak, mint ő, náluk viszont éppen az hiányzik, ami a Herthánál kiszúrja a szemünket: nem csapják agyon a tettek a szavakat. A meccsek, a játékosok produkciója alátámasztja mindazt, amit a pályára lépés előtt mondott az edző.

Pedig Dárdai éppen úgy magyar földön tette meg az első lépéseit a labda körül, mint itthon szerződéshez jutó (szerencsés) honfi társai, ám olyan közegben lett futballfelnőtt, amely könyörtelenül kiveti magából azokat, akik el nem tudják képzelni az életet némi ügyeskedés nélkül. Hogy a hozzánk érkező valutás mesterek miért a nálunk honos stílust veszik magukra, ahelyett, hogy formálnák környezetüket, olyan kérdés, amelyet talán fel sem illik tenni.

Budapest–Berlin: 700 km. Légvonalban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik