Szávay Ágnes Akadémia

BÁLINT MÁTYÁS jelenti PárizsbólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2009.05.29. 23:50
Címkék
Szávay Ágnes legyőzte Venus Williamst! A magyar lány az első szettet 6:0-ra, a másodikat brékhátrányból fordítva 6:4-re nyerte meg, és vasárnap a szlovák Dominika Cibulkovával játszik a legjobb nyolc közé kerülésért.

Húsz perc után tűnt először hihetőnek az egész. Ági rövidített, Venus egy lépésre a hálótól lágyan visszapaskolta a labdát – úgy látszott, nem lehet elérni. A mi lányunk elindult, csúszott, letette az ütőt majdnem a salakra – és keresztbe elsuhintotta a sárga labdát a hiába nyújtózkodó amerikai előtt.

Ezzel lett 5:0.

A franciák tomboltak a lelátón. A magyar újságírók összenéztek. Igen, aki ilyen labdamenetet tud nyerni, aki így tud játszani, az tényleg vezethet 5:0-ra a világranglista harmadikja, a hétszeres Grand Slam-győztes Venus Williams ellen. Mégsem álmodunk.

Pedig azon sem lepődtünk volna meg – mert ez a labdamenet csak ízelítő volt abból, amit Szávay Ágnes bemutatott. Az első játszmában konkrétan tenisziskolát tartott a „Hogyan teniszezzünk” című könyv társszerzőjének (Venus és Serena Williams tényleg írtak ilyet): futtatta jobbra, zavarta balra, vonal mellé vagy a sarokba tette a labdát, gyönyörűen variálta az ütéseket, fonákjait pedig Venusék valószínűleg illusztrációként fogják felhasználni könyvük javított kiadásában.

Ráadásul Ági láthatóan tökéletesen nyugodt, jókedvű volt, élvezte a többé-kevésbé napos péntek délelőttöt, a kilencezer nézőt a lelátón, a nagy tétet, a neves ellenfelet – meg hogy a legjobb 16 közé jutásért teniszezhet a Roland Garros női egyesében, s hogy olyan színvonalon játszik, ahogyan valójában tud. Nem izgult, nem rettent meg, nem volt még csak feszült sem. Egyedül a nyitó játékban kellett küzdenie az adogatásáért, egyébként ellenfele a közelébe sem jutott az első játszmában.

Ehhez képest az első két meccsét három-három szettben (a másodikat meccslabdáról megfordítva) megnyerő, a Roland Garroson az elmúlt két évben egyaránt a legjobb 32 között búcsúzó Venus Williams nem találta a helyét. Meg a pályát sem: olyan helyzetekben rontott, amelyekben már nehezebb volt a hálóba ütni a labdát, mint a vonalak közé – neki mégis sikerült. Látszott, hogy ideges, a szél is zavarta, sokszor dobta fel és kapta el a labdát elégedetlenül a szerváinál, amikor pedig egy ízben sportosan pattogtatni akarta, kicsúszott a kezéből, és elgurult – az arckifejezése többet mondott minden szónál. Az első felvonás utolsó játékában kettős hibával indított, majd két tenyerest is a vonalon túlra ütött, a játszmalabdát meg Ági ölte meg hihetetlen magabiztossággal – 31 perc telt el, és Szávay máris „kiosztott” Williamsnek egy 6:0-s szettet…

Hogy ez mekkora teljesítmény, arról csak két adat: a Garroson legutóbb kilenc évvel ezelőtt nullázta le Venust bizonyos Aran-txa Sánchez-Vicário, aki amúgy háromszor nyert Párizsban. De az amerikai a Grand Slameken kívül is ritkán fut bele ilyen pofonba: legutóbb 2007 júliusában, egy Oroszország elleni Fed-kupa meccsen Nadja Petrova vetemedett efféle csúfságra.

De még nem dőlhettünk hátra. Venus hatalmas ritörnnel kezdte a második játszmát, majd 1:0 után megnyerte első játékát is: Ági ziccernek tetsző lecsapást rontott a hálónál, de ettől sem esett kétségbe. Az sem ingatta meg, hogy Williams 1:1-nél bréklabdához jutott: úgy bombázott a pálya sarkába egy tenyerest, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Sőt akkor sem tört meg, amikor egy kettős hiba, majd egy elrontott ütés eredményeképp az amerikai került brékelőnybe 3:3-nál.

Venus akkor nyert játékot utoljára.

Szávay még bátrabban kezdett játszani, s bár kissé dühös volt, amiért kétszer is a vonalbíró szemmértékén múlt, hogy elbukta a pontot, harmadjára egy tenyeressel vizet fakasztott a Lenglen-pálya salakjából, s ezzel bréklabdához jutott. Ez már Williamsnek is sok volt: kettős hibával elbukta a szerváját.

És Ági lendülete már végig kitartott, majd amikor Venus sokadszorra is hálót talált, meccslabdához jutott. Azt is parádésan értékesítette: az egykori világelső hősiesen nyargalt fel-alá, de a sokadik labdát már nem tudta kiszorított helyzetből átütni. Ági ökölbe szorított kézzel ugrált, lelkendezett, láthatóan nagyon örült – 29. kiemeltként álomszerű győzelmet aratott.

Ezek után az esti párosmeccs a két Williams ellen, Gisela Dulko oldalán már csak hab volt a tortán. És Ági ennek megfelelően ki is élvezte az ízét. Az argentin lánnyal mosolyogtak, nevetgéltek, és az első játszmában nem egyszer bolondot csináltak a két világklasszisból – pedig azon a térfélen szolid 47 millió dollárnyi összkereset próbálta felszedni a salakról a csodálatos ütemű röptéket. Végül Williamsék nyertek, de senki sem bánta.

Egyesben a legjobb 16 között a pénteken éppen Dulkót legyőző, 20. kiemelt szlovák Dominika Cibulková vár majd Ágira – nehéz, de legyőzhető ellenfél. Főleg Szávay mostani formáját elnézve.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik