Végleges a döntés, 2016-tól 24 csapatos a kontinenstorna

Vágólapra másolva!
2008.09.26. 16:10
Az Európai Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága elfogadta az Európa-bajnokság bővítéséről szóló javaslatot, így 2016-tól 24 válogatott vehet részt a kontinenstorna döntőjén.
2016-tól huszonnégy csapat versenghet érte az Eb döntőjében: az Henri Delaunay-trófea
Fotó: Reuters
2016-tól huszonnégy csapat versenghet érte az Eb döntőjében: az Henri Delaunay-trófea
2016-tól huszonnégy csapat versenghet érte az Eb döntőjében: az Henri Delaunay-trófea
Fotó: Reuters
2016-tól huszonnégy csapat versenghet érte az Eb döntőjében: az Henri Delaunay-trófea

Szavazás

Mi a véleménye arról, hogy 2016-tól 24 csapatosra emelkedik a labdarúgó Eb-n induló csapatok száma?

Szavazatok száma: 3113

Nagyon örülök, mert így végre Magyarországnak is esélye lesz kijutni a kontinenstornára.
59 % (1836)
Nem örülök neki, ettől a döntéstől még sehol nem lesz jobb a foci, csak az Eb lesz rosszabb, gyengébb színvonalú.
41 % (1277)
Most már hivatalos: 1992 után ismét bővíti a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét az Európai Labdarúgó-szövetség.

Amint az a csütörtöki események után várható volt, az UEFA végrehajtó bizottsága bordeaux-i ülésén elfogadta a bővítési tervet, ennek következtében pedig 2016-ban már 24 csapat vehet részt a kontinenstornán. A testület egyhangúan szavazott a bővítés mellett.

A lebonyolítás az 1986–1994 közti világbajnokságokra hasonlít. A 24 csapatot hat négyes csoportra osztják. A csoportok első és második helyezettjei (12 csapat), valamint a legjobb harmadik helyezettek (4 csapat) jutnak a nyolcaddöntőbe, innen pedig egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

Az új lebonyolítási rendszerben az Eb alatt a mostani harminceggyel szemben ötvenegy mérkőzést kell lebonyolítani. Természetesen ez azzal is jár, hogy meghosszabbodik a torna időtartama: 2016-tól 29–31 nap alatt kell megrendezni az Európa-bajnokságot, szemben a jelenlegi három héttel.

A kvalifikációs sorozat formátuma változatlan marad: az 51 európai csapat hatos és ötös csoportokban vívhatja ki az Eb-szereplés jogát. Az UEFA közleménye szerint az új lebonyolítási rendszer és a bővítés „sokkal nagyobb esélyt biztosít az európai középmezőny tagjainak arra, hogy kijuthassanak a kontinenstornára”.

„Ez a természetes fejlődés útja, elég ránézni a válogatott tornák népszerűségére. Televíziós nézettségben és a felkeltett érdeklődésben a nemzeti csapatok meccsei mindennél jobbak. A bővítésből a nemzeti szövetségek profitálni fognak, és ez jó lesz az egész európai labdarúgásnak is. Úgy érezzük, most már van 24 erős csapat a kontinensen, és a bővítés nem jár felhígulással” – nyilatkozta David Taylor, az UEFA főtitkára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik