Martin Skrtel két éve török bajnok lett (Fotó: AFP)

 

„Szombaton, a Dunaszerdahely ellen lesz az utolsó meccsem” – jelentette ki könnyes szemmel a keddi sajtótájékoztatóján Martin Skrtel, a Spartak Trnava védője.

A Szlovákiában négyszer az év labdarúgójának megválasztott Skrtel 104 meccset játszott a nemzeti csapatban, részt vett a 2010-es világ- és a 2016-os Európa-bajnokságon.

Trencsénben kezdte profi pályafutását, 19 évesen a Zenit Szentpétervárhoz szerződött.

„Ötszázötvenezer eurót kaptunk érte, 2004-ben ez nagyon szép összeg volt. Ez a pénz közel egyévi költségvetésünket fedezte” – emlékezett vissza Róbert Rybnícek, az AS Trencín sportigazgatója.

A Néva folyó partján csak három és fél évig játszott, 2007-ben orosz bajnok lett a Zenittel. Pár hónappal később bejelentkezett érte a Liverpool, amely 10 millió eurót fizetett. Nyolc évig a „vörösök” meghatározó játékosa volt, összesen 242 tétmeccsen lépett pályára, egy Ligakupát nyert a csapattal. Anglia után a Fenerbahce, majd az Istanbul Basaksehir játékosa lett, utóbbival 2020-ban török bajnok lett.

A pályafutását otthon akarta befejezni, és így is lett, ebben az idényben a Spartak Trnava meghatározó játékosa volt, két hete Szlovák Kupa-győztes lett.

„Az utóbbi hónapokban gondjaim voltak a hátammal, gyakran csak fájdalomcsillapítóval tudtam játszani. Nagyon sok szakemberrel konzultáltam, de a fájdalmaim csak növekedtek. Sokáig elodáztam a végső döntést, nem akartam elfogadni, hogy már nem tudok megfelelő szinten játszani. Például a közelmúltbeli kupadöntőn csak három Flector fájdalomcsillapítóval tudtam végigjátszani... Nehéz kimondani, de befejeztem. Az egészségem, a további életem miatt ezt kellett tennem” – nyilatkozta kedden Martin Skrtel.