Felkészülés: Mexikó mérte a negyedik csapást Hollandiára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.12. 22:27
null
Georginio Wijnaldum (Hollandia) önfeláldozóan küzd a labdáért a mexikói Diego Reyesszel (Fotó: Reuters)
A július 12-i vb-bronzmeccset követően – amelyen a házigazda brazilok ellen nyert 3–0-ra – az ötödik mérkőzésén lépett pályára a holland labdarúgó-válogatott, és a negyedik vereségét szenvedte el. Viszont ezúttal csak felkészülési találkozót bukott el, bár otthon, Mexikóval szemben.

Az Amsterdam ArenA-ban Guus Hiddink, a hazaiak szövetségi kapitánya a Krul – van Rhijn, Vlaar, Veltman, Willems – Afellay, Blind, Sneijder – Robben, Huntelaar, Depay tizeneggyel kezdett, míg a túloldalon kollégája, Miguel Herrera az Ochoa – Paul Aguilar, M. Herrera, Reyes, Alanís, Aldrete – H. Herrera, J. Vázquez, A. Guardado – J. Hernández, Vela csapatnak szavazott bizalmat.

Az első gólra nem is kellett sokat várni, a Real Sociedad szélsője, Vela a 8. percben juttatta vezetéshez a közép-amerikaiakat: villámgyors akciót vezettek a vendégek, majd a gólszerző, 21 méterről, középről kipúpozta a kapu jobb oldalát. Ezt követően előbb kiegyenlített mezőnyjátékot láthattunk, majd a hollandok fokozatosan kerültek mezőnyfölénybe, valamint egyre közelebb az ellenfél kapujához. Támadásaikat azonban nem kísérte sok szerencse, vagy a befejezéseknél hibáztak – megvoltak ugyanis a veszélyes lövőhelyzeteik –, de a szokás szerint megerősített mexikói védelem is kitett magáért. És a vb egyik meglepetésemberének, a csodakapusként felkapott, de a nyár óta a Málagában kispadozó, percet nem védő Guillermo Ochoától nem is kellettek bravúrok. Mind közül a legnagyobb helyzetet Klaas-Jan Huntelaar hagyta ki, aki a 42. percben egy szögletnél érkezett a hosszún a lecsorgóra, majd két lépésről, abszolút ziccerben a kapu mellé lőtt. Nagyon rosszul találta el a labdát.

Összekapta magát a szünetben a házigazda, nekiesett az ellenfélnek, és Wesley Sneijder bődületes bombájával a 49. percben egyenlített. Próbálta a nyomást továbbvinni a vendéglátó, ám védelme picit megnyílt és nagyon kihagyott, Vela pedig a 62. percben ismét góllal büntetett. A megfogott hollandokat Javier Hernández gólja lökte még mélyebbre: a center a leshatárról lépett ki, majd elhúzta a labdát a kifutó Tim Krul mellett, hogy 1–3-ra alakítsa az állást. A 74. percben Daley Blind még egyre csökkentette csapata hátrányát (2–3), bár bátor távoli lövéséhez kellett egy védő is, akin irányt változtatott a labda, így becsapva Ochoát, de hiába a nagy hazai nyomás, a vendégek bírták erővel és koncentrációval, így övék lett a győzelem.

A hollandok vesszőfutása – akiket a vb után adott át az MU-nál szintén szenvedő Louis van Gaal Hiddinknek – szeptember elején kezdődött, amikor felkészülési mérkőzésen az olaszoktól kaptak ki (2–0), azt követően viszont a csehektől már Eb-selejtezőn (2–1). Első hazai Eb-selejtezőjükön legalább legyőzték a kazahokat (3–1), de utána Izlandon ismét megégették magukat (2–0). Most otthon sikerült, de legalább pontok nem vesztek kárba... Csak a presztízs és az önbizalom. Vasárnap a lettek ellen zárják az évet, a hazai Eb-selejtezőn aratott győzelem viszont aligha feledteti a téli holtszezonra a csúfos őszi időszakot.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Hollandia–Mexikó 2–3 (0–1)
G:
Sneijder (49.), Blind (74.), ill. Vela (8., 62), J. Hernández (69.)
Norvégia–Észtország 0–1 (0–1)
G:
Vassiljev (24.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik