Afrika-kupa: Nigéria Lookman duplájával kiütötte Kamerunt

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2024.01.27. 20:05
Ademola Lookman (balra) duplájával nyert és jutott a legjobb nyolc közé Nigéria (Fotó: Getty Images)
Angola 3–0-ra legyőzte Namíbiát, míg Nigéria Ademola Lookman duplájával 2–0-ra felülmúlta Kamerunt a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája nyolcaddöntőjében.

 

ANGOLA–NAMÍBIA

A tornán eddig veretlen Angolának nem indult jól a mérkőzés, Neblú a tizenhatoson kívül kézzel védett, ami után emberelőnybe került Namíbia.

Ennek ellenére a 38. percben Fredy gólpassza után Gelson Dala vezetést szerzett Angolának. Nem sokkal később Lubeni Haukongo kapta meg második sárga lapját, így Namíbia létszáma is tíz emberre olvadt. Ekkor újra villant Angola, ami előbb is bevált, azt másolták le ismét, Fredy beadta, Gelson Dala pedig az ötösön belülről a kapuba fejelt.

A második félidő első felében Namíbia volt az aktívabb, több veszélyes kísérlet jött egymás után, Angola viszont az első kapura lövéséből betalált. Gelson Dala ezúttal előkészítőként jeleskedett, Mabululu pedig egy átvétel után a tizenhatoson kívülről a kapu jobb alsó sarkába talált. 3–0

NIGÉRIA–KAMERUN

A másik szombat esti nyolcaddöntőben Nigéria és Kamerun találkozott. Előbbi már a 9. percben vezetést szerzett, de Semi Ajayi gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A 36. percben viszont már megvolt a vezető találata a nigériaiaknak: két legnagyobb sztárjuk, Victor Osimhen és Ademola Lookman hozta össze a vezetést, a Napoli támadója előkészített, míg az Atalanta csatára a kapu jobb oldalába talált.

Kamerun hiába támadt a folytatásban, a kaput egyszer sem találta el. A 2–0-s végeredményt Lookman állította be a 90. percben. Angola tehát Nigériával találkozik a legjobb nyolc között.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (ELEFÁNTCSONTPART)
NYOLCADDÖNTŐ
Angola–Namíbia 3–0 (Gelson Dala 38., 42., Mabululu 66.)
Kiállítva: Neblú (17.), ill. Haukongo (40.)
Nigéria–Kamerun 2–0 (Lookman 36., 90.)

TOVÁBBI PROGRAM
Január 28.
Egyenlítői-Guinea–Guinea
Egyiptom–Kongói DK
Január 29.
Zöld-foki-szigetek–Mauritánia
Szenegál–Elefántcsontpart
Január 30.
Mali–Burkina Faso
Marokkó–Dél-Afrika

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik