Elátkozottak?! Liverpool, Schalke, Benfica, Újpest és a többiek

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2017.11.08. 16:29
null
Steven Gerrard hibáján is múlt a bajnoki cím (Fotó: Evening Standard)
A tengerentúli major sportokban előszeretettel beszélnek a hosszú bajnoki cím nélküli időszakok kapcsán átkokról, de még mielőtt ezekben nagyon elmélyednénk, arra voltunk kíváncsiak, vajon az európai klubfutballban melyik csapatokat lehet „elátkozottnak” tekinteni. Aztán kiterjesztettük kicsit a keresést a válogatottakra, valamint további sportágakra is.

ANGLIA – LIVERPOOLI ELCSÚSZÁS

Mint ismeretes, a Manchester United 20 bajnoki címével rekorder Angliában, s mint az is köztudott, nemrégiben ezt a címet még a LIVERPOOL birtokolta, de aztán jött a PL-éra...

A két csapat viaskodása messze nem új keletű dolog, 1964 és 1967 között mindkét gárda két aranyat szerzett, és mindketten hét bajnoki címmel álltak, ahogyan az Arsenal, vagy éppen nem sokkal később az Everton (7–7). A négyesből az „ágyúsoknak” lett meg elsőként a nyolcadik, de a „vörösök” indultak be leginkább, és kettejük összevetésben egy 11–0-s sorozattal állva hagyták a „vörös ördögöket” (18–7).

1992-ben viszont beköszöntött a Premier League-éra, Sir Alex Ferguson pedig az idény végén győzelemre vezette a Manchester Unitedet – majd 2013 nyaráig még 12-szer, ezzel Anglia legeredményesebb klubjává téve együttesét (18–20).

A Liverpool pedig 1990 óta – tehát a PL-korszakban még egyáltalán – nem nyert bajnoki címet, a legutóbbi aranyérme óta négyszer lett ezüstérmes, s a legfájdalmasabb talán éppen a múltkori (2014) volt, amikor a sokáig nagyszerűen menetelő Luis Suárezék első helye gyakorlatilag Steven Gerrard elcsúszásával úszott el a Manchester Cityvel szemben.

Steven Gerrard bajnoki cím nélkül maradt – elcsúszása tökéletesen leírja a liverpooli átkot



Bár a bajnokságban kétségtelenül él az átok, azért jegyezzük meg, a legutóbbi bajnoki cím óta nyert BL-t – a Milan ellen 0–3-ról felállva, tizenegyespárbajban –, UEFA-kupát, két európai Szuperkupát, meg „néhány” hazai kupát is a gárda.

NÉMETORSZÁG – A 94. PERCBEN JÖTT A SOKK...

A Bundesligában rögvest két opció is a szemünk elé tárul, és adná magát, hogy az ötszörös ezüstérmes, bajnoki cím nélkül álló BAYER LEVERKUSENT hozzuk fel példaként: a „gyógyszergyáriak” az 1993-as kupagyőzelmük óta a Német Kupában is elbukták két döntőjüket, valamint a 2002-es BL-fináléban szintúgy alulmaradtak. Az „ezüstcsapat” azonban „stílusosan” a „lúzerek” között is csak a második helyre fért fel Németországban...

A Schalke-szurkolók bánata még 2017-ben is szívbe markoló (Fotó: welt.de)
A Schalke-szurkolók bánata még 2017-ben is szívbe markoló (Fotó: welt.de)


A SCHALKE ugyanis ebben a kategóriában verhetetlennek tűnik. Pedig az együttes nyert hét bajnoki címet, úgyhogy akár le is kerülhetne a listáról, ha nem ismernénk a gelsenkircheniek nem is olyan távoli múltját.

Az együttes 1958 óta hiába vár az újabb aranyérmére, a Bundesliga-érában eddig még csak az ezüst jött össze, igaz, az már hat alkalommal is... A 2000-es években négyszer is második lett a gárda, de a 2000–2001-es idény végjátékánál drámaibbat elképzelni sem könnyű. Persze, nem volt könnyű helyzetben a csapat, hiszen nem volt elég nyernie az utolsó fordulóban az Unterhaching ellen, az aranyhoz a Bayern veresége is kellett volna Hamburgban. A Schalke nem is hibázott, 5–3-ra győzött, ám sokáig úgy tűnt, ez is kevés. Aztán a 90. percben a szezon társgólkirálya, Sergej Barbarez bevette a müncheniek kapuját! Időközben a Schalke meccsét lefújták, a nézők elárasztották a pályát, bent ünnepelt mindenki, viszont a hamburgi összecsapás még zajlott. A nagy kivetítőn nézték az eseményeket, és azt, ahogy a ráadás pillanataiban Tomás Ujfalusi hazagurított labdájára rávetődik Mathias Schober. A Schalkétől kölcsönkapott (...) kapus hibája miatt közvetett szabadrúgás járt a 16-oson belül a Bayern javára, és Patrik Andersson a 94. percben egyenlített. A münchenieknek jutott a salátástál, a gelsenkircheni szívek pedig összetörtek. A következő hetekben a Schalke kupagyőztes lett, míg a Bayern a Manchester United elleni elbukott döntőre két évvel a Valenciát tizenegyesekkel legyőzte a BL-fináléban. A Schalke meg azóta is hiába vár a Bundesliga-aranyra...

Négy perc, amíg bajnoknak hitték a Schalkét...




No, mondjuk a 2006–2007-es idény sem volt semmi, amikor a 32. forduló előtt még élen állt a gárda, de kikapott a Dortmundtól, így az utolsó fordulóban hiába verte meg a Bielefeldet, a Schalkétól elszenvedett vereségét követően az idény utolsó nyolc meccsét mind megnyerő Stuttgart lett a bajnok – amely a záró fordulóban Sami Khedira góljával fordított a Cottbus ellen. A Schalke az utolsó négy meccséből kettőt is elveszített, így két ponttal lemaradt a VfB mögött.

FRANCIAORSZÁG – 36 ÉVE NEM VOLT 1., 35 ÉVE DOBOGÓN SINCS A REKORDBAJNOK!

Kevéssé ismert tény, és a mai francia labdarúgást követők számára meglepetést is jelenthet, hogy a francia profi élvonal rekordbajnokát SAINT-ÉTIENNE-nek hívják. Mi több, ez az egyetlen csapat, amely két számjegyű aranyérmet tudott begyűjteni, konkrétan tízet.

Platinivel lett legutóbb bajnok a Saint-Étienne (Fotó: AFP)
Platinivel lett legutóbb bajnok a Saint-Étienne (Fotó: AFP)
Szinte hihetetlen, de a franciáknál gyakran egyetlen korszakra szűkült adott gárdák sikeressége, hiába nyert például az új évezred elején zsinórban hét bajnoki címet az Olympique Lyon, ez a hét az összes termése. Az elmúlt – és minden bizonnyal az elkövetkező... – esztendők kiemelkedő csapata, a Paris Saint-Germain az utóbbi öt évben négyszer is bajnok lett, ezzel tart hatnál... A párizsi menetelést megállító Monaco a nyolcadik aranyát szerezte idén, ennyivel áll az 1965 és 1983 között hatszor nyerő Nantes is, a Marseille pedig kilenccel a második, miután 2010-ben megszakította a 18 éves átkát.


Ez persze még a kanyarban sincs a rekordbajnokhoz képest: a Saint-Étienne 1981-ben volt legutóbb bajnok, a következő idényben ezüstérmes lett, azóta viszont dobogóra sem került! Ennél régebb óta a legalább ötszörös bajnokok közül csak az 50-es évek kiemelkedő együttese, a kétszeres BEK-döntős Stade de Reims vár (1962-től) újabb aranyra.

SPANYOLORSZÁG, OLASZORSZÁG, HOLLANDIA – LAPOZZUNK, NINCS ITT SEMMI LÁTNIVALÓ...

A Real Madrid most diadalmaskodott, előtte a Barcelona volt az első, a legalább tízszeres bajnokok közül az Atlético 2014-ben lett aranyérmes. Olaszországban egy ideje a Juventus az egyeduralkodó, de a Milan (2011) és az Inter (2010) is nyert az elmúlt évtizedben bajnoki címet. Hollandiában a Feyenoord 18 év szünet után lett ismét bajnok, előtte a PSV (2016) és az Ajax is (2014) győzött, így itt sincs (már) nagy hézag, ugorjunk.

A Feyenoord 18 év után nyert ismét bajnoki címet (Fotó: AFP)
A Feyenoord 18 év után nyert ismét bajnoki címet (Fotó: AFP)



MAGYARORSZÁG – MAJD JÖVŐRE?

A legalább tízszeres aranyérmesek (négy ilyen klub van, a Ferencváros, az MTK, az Újpest és a Bp. Honvéd) közül a Honvéd 2017-ben pont megszakította a 1993 óta tartó rossz sorozatát, és megnyerte a 14. bajnoki címét, így leghosszabb ideje az ÚJPEST szimpatizánsai várnak az elsőségre. A lila-fehérek 1998-ban ünnepelhettek legutóbb, vagyis jövőre lesz húsz éve, hogy megszerezték a 20. aranyérmüket.

Pedig voltak azóta is jó Újpestek, az együttes három ezüstöt is gyűjtött 1998 óta, és előfordult, hogy csak hajszállal maradt le a bajnoki trónról. Így történt ez 2004-ben, amikor a Ferencváros a szezon utolsó meccsén a listavezető Debrecent legyőzte, de önmagában ez még nem lett volna elég a Fradi diadalához, ha az Újpest a végén nem botlik az MTK ellen a Puskás Ferenc Stadionban (1–1). Megtette, így a lila-fehéreknek maradt a második hely.

Még közelebb volt az arany 2006-ban, amikor a 14. fordulótól listavezető csapatnak az utolsó körben „otthon” a Videoton ellen egy siker a biztos bajnoki címet jelentette volna. Ezt a meccset az MTK elleni balhés végjáték miatt ugyancsak a Puskás Ferenc Stadionban kellett megrendezni, és a fehérváriak 3–1-re megverték az ötven percen keresztül emberhátrányban futballozó Újpestet, így a debreceniek örülhettek.

Az MTK elleni mérkőzés végi nézőtéri balhé miatt a sorsdöntő meccsére a Puskás-stadionba kényszerült az Újpest (Fotó: NS-archív)
Az MTK elleni mérkőzés végi nézőtéri balhé miatt a sorsdöntő meccsére a Puskás-stadionba kényszerült az Újpest (Fotó: NS-archív)


A harmadik alkalom 2009-ben jött el, amikor a szezon utolsó négy meccséből hármat is elveszített a gárda, és végül éppen kilenc ponttal maradt le a Debrecen mögött.

A nagy „majdnemek” mellé társult még az újpestiek „majd jövőre kommunikációja”, amelynek egyenes következménye lett, hogy az újabb elbukott versenyfutás következtében azóta is hallhatják a szurkolók az ellenfelektől, a „mindig jövőre” kárörvendést.

NEMZETKÖZI KUPÁK – A JUVE SEM SEMMI, NA DE A GUTTMANN-ÁTOK...?

A JUVENTUS 1996-ben tizenegyespárbajban legyőzte az Ajaxot, így fennállása második BEK/BL-trófeáját nyerte meg. Azóta viszont mintha az ág is húzná a torinóiakat az utolsó akadálynál – mind az öt BL-döntőjét elveszítette! 1997-ben a Dortmund (1–3), 1998-ban a Real Madrid (0–1), 2003-ban a Milan (0–0, tizenegyesekkel 2–3), 2015-ben a Barcelona (1–3), 2017-ben pedig újra a Real Madrid (1–4) bizonyult nála jobbnak, így összesen hét elbukott BEK/BL-fináléa mérlege, ami rekord.

A Juventus immár hét BEK/BL-döntőt bukott el (Fotó: AFP)
A Juventus immár hét BEK/BL-döntőt bukott el (Fotó: AFP)



No de akkor mit mondjunk a BENFICA esetében? A Guttmann-átok (bővebben itt!) 1963 óta sújtja a csapatot, a két sikeresen megvívott BEK-döntő után mind a nyolc európai kupafináléját elveszítette a portugál csapat!

A GUTTMANN-ÁTOK
Idény Döntő Ellenfél Eredmény (a Benfica szempontjából)
1962–1963 BEK Milan 1:2
1964–1965 BEK Internazionale 0:1
1967–1968 BEK Manchester United 1:4 – hosszabbítás után
1982–1983 UEFA-kupa Anderlecht összesítésben 1–2 (0–1, 1–1)
1987–1988 BEK PSV 0–0 – tizenegyesekkel 5–6
1989–1990 BEK Milan 0–1
2012–2013 Európa-liga Chelsea 1–2
2013–2014 Európa-liga Sevilla 0–0 – tizenegyesekkel 2–4



VÁLOGATOTTAK – ÉRTÜK SÍR ARGENTÍNA, CRUYFFÉKNAK SEM JÖTT ÖSSZE
Ahogyan a mi Aranycsapatunk, úgy HOLLANDIA fantasztikus gárdája is világbajnoki cím nélkül maradt, 1974-ben és 1978-ban is a házigazda múlta felül az oranjét a döntőben, előbb az NSZK (0–1), majd Argentína (1–3, hosszabbítás után) – ez utóbbi tornára Johann Cruyff nem utazott el. Ezzel a hollandok „utolérték” a magyar (1938, 1954) és a csehszlovák (1934, 1962) válogatottakat, de a narancsmezesek ezt követően 2010-ben is vb-döntőbe jutottak – és a spanyolokkal szemben, hosszabbításban ezt is elbukták, így az övék az egyetlen gárda, amely három vb-döntőt is elveszített, s nincs aranyérme.

ARGENTÍNÁNAK összejött a nagy siker, sőt 1978 után 1986-ban is, de 1993 óta mintha kicsit megrekedt volna a csapat. Azóta ugyanis a 2014-es vb-döntőt (–Németország, 0–1, hosszabbítás után), az 1995-ös (–Dánia 0–2) és a 2005-ös (–Brazília 1–4) Konföderációs Kupa-finálét és mind a négy Copa América-döntőt(2004: –Brazília 2–2 – 11-esekkel 2–4, 2007: –Brazília 0–3, 2015: –Chile 0–0 – 11-esekkel: 1–4, 2016: Chile 0–0 – 11-esekkel: 2–4) elvesztette az együttes, vagyis sorozatban hét jelentős tornadöntőben maradt alul.


Oly távol vagy tőlem, és mégis közel – Lionel Messi az Év fotója-nyertes képen (Fotó: Pao Taj-liang/Chengdu Economic Daily)
Oly távol vagy tőlem, és mégis közel – Lionel Messi az Év fotója-nyertes képen (Fotó: Pao Taj-liang/Chengdu Economic Daily)



TOVÁBBI SPORTÁGAK

Az amerikai major sportokról később emlékezünk meg, de azért összeszedtünk néhány példát még a nagyvilágból.

A jégkorong világában az Egyesült Államok 1960 óta vár vb-győzelemre (két aranyra kilenc ezüst jutott), 1980 óta pedig olimpiai címre, bár azt is hozzá kell tenni, hogy egyik nagy riválisa,Oroszország ezen a néven még egyáltalán nem nyert olimpiát.

Csoda a jégen – az 1980-as amerikai olimpiai bajnoki címet feldolgozó alkotás



A Formula–1 világában nem nagyon lehet túl hosszú szériákat „gyártani”, mert limitált a versenyzők pályafutásának hossza. Stirling Moss érdekes példa lehet, neki négy világbajnoki második hellyel kellett megelégednie (a három harmadik pozíción túl), Fernando Alonso pedig a két vb-címe (2005, 2006) óta háromszor lett második – majd az elmúlt években a McLaren-Honda miatt szenved(ett). Érdekesebb a konstruktőrök helyzete, hiszen 1997-ben Jacques Villeneuve és a Williams is világbajnokságot ünnepelhetett, az istálló a kilencedik elsőségével átvette a vezetést az örökranglistán a Ferraritól (9–8), de azóta az olaszok nyolcat is nyertek (9–16), ők meg egyet sem. A McLaren 1998 óta vár a kilencedik csapatgyőzelmére, viszont 1999-ben Mika Häkkinennek, 2008-ban pedig Lewis Hamiltonnak köszönhetően az egyéni győzelem legalább összejött.

Na jó, azért a most már tényleg visszavonuló Felipe Massa 2008-as szívfájdító esete elfér itt is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik