Czink: ez ám a bravúr!

BÁLINT MÁTYÁS jelenti PárizsbólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2009.05.28. 23:23
Címkék
Czink Melinda is a legjobb 32 közé jutott Párizsban, miután meccslabdáról fordítva legyőzte az osztrák Sybille Bammert. Szávay Ágnes péntek déltájban csap össze Venus Williamsszel, míg Czinkre szombaton Szvetlana Kuznyecova vár.

Szuper Levente, a válogatott hokikapus – saját szavaival élve – szétizgulta magát. Berényi János, az egykori tenisz-, jelenleg kosárszövetségi elnök a tenyerébe temette az arcát. Rakonczai Viktor futballközeli popzenész csak egykedvűen nézett maga elé.

Czink Melinda ugyanis egy legalább 25 ütésből álló maratoni labdamenet után az alapvonalon túlra ütött egy fonákot – a harmadik meccslabdáját. Éppúgy, ahogy fél perccel korábban a másodikat. S egészen másképp, mint egy perccel azelőtt az elsőt – az éppenséggel a hálóban landolt…

Az ismert magyar sportemberek, illetve -barátok mindannyian a Roland Garros tizenhetes pályájának lelátóján ültek, és alig hittek a szemüknek. Czink ugyanis a Francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének második fordulójában az osztrák Sybille Bammer ellen 5:4-re vezetett a harmadik játszmában, és a mérkőzésért adogathatott. Három meccslabdája volt, de – mint mondtuk – mindhármat elszúrta.

Pedig nagyon hosszú utat tett meg, míg idáig eljutott.

Remekül kezdett, bátor, agresszív tenisszel ellépett 3:0-ra az első szettben. Látszott, hogy mentálisan nagyon egyben van – hogy mást ne mondjunk, közvetlenül egy kettős hibája után ászt tudott ütni. Csakhogy a 28. kiemelt Bammer hamar feljavult, Melinda pedig kicsit elvesztette a türelmét, számtalanszor ütött pontatlanul, és hiába volt a repülőrajt, végül 6:4-re elbukta az első szettet. Az osztrák 31 labdamenetet nyert meg a felvonásban, de ebből mindössze négyszer ért el ő maga pontot – 27 alkalommal Czink hibázott...

A második szettre azonban magára talált a magyar lány, és bár indulásként rögtön két bréklabdát kellett hárítania, Bammer kettős hibáját követően fogadóelőnybe került, amelyet szépen őrzött is a játszma végéig.

A harmadik felvonást, akárcsak az első kettőt, úgy kezdte, hogy elvette ellenfele szerváját. Már nem teniszezett olyan szemet gyönyörködtetően, rengeteget rontott, szinte képtelen volt beütni az első adogatásait – kiabált is saját magával egy keveset. De fogát összeszorítva küzdött, akkor is, amikor a legrosszabbul ment neki a játék. 4:3-as vezetésénél azonban három tenyerest ütött a hálóba egymás után, majd egy kettős hibával tálcán nyújtotta Bammernek az egyenlítést.

Ám nem tört meg: remek elütésekkel azonnal megbrékelte az osztrákot, és már jöhetett is a három meccslabda, amelyek szívbajt hoztak Szuperre, Berényire és Rakonczaira egyaránt.

Pedig az igazi dráma csak ezután következett.

Bammer ugyanis előbb egyenlített. Aztán könnyedén megszerezte a vezetést. Sőt: 6:5-nél Melinda két fonákot is nagyon elszúrt, így a szakadék széléről visszatáncoló osztrák szinte a semmiből meccslabdához jutott.

Őrületes volt: száguldottak mindketten fel és alá az alapvonalon, egészen kinyújtózva tették vissza a labdát. Czink egyik fonákja azonban a háló felé szállt, megugrott rajta – és Bammer térfelére hullott. Az osztrák visszatette, Melinda belesuhintott, a labda ismét felperdült a hálón – és ismét a másik oldalon landolt. Megúszta.

A balkezes magyarnak végül sikerült az egyenlítés, de úgy tűnt, ez a meccs a végtelenségig is eltarthat. 8:8 lett anélkül, hogy bármelyikük bréklabdához jutott volna. Bammer szerváinál Melinda hiába kockáztatott, a sajátjainál viszont magabiztos volt, miközben az osztrák túl passzív – ez pedig a végén megbosszulta magát. Czink szép lassan lendületbe jött, míg a saját tempójába kissé belekényelmesedett Bammer egymás után kettőt hibázott, s Melinda egy remekül kidolgozott és bevágott röptével máris elvette a szerváját. A következő három labdamenetet pedig ellentmondást nem tűrve húzta be, és bár a negyedik meccslabdánál Bammernek még elsült a keze, ötödikre már nem volt mit tennie – Czink 2 óra 54 perc alatt 4:6, 6:3, 10:8-ra győzött, és a 2003-as US Open után másodszor jutott pályafutása során egy Grand Slam-torna harmadik körébe. Hat éve New Yorkban a későbbi elődöntős amerikai Lindsay Davenport búcsúztatta – most a hetedik kiemelt orosz Szvetlana Kuznyecova vár rá a szombati találkozón.

Eldőlt az is, hogy Szávay Ágnes ellenfele a világranglistán harmadik Venus Williams lesz, miután az amerikai a sötétedés miatt még szerdán félbeszakadt meccse folytatásában – mérkőzéslabdát hárítva – legyőzte a cseh Lucie Safárovát. Más kérdés, hogy míg Ági remek formában van, Venus mindkét találkozóján vért izzadt a sikerért, ráadásul az elmúlt két évben egyaránt épp a harmadik fordulóban búcsúzott Párizstól. A két lány kétszer is összefut majd pénteken: előbb déltájban egyesben, majd Gisela Dulko, illetve Serena Williams közreműködésével párosban is megmérkőznek.

Szuper Levente már nagyon várja mindkét meccset…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik