Japán rettenetesen megverte Kínát vb-selejtezőn, Ausztrália pedig kikapott egy olyan csapattól, amelyiktől korábban sohasem

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.09.05. 16:20
Munkában a piros mezes bahreiniek védelme Ausztrália ellen (Fotó: Getty Images)
Csütörtökön három meglepő eredménnyel kezdődött meg a 2026-as labdarúgó-világbajnokság ázsiai zónájának harmadik selejtezőköre: Japán nagyon megverte Kínát (7–0), Ausztrália hazai pályán egy öngóllal kikapott Bahreintől (0–1), míg a palesztin válogatott pontot szerzett Dél-Koreában (0–0). Az esti programban sem minden alakult a papírforma szerint, a legutóbbi vb-t rendező Katar például hazai pályán 3–1-re vereséget szenvedett az Arab Emírségektől, Indonézia pedig elvitt egy pontot Szaúd-Arábiából (1–1).

A-CSOPORT

Megszakadt a katariak tíz mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata: a 2022-es világbajnokság rendezőjének válogatottja az ifjú Ibrahim al-Hasszan lövésével sokáig vezetett a regionális rivális Arab Emírségek ellen Al-Rajjanban, ám a második félidőben megfordult az állás. Harib Abdalla szép cselek után kilőtte a hosszú sarkot, majd a hajrában egy kontrából Kaled Ibrahim rúgott nagy gólt, és, miután csapata VAR-ozás után megúszott egy már befújt tizenegyest, betalált Ali Szaleh is (1–3).

Jaloliddin Masharipov védhetetlen közeli lövésének köszönhetően Üzbegisztán legyőzte Észak-Koreát Taskentben, de a sikerhez kellett egy kapusbravúr is: Utkir Yusupov az első félidő végén hárította Kang Kuk Csol tizenegyesét (1–0).

Egy gól született Fuladsarban is, „természetesen” Mehdi Taremi lőtte egy kipattanóra jókor érkezve. Az iráni csapatkapitány az 51. gólját szerezte a válogatottban, találata győzelmet ért Kirgizisztán ellen (1–0).

Taremi a meccs után kifakadt, szerinte tiszteletlenség velük szemben, hogy nagyon rossz talajú stadionban kellett játszaniuk. „A vezetők köteleztek bennünket arra, hogy azt mondjuk, jó volt a talaj, de nem, nem volt jó. Mintha a nyolcvanas évek óta nem cserélték volna ki, amikor még a szövetségi kapitányunk, Amir Galenoei futballozhatott rajta. Azóta semmi sem fejlődött az iráni futball hátországában, csak rosszabb lett minden. Egymás után négyszer jutottunk ki a világbajnokságra, nem vagyunk senkiháziak, akikkel bármit meg lehet tenni” – dühöngött az iráni labdarúgás jelenlegi legnagyobb csillaga, aki nyár óta az olasz Intert erősíti. 

B-CSOPORT

Noha a palesztinoknak is voltak lehetőségeik – sőt egy lesgóljuk is –, a papírformának megfelelően a dél-koreaiak támadtak többet a szöuli meccsen, csakhogy képtelenek voltak gólt szerezni: a vendégek szervezetten védekeztek, és amikor kellett, a remek formában védő Rami Hamada kapus állta a labda útját (0–0).

Ajmen Husszein remek fejese már a 13. percben talpra ugrasztotta a közönséget Bászrában, és bár újabb gól nem született, Iraknak ennyi is elég volt ahhoz, hogy begyűjtse a három pontot Omán ellen. Az iraki válogatott sorozatban az ötödik meccsét nyerte meg, s ezeken csupán egy gólt kapott (1–0).

Musza al-Tamari a 16-os előteréből a bal alsóba küldött 13. percbeli bombájával Jordánia már-már győztesnek látszott, csakhogy a sérülések miatti hosszabbításban Kuvait egyenlíteni tudott: Juszef el-Szulajman büntetőből talált be az idei Ázsia-kupa ezüstérmesének kapujába (1–1).

C-CSOPORT

Endo Vataru és Mitoma Kaori fejesével már a szünetben két góllal vezetett Japán a szaitamai meccsen, de az igazi csapást a második félidőben mérte Kínára: Minamino Takumi hat perc alatt két gólt lőtt, és a folytatásban Ito Dzsunja, Maeda Daizen, majd a legvégén Kubo Takefusza is a kapuba talált – a győzelem papírforma, a nagysága már kevésbé. Kína legutóbb 1998-ban verte meg Japánt, azóta hatszor ikszelt, tízszer kikapott tőle, de ekkora különbség még sosem volt a két csapat között (7–0).

Nem hozott szerencsét az ausztráloknak első válogatott meccsük Gold Coast városában: rosszul játszottak Bahrein ellen, egyetlen igazán nagy helyzetüket Kusini Yengi elpuskázta, majd ő volt az, aki a lábát túl magasra emelve mellbe találta ellenfelét a 77. percben, amiért piros lapot kapott. És ezzel még nem volt vége: az egy pontot foggal-körömmel őrző, az időhúzást sem megvető vendégek a 89. percben megugrottak, és Abdulla al-Kalasszi beadása Harry Souttarról a saját kapujába pattant. Bahrein – hat vereség után – először győzte le Ausztráliát, egyúttal 18 év után először szerzett gólt ellene (0–1).

Nem tudott nyerni egy másik nagyágyú, Szaúd-Arábia sem: Muszab el-Dzsuvajr szünet előtti megpattanó lövése csak egyenlítést ért Indonézia ellen, és nagy meglepetésre a folytatásban sem született újabb hazai gól Dzsiddában. A vendégek egy európai koprodukcióban született gólnak köszönhetik a meglepő pontszerzést: a Hollandiában született és ott is futballozó Ragnar Oratmangoen lövése a felugró csapattársról, a belga fociban felnőtt Sandy Walshról pattant a kapuba az első félidő derekán. A hajrában a szaúdiak 11-est is rúghattak, ám Szalem el-Doszari lövését Maarten Paes kivédte – ő is holland, és a jávai születésű anyai nagyanyja révén kapta meg idén az indonéz állampolgárságot (1–1).

ÁZSIAI VB-SELEJTEZŐ
3. KÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Katar–Arab Emírségek 1–3
Üzbegisztán–Észak-Korea 1–0
Irán–Kirgizisztán 1–0
B-CSOPORT
Dél-Korea–Palesztina 0–0
Irak–Omán 1–0
Jordánia–Kuvait 1–1
C-CSOPORT
Ausztrália–Bahrein 0–1
Japán–Kína 7–0
Szaúd-Arábia–Indonézia 1–1

Fontos tudnivalók
Az ázsiai vb-selejtezőnek ebben a szakaszában az előző kör 18 továbbjutója három hatos csoportban újabb oda-vissza körmérkőzést vív. A 2025. júniusi zárás után a csoportok első két helyezettje (hat csapat) kijut a világbajnokságra.
Folytatás:
• 4. kör (6 csapat): az előző kör három csoportjának harmadik és negyedik helyezettjei két hármas csoportban körmérkőzést játszanak, de csak egyszer (visszavágók nincsenek). A csoportgyőztesek kijutnak a vb-re (újabb 2 kvóta).
• 5. kör (2 csapat): a 4. kör két csoportmásodikja oda-visszavágós párharcban dönt arról, melyikük képviseli Ázsiát az interkontinentális playofftornán.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik