Horvátország fordított, Skócia nem tudta megszerezni első pontját az NL-ben

Vágólapra másolva!
2024.10.12. 20:00
Andrej Kramaric (balra) gólja döntött, aki 30. alkalommal volt eredményes a horvát válogatottban (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Nemzetek Ligája A-ligájának 1. csoportjában Horvátország hazai pályán fordított, s 2–1-re legyőzte Skóciát, amely a 95. percben majdnem pontot mentett, de Ché Adams lesről talált be, így a nagykárolyi származású Kovács István játékvezető nem adta meg a gólt.

Soha nem látott összeállítású középpályával kezdett Horvátország a Skócia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. A Luka Modric, Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic sort sokáig a világ egyik legjobbjának tartották, ám Brozovic augusztusban visszavonult a válogatottól, Kovacic pedig családi okokból nem lehetett ott szombaton a csapattal. A 39 éves Modric természetesen amolyan utolsó mohikánként ezúttal is helyet kapott a kezdő tizenegyben, és még rangidősen is a mezőny egyik legjobbja volt.

Mindkét csapatra ráfért volna az önbizalomnövelő siker, a skótok a találkozót megelőző öt tétmérkőzésükből egyet sem nyertek meg, és a horvátok is csupán egyet. Az első ígéretes lehetőségre kilenc percet kellett várni, ám Luka Sucic közeli szabadrúgása lepattant a sorfalról, így nem lett belőle különösebb gólveszély. A skót kapusnak, Craig Gordonnak fél óra elteltével, Andrej Kramaric lövésénél kellett először védenie, majd nem sokkal később Borna Sosa fejelt közelről a kapu mellé. Aztán váratlanul megszerezte a vezetést Skócia. Luka Sucic borzalmas felszabadítási kísérlete után Ryan Christie lőtt közelről kapura, Duje Caleta-Car pedig bár még beleért, menteni már nem tudott. Sokat nem kellett várni a válaszra, Igor Matanovic lőtt a jobb alsó sarokba, s ezzel a harmadik válogatott fellépésén megszerezte az első gólját. A nagykárolyi születésű Kovács István 1–1-es állásnál fújta le az első félidőt, de érezni lehetett, hogy egyik csapat sem elégszik meg a döntetlennel.

Az 54. percben Luka Modric tekert szépen a kapura, de Craig Gordon nagyot védett, de továbbra sem lehetett azt mondani, hogy a hazaiak beszorították a skótokat. Sőt a vendégek többször is eljutottak a horvátok tizenhatosáig, és bizony benne volt a pakliban, hogy győzelemmel távoznak Zágrábból. A 65. percben aztán Modric nagyszerű szóló után jobbal nem sokkal a jobb alsó sarok mellé lőtt. Ismét a Real Madrid középpályását éltették a szurkolók, abban bízva, hogy egy villanásával eldönti a találkozót. Szép lassan aztán góllá érett a horvátok nyomása, Ivan Perisic jobb oldal beadása után Borna Sosa lövését még védte a skót kapus, a felpattanó labdát azonban Andrej Kramaric közelről a kapuba fejelte. A végén aztán kevésen múlt a dráma: a skótok az utolsó pillanatban egyenlíthettek volna, ám a VAR les miatt elvette a gólt, így maradt a 2–1-es horvát győzelem.

A győztes gól (Fotó: Getty Images)

NEMZETEK LIGÁJA 
3. FORDULÓ
A-LIGA
1. CSOPORT
Horvátország–Skócia 2–1 (Matanovic 36., Kramaric 70., ill. Christie 33.)
Később
20.45: Lengyelország–Portugália, Varsó (Tv: Spíler1)

A1-CSOPORTMGyDVL-KGk 
1. Portugália224–2+2 
2. Horvátország3214–3+1 
3. Lengyelország2113–3
4. Skócia334–7–3 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik