Vitorlázás: kétfutamos előnyben a nyitó nap után a címvédő az Amerika-kupában

Vágólapra másolva!
2024.10.12. 21:32
Fotó: Imago Images
A címvédő Emirates Team New Zealand az első nap után 2–0-ra vezet a kihívó brit Ineos Britannia ellen a vitorlázó Amerika-kupa döntőjében.

A sorozat honlapja szerint a finálé nyitónapján az új-zélandiak boldogultak jobban a nehéz, szeles körülményekkel, így mindkét futamot megnyerték.

A futurisztikus kinézetű, támasztóuszonyokkal ellátott AC75-ös hajók csatája az egyik fél hetedik győzelméig, legkésőbb október 21-ig tart, brit egység még soha nem diadalmaskodott.

A világ legrégebbi versenysorozata 1851-ben kezdődött, amikor az America nevű vitorlás – innen a kupa elnevezése – a Wight-sziget körüli viadalon legyőzte a brit hajókat. A kupa 173 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg, majd újabb három amerikai diadal után 1995-ben az új-zélandiak nyertek, s címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, aztán 2010-től ismét az amerikaiak birtokolhatták az ezüst teáskancsót, amelyet 2017-től az új-zélandiak őriznek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik