Eurofoci: új bajnok Szlovákiában, új kupagyőztes Szerbiában

Vágólapra másolva!
2015.05.20. 23:03
A Dinamo Zagreb 120 perc alatt 34 kapura lövésből sem talált be az RNK Split ellen a Horvát Kupa döntőjében, a tizenegyeseknél mégis higgadtabb volt riválisánál, és 13-adszor is elhódította a trófeát. Szlovéniában a Koper, Izraelben a négygólos Rade Prica segítségével a Maccabi Tel-Aviv, Macedóniában a Rabotnicski, Szerbiában fennállása során először a Csukaricski, Montenegróban a Mladoszt Podgorica lett a kupagyőztes. Szlovákiában első bajnoki címét ünnepelte a Trencín.

KUPADÖNTŐKKUPADÖNTŐK

HORVÁTORSZÁG. A Dinamo Zagreb lefutballozta az RNK Splitet a Horvát Kupa döntőjében. Az összes kapura lövés aránya 34:6, a kaput eltaláló lövéseké 8:1 lett, mégsem esett gól 90, sőt, 120 perc alatt sem. Így a tizenegyesek döntötték el a csatát. A zágrábiaknál a Manchester United chilei kölcsönjátékosa, Ángelo Henríquez nyitotta a sort, s miután a splitieknél a második és a harmadik ember is hibázott, a rengeteg kihagyott helyzet ellenére roppant higgadt zágrábiak a negyedik kísérletüket is értékesítve elhódították a trófeát – 2012 óta először, összesen 13-adszor.

SZLOVÉNIA. A bajnokságban a legutóbbi négy mérkőzését elveszítő Koper kihasználta a hazai pálya előnyét, s a Celjét 2–0-ra legyőzve megnyerte a Szlovén Kupát. A Koper fennállása harmadik kupagyőzelmét ünnepelte, s az elsőt 2007 óta.

SZERBIA. A története során először a Szerb Kupa legjobb négy csapata közé jutó Csukaricski nem elégedett meg azzal, hogy döntőt játszhat, a Partizan elleni belgrádi fináléban 1–0-ra legyőzte a bajnokot, amely az utolsó percekben óriási nyomás alatt tartotta városi riválisa kapuját, de nem tudott egyenlíteni.

IZRAEL. A Maccabi Tel-Aviv a svéd Rade Prica négy góljának is köszönhetően simán, 6–2-re legyőzte a Hapoel Beer-Shevát az Izraeli Kupa haifai döntőjében, és ezzel tíz év után először, fennállása során 23. alkalommal elhódította a trófeát. A 34 éves, 14-szeres svéd válogatott Prica – aki korábban a német Hansa Rostockban, az angol Sunderlandben és a norvég Rosenborgban is megfordult – a második félidő elején negyed óra alatt szerzett három gólt, ezzel eldöntötte a szünetben még szoros (2–1-re vezetett a Maccabi) mérkőzést.

MACEDÓNIA. A szkopjei Rabotnicski megvédte címét a Macedón Kupában, miután 2–1-re legyőzte a tetovói Tetekszet. A szkopjei Nemzeti Stadionban alig volt néző, szinte kongó lelátók előtt rendezték meg a finálét, amelyen a Teteksz csak a Rabotnicski első góljára tudott válaszolni.

MONTENEGRÓ. A Petrovac és a Videotont két éve az európai porondtól búcsúztató Mladoszt Podgorica találkozóján utóbbi szerzett vezetést az első félidő derekán, de perceken belül egyenlített a Petrovac. Ám utóbbi az első félidő hajrájában piros lap miatt tíz emberre fogyatkozott, s így is tartotta a döntetlent és kiharcolta a hosszabbítást. A ráadás első félidejének hajrájában újra vezetést szerzett a Mladoszt, és meg is tartotta előnyélt, ezzel fennállása első kupagyőzelmét ünnepelte.

A ciprusi és a lett kupadöntőről, illetve a moldovai bajnokavatásról ide kattintva olvashat.

BAJNOKSÁGOK

SZLOVÁKIA. A Zilina a 72. percben még vezetett a Slovan Bratislava ellen a szlovák bajnokság szerdai játéknapján, de Milan Kriniar öngóljával egyenlítettek a fővárosiak, majd Marko Milinkovoic találatával a győzelmet is megszerezték. A Zilina hátránya így két fordulóval a bajnokság zárása előtt nyolc pont maradt a Trencínnel szemben, azaz a trencséniek megszerezték fennállásuk első bajnoki címét. A 2011-ben az élvonalba jutott klub tavaly fennállása addigi legjobb eredményét elérve második lett.

AUSZTRIA. A Red Bull Salzburgnak Gulácsi Péterrel a kezdőcsapatában győznie kellett volna a Sturm Graz otthonában, hogy matematikailag is biztossá tegye bajnoki címét, de gól nélküli döntetlennel zárult a találkozó. Ez azt jelenti, hogy a Rapid Wien még elméletileg utolérheti az éllovast, amelynek két mérkőzésen kell egyetlen pontot szereznie (legközelebb vasárnap hazai pályán a Wolfsberger ellen lesz lehetősége rá), vagy azt várni, hogy a Rapid botlik.

DÁNIA. A dán élvonalban az FC Köbenhavn 1–0-ra legyőzte az AaB-t, ezzel 9 pontra csökkentette a hátrányát a Midtjyllanddal szemben. Az éllovas csütörtökön lép pályára a slagelsei Vestsjaelland otthonában, és ha pontot szerez az utolsó előttivel szemben, bajnok lesz.

AZ EURÓPAI BAJNOKOK ÉS KUPAGYŐZTESEK, A BL- ÉS EL-INDULÓK LISTÁJA ITT TALÁLHATÓ.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik