Ki költött, kiért adták a legtöbbet? – a nyári átigazolási időszak érdekességei

Vágólapra másolva!
2023.09.11. 16:21
null
Jude Bellingham jó véltel volt Madridban… (Fotók: AFP)
Az európai labdarúgó-topligákban már szeptember elsején véget ért a nyári átigazolási időszak, így összegyűjtöttük a korántsem eseménytelen transzferpiac legfontosabb történéseit, öt pontba szedve.

 

A LEGNAGYOBB HATÁSÚ ÁTIGAZOLÁSOK

Szubjektív, mit tekintünk fontos transzfernek, s mit nem, de akadt néhány olyan átigazolás ezen a nyáron, amely mellett senki sem mehet el szó nélkül. Ilyen például Jude Bellingham  Real Madridhoz szerződése: az angol válogatott középpályást az előző idényben már a Bundesliga legjobbjának választották a Borussia Dortmund játékosaként, majd alig 20 évesen 103 millió eurót fizetett ki érte a Bajnokok Ligája rekordbajnoka, hogy aztán a spanyol bajnoki idényt úgy kezdje, ahogy... – négy meccsen 5 góllal és 1 gólpasszal, tízesként. Maradjunk az angol nemzeti csapatnál, hiszen a válogatott gólrekordere is klubot váltott: Harry Kane otthagyta szeretett egyesületét, a Tottenham Hotspurt, amellyel hosszú évek alatt egyetlen trófeát sem nyert, s átigazolt Németországba a Bayern Münchenhez, amelynél berúgta az ajtót, a Bundesliga első két fordulójában 3 gólt szerzett. Igaz, a bajorok kötelékében maradva biztosan nem válik belőle a Premier League-gólrekordere... A fontos átigazolások kategóriába sorolhatjuk még az angol Declan Rice (Arsenal) és az ecuadori Moisés Caicedo (Chelsea) transzferét is, hiszen mindketten hatalmas összegért váltottak klubot a PL-en belül, Rice-t közel 117, Caicedót bónuszok nélkül 116 millióért vásárolták meg...

 

AZ 5 LEGDRÁGÁBB TRANSZFER 2023 NYARÁN
1. Declan RICE (West Ham –> Arsenal) 116.6 millió euró
2. Moisés CAICEDO (Brighton –> Chelsea) 116 millió
3. Jude BELLINGHAM (Dortmund –> Real Madrid) 103 millió
4. Harry KANE (Tottenham –> Bayern München) 100 millió
5. Randal KOLO MUANI (Frankfurt –> PSG) 95 millió


OKOSAN BEVÁSÁRLÓ KLUBOK

Nehéz topklubként úgy elitjátékosokat szerződtetni, hogy eltűnjenek a kereten belüli hiányposztok, de az UEFA pénzügyi fair play szabályait is betartsák. Nos, az ügyes megoldásra a legjobb példa a mögöttünk hagyott átigazolási időszakból az AC Milan, amely a nyár elején 64 millió euróért megvált egyik legjobbjától, Sandro Tonalitól, majd az érte kapott pénzből, és még plusz 45 millió euróból hét minőségi játékost szerződtetett. Érkezett a klubhoz támadóként a Chelsea-től az amerikai      Christian Pulisic és a Villarrealtól a nigériai Samuel Chukwueze, kölcsönben Argentínából a védő Marco Pellegrino, míg középcsatárként a Salzburgtól a svájci Noah Okafor. A Newcastle-hoz távozó olasz középpályás posztjára három játékost is vett a Milan: a holland Tijjani Reijnders az AZ-től, az angol Ruben Loftus-Cheek a Chelsea-től, az amerikai Yunus Musah a Valenciától érkezett. Az okosan igazoló klubok közé sorolhatjuk még az Aston Villát is, amely belső védő poszton a francia Clément Lenglet-val (Barcelona) és a spanyol Pau Torresszel (Villarreal) erősített összesen 33 millió euróért, megszerezte kölcsönbe a középpályás olasz Nicolo Zaniolót, ingyen csábította magához a topklubok által is hívott belga Youri Tielemanst, és 55 millió eurót fizetett a Leverkusen villámgyors szélsőjéért, a francia Moussa Diabyért.

 

FŐSZEREPBEN A MAGYAR VÁLOGATOTTAK

Ez a nyár nemcsak az angol, francia vagy dél-amerikai játékosok klubváltásától volt hangos, hiszen több magyar válogatott futballista is nívós topligás klubhoz igazolt. Szoboszlai Dominik  magyar transzferrekordot jelentő 70 millió eurós vételárért szerződött az RB Leipzigtől a Premier League egyik leghíresebb klubjához, a Liverpoolhoz. A válogatott csapatkapitánya ráadásul az első perctől kezdve kulcsembere Jürgen Klopp csapatának, négy mérkőzés után kétszer is a meccs emberének választották, s már gólja is van a PL-ben. Szintén az angol élvonalba szerződött a válogatott 19 éves balhátvédje, Kerkez Milos, akiért közel 20 millió eurót fizetett a Bournemouth a holland AZ Alkmaarnak. Szalai Attila topligás klubváltásáról már évek óta cikkeztek a török és a magyar sajtóban, de ezen a nyáron tényleg elhagyta a Fenerbahcét, és a Bundesligában szereplő Hoffenheimhez szerződött. Akadt olyan is, aki az NB I-ből igazolt topligába: Loic Nego a Fehérvárt elhagyva a Ligue 1-be feljutó Le Havre-hoz csatlakozott, amelyben egyelőre rendszeres kezdő, s már gólpassza is van.

 

NAGY HAJRÁ AZ UTOLSÓ NAPON

Ahogyan az lenni szokott, ezúttal sem volt eseménytelen a transzferidőszak utolsó napja. Kezdjük a legnagyobb átigazolással: a Paris Saint-Germain ugyan nem vált meg a világbajnok francia Kylian Mbappétól, ráadásul korábban már a portugál Goncalo Ramost is megvásárolta hatalmas összegért a csatárposztra, szeptember elsején a Frankfurt francia válogatott kiválóságát, Randal Kolo Muanit  is megszerezte, akiért nem kevesebb mint 95 millió eurót fizetett ki! A Nottingham Forest csak ezen a napon hét (!) átigazolást jelentett be, de a Barcelona is elemében volt, amely a spanyol válogatott Ansu Fatit kölcsönadta a Brightonnak, míg szintén kölcsönben szerződtette a Manchester Citytől a portugál jobbhátvéd Joao Cancelót és az Atlético Madridtól az ugyancsak portugál támadót, Joao Félixet. A Manchester City megvette a Wolverhamptontól a portugál válogatott védekező középpályást, Matheus Nunest 62 millió euróért, és nagyot robbantott a Tottenham Hotspur is, amely a Nottingham Forest támadóját, a walesi Brennan Johnsont vette meg 55 millió euróért. A Manchester United két játékost is szerződtetett az utolsó napon (a spanyol Sergio Reguilón és a marokkói Szofian Amrabat) kölcsönben, de a Liverpool és a Chelsea is akkor jelentett be egy utolsó nagy transzfert – a „vörösök” a holland Ryan Gravenberchet szerezték meg a Bayern Münchentől, a londoni „kékek” az angol Cole Palmert a Manchester Citytől.

 

LEGTÖBB PÉNZ ÁLDOZÓ EGYESÜLETEK

Sokan azt hitték, ezen a nyáron leáll a költekezéssel a Chelsea, amely Todd Boehly amerikai tulajdonos érkezése óta két átigazolási időszak alatt több mint 600 millió eurót szórt el új játékosokra. Nos, tévedtek, mert bár a londoni kékek úgy indították ezt a transzferidőszakot, hogy egy kezdőcsapatnyi játékost eladtak csaknem 250 millió euróért, utána újra igazolni kezdtek, összesen 464 millió ellenében... Öt futballista érkezett 40 millió euró feletti összegért, a legdrágább a már említett, 116 milliós Moisés Caicedo volt. A sokat költő egyesületek listájának második helyén a szaúdi Al-Hilal áll, amely nemcsak gigafizetéseket osztott, a még szerződéssel rendelkező játékosokért is hatalmas pénzt fizetett ki. A brazil Neymar Jr. megszerzése a PSG-től 90 millió euróba fájt, de 50 millió felett volt a brazil Malcom (Zenit), a portugál Rúben Neves (Wolvehampton) és a szerb Alekszandar Mitrovics (Fulham) szerződtetése is, így összesen 353 milliót költött el a klub. Hogy senkit se érjen meglepetés az olajpénzeket illetően, a top 5-be a Paris Saint-Germain és a Manchester City ezúttal is befért – a PSG legdrágább vétele a francia Randal Kolo Muani volt (95 millió), míg a City a horvát belső védőért, Josko Gvardiolért adott 90 milliót... A negyedik helyezett a toplistán nagy meglepetésre a Tottenham! A Spurs Harry Kane eladása miatt „csak” 126 milliós mínusszal zárt, de összesen 249 milliót költött, ami a klub szintjén brutális pénz, de hozzá kell tenni, hogy ezen a nyáron kellett kifizetnie a már korábban szerződtetett spanyol Pedro Porrót és a svéd Dejan Kulusevskit.

AZ 5 LEGTÖBBET KÖLTŐ KLUB 2023 NYARÁN
1. Chelsea (angol) 464 millió euró
2. Al-Hilal (szaúdi) 353 millió
3. Paris Saint-Germain (francia) 350 millió
4. Tottenham (angol) 249 millió
5. Manchester City (angol) 241 millió
(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. szeptember 9-i lapszámában jelent meg.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik