Oroszország: napirenden az átlépés az UEFA-ból az ázsiai szövetségbe

Vágólapra másolva!
2022.12.23. 11:57
null
A 2020-as volt az oroszok utolsó Európa-bajnoksága? (Fotó: AFP)
Az Orosz Labdarúgó-szövetség ma (pénteken) tárgyal arról, hogy kilépjen az UEFA-ból, és kérje felvételét az ázsiai szervezetbe (AFC) – írja a TASZSZ nyomán a Kicker.

 

Mint ismert, a FIFA és az UEFA februárban döntött úgy, hogy az Ukrajna elleni katonai agresszió miatt kizárja az orosz csapatokat és válogatottakat a nemzetközi tornákról. Májusban eldőlt, hogy nevezettek az 2022–2023-as idényben sem indulhatnak ezekben a sorozatokban, az európai szövetség emellett visszautasította a 2028-as vagy a 2032-es Eb megrendezésére irányuló orosz pályázatot. Már ekkor felvetődött az, hogy átlépjenek az ázsiai térségbe, ám a TASZSZ úgy tudja, Moszkvában mostanra jutott el odáig a felvetés, hogy az orosz szövetség tanácskozik is róla.

A nemzetközi mezőnyben elszigetelődött Oroszországban azt remélik, Ázsiában újra versenyhelyzetbe kerülhetnek. Bár az orosz klubcsapatok számára az ázsiai Bajnokok Ligája anyagilag jóval kevésbé vonzó, mint az európai, a jelenleginél mindenképpen több bevételt hozna az ottani szereplés. A 2023-as katari Ázsia-kupa 24 fős mezőnye már kialakult, így ha zónát váltanak az oroszok, legközelebb a 2027-es szaúdi kontinenstornára vívhatnák ki a részvételt. (Sőt, a 2026-os vb-selejtezőről sincsenek – egyelőre – kizárva.)

Az orosz válogatott legutóbb tavaly novemberben lépett pályára tétmérkőzésen, amikor világbajnoki selejtezőn 1–0-ra kikapott Horvátországban. A háború kezdete óta mindössze három korábbi szovjet tagköztársaság, Kirgizisztán (2–1), Tádzsikisztán (0–0) és Üzbegisztán (0–0) ellen játszott felkészülési mérkőzéseket, rendre idegenben. November 19-én Szentpéterváron Bosznia-Hercegovinát látták volna vendégül az oroszok, ám a bosnyákok a széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás miatt lemondták a találkozót.

Nem az oroszok lennének az elsők, akik kontinentális szövetséget váltanak. Korábban Izrael 1956-tól 1974-ig az AFC tagja volt. Miután onnan politikai nyomásra kizárták, dél-amerikai, európai és óceániai térségben is szerepeltek vb-selejtezőkön, majd 1992-ben léptek be az UEFA-ba. Kazahsztán függetlenné válását követően először az ázsiai zónába lépett be, majd 2002-ben átkerült Európába, míg Ausztrália 2006-ban váltott Óceániából Ázsiába – ez utóbbi két ország sportszakmai okokból tett így.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik