Erősítés felsőfokon – Ghána öt futballistát „szerzett” a katari világbajnokságra

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.07.21. 12:54
null
Inaki Williams, Callum Hudson-Odoi, Eddie Nketiah – hárman a ghánai válogatott új szerzeményei közül (Fotók: Imago Images)
Javában zajlik a nyári transzferidőszak, a legnagyobb erősítéseket mégsem egy klub, hanem egy nemzet vitte véghez. A ghánai labdarúgó-válogatott ugyanis öt játékost is honosított az elmúlt hetekben, közülük hárman a Premier League-ben, ketten a La Ligában játszanak...

Callum HUDSON-ODOI
(Chelsea, 21 éves, szélső)

Háromszoros angol válogatott, most mégis vált, amit a 2021-es FIFA-szabálymódosítás tesz lehetővé. Hudson-Odoi néhány évvel ezelőtt, Frank Lampard kinevezése idején hatalmas angol reménységként robbant be a Chelsea-ben, de a kezdeti lendület után több sérülés, formahanyatlás és pályán kívüli balhé vetette vissza karrierjét. Az angol és ghánai felmenőkre is büszke jobbszélső a mögöttünk hagyott 2021–2022-es idényben 27 tétmeccsen jutott szóhoz a londoni kékeknél, s bár többnyire csere volt, így is összehozott 3 gólt és 6 gólpasszt. Hudson-Odoi fő erénye a sebessége, de Thomas Tuchel alatt rengeteget fejlődött a beadások és a helyezkedés terén is. A ghánai válogatottban a támadósor jobb oldalán számíthatnak rá leginkább.




Eddie NKETIAH

(Arsenal, 23 éves, csatár)

A Chelsea akadémiáján nevelkedő csatár 18 évesen került az Arsenal kötelékébe, s miután megjárta a korosztályos csapatokat, 2019 nyarán a Leeds Unitedhez adták kölcsönbe. Bár nem ontotta a gólokat, itt indult be a karrierje, megmutatta, hogy van benne potenciál. Visszatért az „ágyúsokhoz”, eleinte csak elvétve kapott lehetőséget Mikel Arteta irányítása alatt, de idén tavasszal kiszorította a kezdőcsapatból Alexandre Lacazette-et. A mögöttünk hagyott idényt 27 tétmeccsen szerzett 10 góllal zárta, majd új szerződést írt alá az Arsenallal. Ami a válogatottságot illeti: Nketiah zseniálisan szerepelt az angol U21-es nemzeti csapatban, hiszen 17 meccsen 16 alkalommal volt eredményes, a felnőttekhez mégsem kapott behívót. Ezért döntött úgy, a jövőben Ghánát képviseli, amelynek válogatottjában több lehetősége lesz arra, hogy kezdő csatár legyen.

VÁLTOZOTT AZ ERŐSORREND?
A ghánai válogatott nincs könnyű helyzetben az előttünk álló vb-n, ugyanis a G-csoportba került Portugália, Uruguay és Dél-Korea mellé. Az előzetes erősorrend alapján a szakírók ennek a három válogatottnak jósolták a legnagyobb esélyt a továbbjutásra, míg Ghánát szinte mindenki a negyedik helyre várta, ám az erősítéseknek köszönhetően még kiegyenlítettebb lett a verseny. Ahhoz persze kérdés sem férhet, hogy a 2016-ban Eb-győztes portugáloké a legerősebb keret a kvartettből, de Fernando Santos együttese képes nagy malőrökre – elég, ha csak arra gondolunk, hogy egyenes ágon nem jutott ki a vb-re, hiszen selejtezőcsoportjában Szerbia mögött végzett. Uruguay várható kerete tele van klasszisokkal (Luis Suá­rez, Edinson Cavani, Federico Valverde vagy Darwin Núnez), míg Dél-Koreánál ott van a regnáló Premier League-gólkirály Szon Hung Min. A továbbjutás kiharcolása tehát továbbra sem lehet elvárás a ghánaiaktól, de az biztos, hogy ezzel a jócskán megerősített kerettel bárki dolgát megnehezítheti – 2010-ben sem sokan gondolták volna, hogy az akkori keret csupán egy tizenegyesre lesz a vb-elődöntőtől...


Tariq LAMPTEY
(Brighton, 21 éves, jobbhátvéd)

Gyors, technikás és jól helyezkedik – ezek a fő erényei a Brighton 21 esztendős jobbhátvédjének, aki az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül, és összeállításunk eddigi résztvevőihez hasonlóan ő is a Chelsea-ben nevelkedett. Lamptey 2020 januárjában alig több mint egymillió euró ellenében került a Brightonhoz, amelyben először még csere, majd alapember lett – az előző PL-idényben már 30 bajnokin jutott szóhoz. Végigjárta az angol korosztályos válogatottakat, két meccsen az U21-ben is szerepelt, s lehet, hogy előbb-utóbb a felnőttegyüttesbe is meghívták volna, de köztudott, hogy Anglia ezen a poszton van a leginkább „eleresztve” (Kyle Walker, Trent Alexander-Arnold, Reece James vagy Kieran Trippier...), így nem meglepő, hogy a ghánai nemzeti együttes mellett tette le a garast.



Inaki WILLIAMS

(Athletic Bilbao, 28 éves, csatár)

Talán kijelenthetjük, hogy a 28 éves csatár a legnagyobb név a listánkon. Inaki Williams 2013-ban kezdte profi pályafutását, s azóta sem tágít Baszkföldről: eddig csak a CD Baskoniában és az Athletic Bilbaóban fordult meg. Leginkább klubhűségéről, rengeteg kihagyott helyzetéről és fáradhatatlanságáról híres – utóbbihoz tartozik, hogy 2016 áprilisa óta nem hagyott ki bajnokit a spanyol élvonalban, így már több mint 200 egymást követő meccse van a Bilbao csatárának. Inaki Williams a spanyol felnőttválogatottban is kipróbálhatta magát: 2016-ban a bosnyákok elleni felkészülési mérkőzésen lépett pályára. Azóta azonban eltelt hat év, a baszk támadó pedig nem lett újra válogatott, ezért úgy döntött, testvérével együtt csatlakozik a ghánai nemzeti csapathoz.

EMLÉKEZETES PÉLDÁK A NEMZETVÁLTÁSRA
Aymeric Laporte(Franciaország Spanyolország)
Diego Costa(Brazília Spanyolország)
Kevin-Prince Boateng(Németország Ghána)
Wilfried Zaha(Anglia Elefántcsontpart)
Ivan Rakitic(Svájc Horvátország)
Kalidou Koulibaly(Franciaország Szenegál)
Pierre-Emerick Aubameyang(Franciaország Gabon)
Jack Grealish(Írország Anglia)


Nico WILLIAMS
(Athletic Bilbao, 20 éves, szélső)

Inaki Williams öccse is az Athletic Bilbao játékosa, ráadásul már azt sem mondhatjuk rá, hogy peremember: a mögöttünk hagyott idényben 34 bajnokin lépett pályára – igaz, jobbára csereként. Nico Williams a jobb és a bal szélen is bevethető, a sebessége pedig talán a bátyjáén is túltesz, de a gólszerzésből egyelőre nemigen tudja kivenni a részét. A spanyol U21-es válogatottban már ötször pályára lépett, s miután még csak húszéves, idővel a felnőttcsapatba is bekerülhetne, de már most eldöntötte, hogy Ghánát szeretné képviselni a jövőben. A katari vébén viszont jó eséllyel nem lesz kezdő, hiszen a jobb oldalon a szintén most honosított Callum Hudson-Odoi, míg a balon a Crystal Palace rutinos szélsője, Jordan Ayew a vetélytársa.

ÍGY ÁLLHAT FEL GHÁNA A KATARI VILÁGBAJNOKSÁGON
Joe Wollacott (Swindon Town) – Tariq Lamptey (Brighton), Daniel Amartey (Leicester City), Alexander Djiku (Strasbourg), Gideon Mensah (RB Salzburg) – Callum Hudson-Odoi (Chelsea), Thomas Partey (Arsenal), Mohammed Kudus (Ajax), Jordan Ayew (Crystal Palace) – Inaki Williams (Athletic Bilbao), Eddie Nketiah (Arsenal)

A Katarban várható kezdőcsapat összeállításánál figyelembe vettük a júniusban honosított játékosok minőségét, valamint a ghánai válogatott korábbi, tétmeccseken pályára küldött kezdő tizenegyeit. A hadrend 4–4–2-es, de könnyen elképzelhető, hogy végül 4–3–3-as, vagy 4–2–3–1-es formációban áll majd ki Ghána az első csoportmeccsére. Ha ez a – hat Premier League-játékossal tarkított – együttes futna ki a pályára, úgy (a sérüléseket elkerülve) a most honosított Nico Williams (Athletic Bilbao) mellett olyan játékosok ülhetnének még a padon, mint Joseph Aidoo (Celta Vigo), Félix Afena-Gyan (AS Roma), Iddrisu Baba Mohamed (Mallorca) vagy éppen az exferencvárosi Joseph Paintsil (Genk).
ÚJRAGONDOLT FIFA-SZABÁLY
A válogatottaknak nem újdonság a honosítás, ahogyan a játékosoknak sem a nemzetváltás, de ennek a szabályai sokszor és sokat változtak az elmúlt évtizedek során. A XX. században a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntése szerint egy játékos bármely válogatottat képviselhette, feltéve, hogy az adott ország állampolgára volt. Az egyre gyakrabban alkalmazott honosítások miatt azonban szigorított a FIFA, s 2004-től már csak azok a játékosok válthattak válogatottat, akik még nem léptek pályára tétmeccsen nemzetük felnőttválogatottjában. Ezen a módosításon legutóbb 2021 januárjában enyhített a szövetség, a jelenlegi szabály szerint a felnőttválogatottban tétmeccsen bemutatkozó játékosok is szerepelhetnek egy másik ország válogatottjában, feltéve, hogy legalább két esztendő eltelt azóta, hogy országukat képviselték. Utóbbira tökéletes példa az összeállításunkban is említett Callum Hudson-Odoi.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. július 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik