A FIFA zöld utat adott a közös brit labdarúgó-válogatottnak

Vágólapra másolva!
2008.12.20. 16:55
Elhárult az egyik fő akadály a közös brit labdarúgó-válogatott 2012-es londoni olimpián való indulása elől, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ugyanis zöld utat adott az elképzelésnek. A FIFA egyben közölte: a londoni brit indulás nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lenne független az angol, a skót, a walesi és az északír válogatott. A következő lépés már a nemzeti szövetségeké.
Most már a nemzeti szövetségeken múlik, hogy a közös brit válogatott pályára lép-e 2012-ben a Wembleyben
Fotó: Imago
Most már a nemzeti szövetségeken múlik, hogy a közös brit válogatott pályára lép-e 2012-ben a Wembleyben
Most már a nemzeti szövetségeken múlik, hogy a közös brit válogatott pályára lép-e 2012-ben a Wembleyben
Fotó: Imago
Most már a nemzeti szövetségeken múlik, hogy a közös brit válogatott pályára lép-e 2012-ben a Wembleyben

Úgy tűnik, hiábavalóak voltak a Skót, a Walesi és az Északír Labdarúgó-szövetség félelmei: a FIFA szombati, tokiói végrehajtó bizottsági ülésén közölte, indulhat brit csapat a 2012-es olimpián.

FÉLTVE ŐRZÖTT FÜGGETLENSÉG

A labdarúgáson kívül a hagyományos brit csapatsportágakban – krikettben és rögbiben – indulnak még külön a skótok, a walesiek és az északírek, bár rögbiben az egységes brit csapat is szokott barátságos mérkőzéseket vívni. A többi csapatsportágban a válogatottak Nagy-Britannia zászlaja alatt versenyeznek.
A fent említett három FIFA-tagország azért tiltakozott eddig a közös válogatott indítása ellen, mert tartott attól, hogy a jövőben önálló nemzeti csapat helyett brit színekben kell indulniuk, ha Nagy-Britannának lesz válogatottja.

„A végrehajtó bizottság megerősítette, hogy a brit csapat egyszeri indulása a 2012-es londoni olimpián nem jelenti azt, hogy a jövőben a négy brit labdarúgó-szövetség függetlensége bármilyen mértékben csorbulna” – nyilatkozta Sepp Blatter, a FIFA elnöke.

„A közös csapat nem jelent problémát, hiszen a FIFA külön tagországként ismeri el Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont Nagy-Britanniát tartja számon tagországként. Az olimpián együtt kell indulniuk. Rendben, oldjuk meg a problémát! Átpasszoltuk a labdát az ő térfelükre, most rúgják vissza! Várjuk a javaslatukat a FIFA végrehajtó bizottságának március 19-i és 20-i zürichi ülésére” – tette hozzá a sportvezető, aki azt is elmondta, hogy skót politikusoktól kapott levelet, amelyben jelzik: nincs rá mód, hogy skót játékos szerepeljen a brit a csapatban.

Az angol újságok Sir Alex Fergusont tartják a legesélyesebbnek a közös brit válogatott szakvezetői posztjára, de Fabio Capello is jelezte: érdekli a pozíció.

A brit miniszterelnök, Gordon Brown megerősítette, hogy már folytatott megbeszéléseket Fergusonnal.

„Sebastian Coe-val együtt beszéltünk már Fergusonnal, de ez még csak puhatolózás volt, hogy meglássuk, érdekli-e a kapitányi poszt” – nyilatkozta a politikus.

Nagy-Britannia 1900 és 1960 között nyolc alkalommal vett részt labdarúgócsapattal olimpián, 1900-ban, 1908-ban és 1912-ben pedig az aranyérmet is begyűjtötte. 1974, a profi és az amatőr futball szétválasztása óta a selejtezőkön sem vett részt brit válogatott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik