Megreformálják az Aranylabdát (Fotó: AFP)

 

Tavaly sokak vitatták, hogy Lionel Messi valóban megérdemelte-e a hetedik Aranylabdáját, így kritikák özöne zúdult a díjat kiosztó France Footballra, amely jelentős változtatásokat közölt. 

A díjat nem a naptári év, hanem az idény végén ítélik oda. Szeptemberben vagy októberben rendezhetik a következő ceremóniát, amelyen a jelenleg is tartó kiírást veszik figyelembe – a decemberben esedékes katari világbajnokságon nyújtott teljesítmények csak a jövő évi szavazásba számítanak bele. 

Szűkül a voksolók köre: a futballisták szűkített listáját nem kizárólag a France Football munkatársai hozzák majd létre, utána viszont, a végső szavazásnál százhetven újságíró helyett csak a FIFA-ranglista első száz helyezett országának egy-egy szakírója szavazhat. A nőknél is hasonló lesz a lebonyolítás, annyi különbséggel, hogy az első ötven nemzet képviselője voksolhat. Magyarországról a Nemzeti Sport futballrovatának vezetője, Vincze András, a női Aranylabda esetében Dénes András újságíró szavaz a legjobbakra.

Új szempontrendszer: a jelöltek egyéni teljesítménye többet nyom a latba, mint az általuk megnyert trófeák száma. A játékosok teljes pályafutását sem veszik majd figyelembe a döntésnél.

Az Aranylabdát először 1956-ban ítélték oda, és az angol Sir Stanley Matthews érdemelte ki. Egyetlen magyarként eddig Albert Flórián kapta meg a díjat, 1967-ben.