Az esővíz oldja a rozsdát

BÁLINT MÁTYÁS jelenti PárizsbólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2009.05.26. 23:31
Címkék
Czink Melinda is győzelemmel kezdte a Roland Garrost, és követte Szávay Ágnest a legjobb 64 közé női egyesben. Szávay, aki párosban is továbbjutott, szerdán déltájban az orosz Jelena Vesznyinával játszik.

Czink Melinda az első küzdelemben rögtön alulmaradt, az eső ugyanis másfél perccel hamarabb érkezett meg a Roland Garros négyes pályájára, mint az első fordulós mérkőzésére készülő magyar teniszező. A világranglista 62. helyezettjét és ellenfelét, a lett Anastasija Sevastovát (123.) még csak sűrű, de apró cseppek fogadták, ám az égre tekintve már sejteni lehetett, hogy lesznek itt bonyodalmak.

És hasonló következtetésre juthattunk akkor is, ha a pályán történteket figyeltük egy-két percig.

A tizenkilenc éves lett kislány ugyanis elsőre nem tűnt félelmetesnek, de az látszott, hogy a selejtezőből érkezve veszítenivaló nélkül teniszezik és lendületben van, elvégre három győzelemmel hangolt a Czink elleni meccsre. A magyar játékos viszont az utóbbi három hétben nem tudott győzni, és ez kissé rozsdás mozgásában is megmutatkozott.

Melinda ugyan hozta az adogatásait, de nem mert kockáztatni. Néhány perc után Sevastova rá is érzett a lehetőségre, így aztán tulajdonképpen az ő lendületét törte meg, hogy 3:2-es vezetésénél elkezdett szakadni az eső.

Kellett vagy két óra, mire elállt, de sem az égről, sem Czink homlokáról nem tűntek el a felhők – sőt. A 26 éves magyar lány két kettős hibával, majd bűnrossz rövidítéssel és alig jobb fonákkal elveszítette az adogatójátékát, és már nem is tudta visszavenni a brékelőnyt. Szenvedett, hol magyarul, hol angolul pörölt saját magával, miközben Sevastova bátran támadott.

A második szettben, 2:1-nél Czink ismét brékhátrányba került, ráadásul a lett lányka nyerő ütésekkel szerezte egyik pontot a másik után. Ám ekkor Sevastovát elérte egy kisebb hullámvölgy, Czink pedig megragadta a lehetőséget. Erősebbek, helyezettebbek lettek az ütései, salakon kulcsfontosságú első szerváit is megtalálta, és 3:3 után zsinórban nyolc pontot szerzett adogatóként. Magabiztossága elbizonytalanította ellenfelét, aki 5:4 után elvesztette az adogatójátékát, így következett a harmadik szett. Czink ezt is jól kezdte, ellépett 2:0-ra, és épp amikor egy kicsit visszaesett volna, ismét felerősödött az égi áldás, így bemenekülhetett az öltözőbe. A zápor hamar elvonult, de a magyar rendezte a gondolatait, és végül remek tenisszel 6:1-re megnyerte a döntő játszmát. Következő ellenfele a 28. kiemelt osztrák Sybille Bammer lesz, várhatóan csütörtökön – neki már nemigen adhat egyszettnyi előnyt.

Szávay Ágnes és az argentin Gisela Dulko már párosban is túl van az első fellépésén: a hétfői esése után beragasztott térddel játszó magyar lány és partnere simán győzött, így várhatja a Williams testvéreket, Venust és Serenát a következő fordulóban. Ági egyesben a nap második mérkőzését játssza szerdán az orosz Jelena Vesznyina ellen.

Legutóbb GS-tornán a 2004-es Australian Openen fordult elő, hogy egynél több teniszezőnőnk jut egyesben a második fordulóba. Akkor Czinknek Kapros Anikónak és Mandula Petrának sikerült, utóbbi meg sem állt a nyolcaddöntőig.

Hasonlóval most is kiegyeznénk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik