Támadás a rasszizmus ellen

LIPCSEI ÁRPÁD, SOMOGYI ZSOLTLIPCSEI ÁRPÁD, SOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2008.12.01. 23:20
Címkék
Szigorúbban lépne fel a rendőrség a futballstadionokban történő rendbontások, szabálysértések ellen. Célkeresztben a rasszizmus, de arról keveset tudni, a tervezet megvalósítása hogyan is fest majd a gyakorlatban.

Célkeresztben a rasszizmus – mondta lapunk érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályvezetője. Török Zoltánt arról a rendőrségi tervezetről kérdeztük, amelyről a Magyar Nemzet is beszámolt.

„Egy intézkedési tervről, csomagról van szó, amelyet a rendőrség a Magyar Labdarúgószövetséggel közösen alakított ki – mondta a főosztályvezető. – Iránymutatóak a nemzetközi előírások, az UEFA szabályai.”

Miről is beszélünk? A tervek szerint a magyar válogatott, az NB I-es, valamint az NB II-ben a Ferencváros részvételével rendezett találkozókon a rendőrség kellő szigorral lépne fel. „A stadionon kívüli és azon belüli, a sporteseménnyel össze nem egyeztethető, sértő, lealacsonyító, gúnyolódó megnyilvánulások esetén az elkövetőkkel szemben minden esetben rendőri intézkedést kell foganatosítani.” A tervezet a közösségellenes megnyilvánulásoknak kívánja elejét venni, s akár az adott találkozó félbeszakításához is vezethetnek a a rendőrségnek nem tetsző szurkolói megnyilvánulások.

Nehéz elképzelni, hogy egy válogatott meccs félbeszakad, s nem csak azért, mert a játékvezető nem érti, a magyar szurkolók melyik (általában szomszédos) országgal nincsenek jóban, s melyik, egykor Magyarországhoz tartozó terület lesz a drukkerek szerint újra az állam része. NB I-es meccs azonban félbeszakadhat, erre láttunk is példát, ha nem is sokat: az előírások szerint a folyamatosan jól hallható, becsmérlő rigmusok feljogosítják a játékvezetőket a mérkőzés időleges vagy végleges beszüntetésére. De ez amolyan magyaros volt: két-három meccs néhány pillanatra „megállt”, aztán a szigor olyan gyorsan felejtődött el, ahogy előkerült. Kiderült, hogy a bíróknak van merszük ehhez az eszközhöz folyamodni – de lássuk be: ki emlékszik ma már erre?

December elején ezzel a tervvel előjönni… Lehet, hogy az élvonal márciusi rajtjáig ez is a feledés homályába vész?

Adja magát a kérdés: a dunaszerdahelyi események közrejátszanak-e abban, hogy megszigorítják az előírásokat? Mint ismert, november 1-jén a Dunaszerdahelyi AC–Slovan Bratislava (0–4) szlovák bajnoki mérkőzésre kilátogató – közöttük sok, Magyarországról érkező – hazai szurkolót azóta sem igazolt indokkal megtámadtak a helyi rendfenntartók, és súlyos sérüléseket szenvedtek a gumibotok, viperák útjába kerülők. A szlovákok alig burkoltan célozgatnak arra, hogy a magyar szélsőjobbosok nem a futballmérkőzés miatt látogattak ki erre a találkozóra…

„Nem titok, hogy ezek az események is közrejátszottak a csomag kialakításában” – mondta Török Zoltán, aki a meccsek félbeszakításáról úgy vélekedett, hogy az nem rendőrségi hatáskör, de mert a tervezetet az MLSZ-szel összhangban állították össze, a főosztályvezető szerint ez a kérdés a futballszövetségre tartozik. A dunaszerdahelyi verekedés (bocsánat: verés…) óta szinte minden stadionban hallani Szlovákia ócsárlását – éppen olyan rigmusba foglalva, amellyel eddig Románia került a célkeresztbe. A DAC-meccs miatt részben módosult a szöveg, ám a drukkerek szerencséjére a két ország neve egyformán négy szótagos…

„Megvannak az UEFA pontos, precíz előírásai ezzel kapcsolatban – vélekedett erről a főosztályvezető. – A rasszizmus, a kirekesztés, az idegengyűlölet üldözendő: ha valaki szabálysértést vagy bűncselekményt követ el, az ellen határozottan fel kell lépni. Nincs új a nap alatt, a törvények eddig is kitértek erre, megvannak az előírások, de úgy érezzük, tenni kell valamit, hogy nagyobb legyen a biztonság a stadionokban, és javuljon a tribünök légköre. Mert nincs kizárva, hogy a futball színvonala mellett a nézőtéren hallható rigmusok is távol tartanak sokakat a mérkőzésektől.”

Szó van a tervezetben sértő feliratokról, másokat gyalázó transzparensekről – a futballpályákra eddig is csak szövetségi pecséttel, engedéllyel lehetett ilyesmiket bevinni. Török Zoltán erre azt mondta, a bírálóbizottságban ezentúl egy rendőrségi szakember is ott lesz. A tervezetben szó van tűzszerészekről, dokumentáló csoportok létrehozásáról is, miközben a többségükben igen szegény klubok már eddig is arra panaszkodtak: ha nem kiemelt kockázatú egy mérkőzés, azaz a rendőrség nincs hivatalból jelen, szinte megoldhatatlan feladat kigazdálkodni a biztonság megteremtését – ki fizeti a cechhet?

„Fontosnak tartom, hogy nem nagyobb rendőri jelenlétet tervezünk a stadionokban, hanem hatékonyabbat – mondta Török Zoltán. – Eddig is tudtuk, melyek az igazán nehéz meccsek. Célirányos intézkedéseket tervezünk, és azt, hogy mindenki, aki a biztonságért felel, sokkal jobban együttműködjön. A dokumentáció, a klubok és a rendőrség együttműködése lehet jobb, ezen dolgozunk. Másrészt szakemberek döntik majd el, mi jelenthet közvetlen biztonsági kockázatot és mi az, amelynek hatása hoszszabb távon lehet veszélyes a biztonságra.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik