Születésnap: „Az ember bölcsebb lesz” – Hajdu János 70

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.21. 10:51
null
Hajdu János kedden (ma) töltötte be 70. életévét (Fotó: Nemzeti Sport)
Kerek születésnapot tölt be a magyar férfi- és női válogatottal is sikeres mesteredző.

Ha valaki, ő a férfiak és a nők nyelvén is ért.

Kedden tölti be hetvenedik életévét Hajdu János kézilabda-mesteredző, a magyar férfi- és női válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a hazai sportági szervezet elnökségi tagja. A fanyar és remek humoráról is híres kiváló szakember Budapesten született, játékos-pályafutását a fővárosi Elektromosban kezdte, majd Egerben és a TFSE-ben folytatta.

Ezzel párhuzamosan már korán, mindössze 22 évesen elkezdett edzősködni Budakalászon, majd többek között megfordult az Újpesti Dózsa és a Honvéd kispadján is, 1992 és 1998 között az Elektromost irányította. Két időszakban is dolgozott Kuvaitban és az arab világban. Hosszú és tartalmas tréneri pályafutása során vezette a magyar férfi és női ifjúsági és juniorválogatottat is.

A magyar felnőtt férfi nemzeti csapatot 1999 és 2001 között, illetve 2009-ben irányította, míg a nőknél 2008-ban és 2013-ban volt szövetségi kapitány, mindkétszer „beugróként” – sikerrel. A férfiakkal 2009-ben hatodik, a nőkkel 2013-ban nyolcadik lett a világbajnokságon, 2008-ban Pekingben olimpiai negyedikként zárt a hölgyekkel, a 2013-as női junior Európa-bajnokságon döntőbe jutott. Klubedzőként nyert férfi Magyar Kupát és ázsiai Bajnokok Ligáját. 2003 és 2006, majd 2007 és 2010 között a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai igazgatójaként tevékenykedett.

„Átfutunk ezen az évfordulón, új évtized kezdődik. A családom hétvégén tervez ünneplést, a kollégáim tegnap »kaptak el«, fantasztikus bulit szerveztek, szép estét töltöttünk együtt – mondta Hajdu János, aki manapság is gőzerővel dolgozik a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia sportszakmai és női szakágvezetőjeként. – Hála istennek mindig van meló, ami nagyon jó, mert nincs időm máson gondolkodni, folyamatosan jönnek az edzések, a felvételik, a szakmai anyagok, elég jól kihasználom az időt, nem unatkozom. Tapasztaltabb vagyok, mint tíz vagy húsz éve. Épp azt mondtam a minap, ha ilyen rutinos lettem volna negyvenöt vagy ötvenéves koromban, lehet, sikeresebben dolgoztam volna, de hát így adódott. A tapasztalat sokat jelent ebben a szakmában, sokszor emlegetik, hogy az ember bölcsebb lesz, ez igaz is, ez a legjobb szó rá. Emellett nyugodtabb és megfontoltabb, ami a döntésekben és a tervezésben is segít. Ami kellemetlen, hogy a hetvenévesek is már Jani bácsinak szólítanak… Nem érzem magam hetvennek, de az változó, hogy pontosan mennyinek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik