Görög dráma: nyolc gól, 34 tizenegyes és három piros lap a kupadöntőn

Vágólapra másolva!
2009.05.03. 12:20
Címkék
Mint arról már szombat este beszámoltunk, az Olympiakosz minden idők egyik legemlékezetesebb mérkőzésén gyűjtötte be története 24. Görög Kupa-elsőségét. A pireuszi klub a döntőben az AEK Athénnal találkozott, és 3–3-as rendes játékidőt, majd az egy-egy gólt hozó hosszabbítást követően tizenegyesekkel 15–14-re győzött.
Az ünneplő Olympiakosz-játékosok
Fotó: Reuters
Az ünneplő Olympiakosz-játékosok
Az ünneplő Olympiakosz-játékosok
Fotó: Reuters
Az ünneplő Olympiakosz-játékosok

Ismael Blanco már a 4. percben megszerezte a vezetést az AEK-nek, négy percre rá pedig ismét beköszönt az argentin, így nyugodtan mondhatjuk, hogy repülőrajtot vettek a sárga-feketék.

A csereként beálló angol Matt Derbyshire pillanatokkal pályára lépése után, a 47. percben szépített, a brazil Dudu pedig a 72. percben kiegyenlített. Úgy tűnt, hiába állt fel az Olympiakosz, mert az AEK egy másik argentinja, Nacho Scocco a 90. percben újra csapatát juttatta előnyhöz. Ismét jött azonban a Blackburntől kölcsönvett Derbyshire, és a rendes játékidő hosszabbításának hatodik percében 3–3-ra alakította az állást.

VALVERDÉNEK EZÚTTAL SZERENCSÉT HOZTAK A TIZENEGYESEK

„Nehéz lehet az AEK-nek most, én is átéltem hasonlót, amikor az Espanyollal tizenegyesekkel buktuk el az UEFA-kupa-döntőt” – mondta a meccs után Ernesto Valverde, az Olympiakosz vezetőedzője, aki 1988-ban a barcelonai csapat játékosaként veszítette el az UEFA-kupa fináléját a Leverkusennel szemben.
A kétszer tizenöt perces hosszabbításnak Szotiriosz Kirjakosz kiállítása miatt már csak tíz emberrel vágott neki az AEK, amely a 102. percben Luciano Galletti találata miatt a gólok számát tekintve is hátrányba került. A kis argentin azonban levette a mezét gólöröme közben, amiért megkapta a második sárga lapját. Nem sokkal később Avraam Papadopulosz is a kiállítás sorsára jutott, a kilenc főre fogyatkozó Olympiakosz pedig nem bírta ki a hátralévő időt: a duplázó Scocco egyenlített, így következhettek a tizenegyesek.

Az első négy pár nem hibázott, az ötödikben viszont mindkét futballistának megremegett a lába. A kilencedik körben ugyanez volt a helyzet, ezt követően viszont egészen a 15. párig hibátlanul lőttek a játékosok. Ekkor Antonisz Nikopolidisz, a görög válogatott korábbi kapusa előbb kivédte Agustín Pelletieri 11-esét, majd belőtte a sajátját, így kezdődhetett az Olympiakosz-szurkolók fiesztája.

A piros-fehér klub a 24. Görög Kupa-trófeáját hódította el, ami – figyelembe véve, hogy eddig 67-szer írták ki a sorozatot – nem rossz teljesítmény.

GÖRÖG KUPA

DÖNTŐ
AEK Athén–Olympiakosz 4–4 (I. Blanco 4., 8., Scocco 90., 107., ill. Derbyshire 47., 90+6., Dudu 72., Galletti 102.) – tizenegyesekkel 14–15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik