Hajdu János: „Kijelenthetem, hogy a helyünkre kerültünk”

Vágólapra másolva!
2008.08.25. 15:35
Mindenki megfelelt a várakozásainak, és úgy érzi, hogy a helyünkre kerültünk. Hajdu János, a magyar női kézilabda-válogatott búcsúzó szövetségi kapitánya meglehetősen elégedetten értékelt a pekingi 4. helyezés után. A távozó szakember szerint a még nagyobb siker elérését elsősorban a kulcsemberek (Görbicz, Tóth T., Vérten) sérülése akadályozta meg – bár tény, hogy nemegyszer roppant kellemetlenül érezte magát a kispadon.
Elégedett játékosaival: Hajdu János szerint a csapat a helyére került Pekingben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Elégedett játékosaival: Hajdu János szerint a csapat a helyére került Pekingben
Elégedett játékosaival: Hajdu János szerint a csapat a helyére került Pekingben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Elégedett játékosaival: Hajdu János szerint a csapat a helyére került Pekingben

„KICSIT ÖRÜLÖK, HOGY KISZÁLLOK”

„Azt már a játékok előtt eldöntöttem, hogy történjék bármi, nem folytatom. A szerződésem különben is az olimpia végéig szólt… Németh András távozása után afféle válságmenedzserként vállaltam el az irányítást. Úgy vélem, a feladatot – Konkoly Csaba és Imre Vilmos segítségével – megoldottam, boldoggá tesz, hogy idáig eljutottunk, de számomra ez a végállomás. Kicsit örülök is, hogy kiszállok."
Rosszul indult, de lényegesen jobban végződött: a magyar női kézilabda-válogatott pocsékul hangolt a felkészülési meccseken a pekingi olimpiára, de végül az értékes negyedik helyet szerezte meg. A távozó kapitány, Hajdu János ennek ellenére nehezen felejthető élményekkel is gazdagodott – néhány mérkőzés alatt saját bevallása szerint is kínosan érezte magát.

„Mivel a Kína és a Kazahsztán elleni edzőmérkőzést már az olimpia helyszínén játszottuk, azt kell mondjam, hogy összesen négyszer éreztem magam kínosan Pekingben. Az említett tesztmeccseken kívül az Oroszország, illetve a Dél-Korea elleni csoportmérkőzés hozott ki a sodromból" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a szakember, aki az olimpia előtt még lemondását is felajánlotta a rosszul sikerült tesztmeccsek után.

„Való igaz, kétszer is felvetődött bennem, hogy más talán többet hozhat ki ebből az együttesből, de ezt egyrészt hirtelen felindulásból mondtam, másrészt pedig, most már bevallhatom, volt benne némi pszichológia. Úgy véltem, fel kell kavarni az indulatokat – ha azt látják a lányok, hogy én sem nyelek le mindent, akkor talán elgondolkodnak rajta, mit rontottak el és min kellene javítaniuk. A végeredmény azt mutatja, sikerrel jártam.”

„Elégedett lehetek. Szombat este is azt mondtam a játékosoknak, hogy büszke vagyok rájuk. Úgy vettem észre, addigra ők is megnyugodtak, és már tudtak örülni, hogy negyedikek lettek. Kijelenthetem, hogy a helyünkre kerültünk. A világbajnoki bronzérmes Németországot, valamint a vb-negyedik Romániát megvertük, és csupán két csapattól kaptunk ki, igaz, Oroszországtól és Dél-Koreától egyaránt kétszer. Az oroszokkal és a dél-koreaiakkal másodjára már ki-ki meccset játszottunk, kár, hogy a legfontosabb pillanatokban nem tudtuk átlépni az árnyékunkat” – elemzett.

Hogy mi akadályozta meg a még ennél is jobb szereplést? Hajdu János szerint elsősorban az, hogy a kulcsemberek nem játszottak százszázalékos állapotban. Görbicz Anitát és Tóth Tímeát sérülés, betegség akadályozta a felkészülés során, a torna All Star-csapatába is beválasztott Vérten Orsolya pedig az elődöntőn szenvedett részleges bokaszalag-szakadást.

„Állítom, ha Anita nem forrázza le a lábát kevesebb, mint két héttel a rajt előtt, ha Timi nem hagy ki a felkészülésből három hetet, és Pekingben nem küszködik influenzával, ha Orsi nem szenved részleges bokaszalag-szakadást az elődöntő elején, dobogósok lettünk volna. Talán Timit sajnáltam a legjobban, mert ő mindenáron játszani akart, csakhogy nem éreztem, hogy abban az állapotban segíteni tudna a csapaton” – mondta a szövetségi kapitány, aki elégedett játékosaival.

És hogy mi a végső értékelés?

„Az én várakozásomnak mindenki megfelelt. Volt, aki többet tett a közösbe, akadt, aki kevesebbet, de valamennyit mindenki betett. Fantasztikus volt az olimpia, fantasztikus volt a mezőny és fantasztikus volt a csapatom. A lányok olykor egymást múlták felül.”

A TELJES INTERJÚ SZÖVEGÉT A HÉTFŐI NEMZETI SPORTBAN OLVASHATJÁK EL!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik