Nincs gól, fogy a remény

IMI MARKOS, KORMANIK ZSOLTIMI MARKOS, KORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2009.03.29. 23:47
Címkék
Svédország elérte célját, ennek megfelelően ünnepli a Portóban kiharcolt gól nélküli döntetlent, miközben Portugáliában egyre nehezebben viselik a válogatott eredménytelenségét, és a lapok – szemben a bizakodó kapitánnyal – elúszni látják a továbbjutást a „magyar csoportból”.

„Gólok nélkül nincsenek csodák” – állapítja meg vasárnapi címoldalán a legnépszerűbb portugál sportlap, a lisszaboni A Bola, míg a Record egy árnyalattal még sötétebben látja a sorozatban harmadszor 0–0-t játszó portugálok továbbjutási esélyeit: „Lehetetlennek tűnik” – hirdeti a főcím, alatta pedig ott a megemészthetetlen tény, miszerint „öt mérkőzésen egyszer nyertünk, és ugyanannyi pontunk van, mint Albániának”. Elkeseredésé­ben ennél is messzebbre megy a portói O Jogo, amely ennyit kiált világgá az első oldalán: „Viszlát, Afrika!” Mindhárom sportlap hasonló címlapfotóval jelent meg: Cristiano Ronaldo, amint kétségbeesetten az égre emeli tekintetét…

A szombati lapzártánk után véget érő mérkőzésen több alkalom is nyílt ilyen kép elkészítésére. A házigazdák egyértelműen irányították a játékot, több gólszerzési lehetőségük is nyílt, ám Tiago, Danny, Simao Sabrosa, sőt a „főnök”, Cristiano Ronaldo is rossz döntést hozott az utolsó pillanatban, és egyikük sem tudott kifogni Andreas Isaksson kapuson. Ronaldo már az első félidőben behúzódott a jobb oldalról, hogy középen találjon rést a svéd védőfalon – mindhiába, mivel Olof Mellberg és Daniel Majstorovic kitűnő napot fogott ki.

„Mindent megtettünk a győzelem érdekében, ami lehetséges volt, csak egyvalami nem sikerült, a gólszerzés – kesergett Cristiano Ronaldo. – Hiába rúgtuk tízesével a gólokat az edzőmeccseken, nem jött össze semmi. Ebben persze a svédek keze is benne volt, akik mindent a védekezésre tettek fel.” Hasonlóan csalódottan nyilatkozott Carlos Queiroz szövetségi kapitány, aki szerint a kudarccal felérő döntetlen ellenére sincs itt a világvége.

„Nem ez volt a tervünk. Játékosaim odaadóan küzdöttek, de mit tegyünk, a futball már csak ilyen, nem a játékminőséget díjazzák, hanem a megszerzett pontokat, a győzelmet. Még nehezebbé vált a továbbjutás kivívása, ugyanakkor megint hangsúlyoznom kell: maratoni távon futunk, ahol még a svédekre is nehéz szakaszok várnak” – mondta a kapitány, akinek pozícióban maradására azért nem mernénk fogadni, hiszen a következő vb-selejtező csak júniusban vár a gárdára, azaz csábítóan hosszú az idő a jelentős átszervezésre.

Svédországban nyereségnek tekintik a pontot, és nem foglalkoznak azzal, hogy az együttes pillanatnyilag csak a negyedik helyen áll.

„Portugália jobban játszott, ám elég jól védekeztünk ahhoz, hogy pontot szerezzünk, ami engem abszolút elégedetté tesz. A csoport teljesen nyílt, a dánok elleni két meccsünk sorsdöntő lesz” – értékelt Lars Lagerbäck svéd kapitány, hozzátéve: Portóban csapata fontos lépést tett a világbajnoki részvétel felé. A svéd lapok, bár egybehangzóan nagyra értékelik az eredményt, finoman kritizálnak is: az Expressen megjegyzi, hogy gól nélküli döntetlenekkel lehetetlenség kijutni a vb-re. Emlékeztetőül: ha nem is zsinórban, a svédeknek is ez volt a harmadik 0–0-juk – és szemmel láthatólag Portóban csak másodlagos cél volt számukra a gólszerzés.

A svéd újságok nem feledkeznek meg a csoport többi szombati mérkőzéséről sem. A vb-álom életben maradását üdvözlő Dagens Nyheter például imponálónak nevezi a magyar válogatott három győzelmét, és a Dél-Afrikába vezető út egyik állomásaként már említést tesz a szeptemberi budapesti találkozóról. Természetesen azzal a megjegyzéssel, hogy szépek az emlékeik a magyar fővárosról – legutóbb például Zlatan Ibrahimovic akkora gólt lőtt, hogy még mindig veresek a svéd tenyerek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik