„szurkolók–milliárdosok 1–0” – az Arsenal szurkolói is tiltakoztak az Európai Szuperliga ellen 2021 április 21-én, nem sokkal később a tervezet megbukott (Fotó: Getty Images)

A francia lap értesülései szerint a 48 óra alatt megbukott szakadár kupasorozat alapító tagjai, a Real Madrid és a Barcelona alaposan átdolgozták az eredeti terveket, így egy nyitott, minden egyesület számára elérhetőbb versengést hoznának létre. A két spanyol óriásklub 12 európai ország 50 csapatának kérte ki a véleményét arról, hogy milyen formátumot látnának szívesen abban az esetben, ha a Szuperliga mégis elindulna.

Az új tervek szerint a Szuperliga nyitott lenne, és olyan kisebb bajnokságok is képviseltethetnék magukat benne, mint például a belga, a holland vagy a skót pontvadászat. A csapatok sportszakmai teljesítményük alapján jutnának be a versenysorozatba, amelyben a pénzügyi fairplay jóval szigorúbb lenne, mint az UEFA jelenlegi szabályai – a fizetések összege például nem haladhatná meg a klubok költségvetésének 55 százalékát.

Az Európai Szuperliga alapítói – Florentino Pérezzel és Joan Laportával, a Real Madrid és a Barcelona elnökeivel az élen – jelenleg az Európai Unió Bíróságának döntésére várnak: a Luxembourgban székelő testület arról hivatott dönteni, hogy összeegyeztethető-e az európai uniós versenyjoggal az, hogy a FIFA és a UEFA jóváhagyása kell egy profi labdarúgótorna indításához az EU területén belül. Ezzel együtt kicsi annak az esélye, hogy a Szuperligát támogatóknak kedvező ítélet szülessen.