A múlt és a jelen szinte kötelez – nem a részvétel a fontos Pekingben

BORSIK RICHÁRDBORSIK RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2008.07.14. 01:32
Különleges sportágként született, és az is maradt. Aki egyszer köszönő viszonyba került vele, egy életen át büszke rá, még akkor is, ha nem nyert világversenyeket, amint azt a magyarok több mint fél évszázada előszeretettel művelik. A pekingi öttusaverseny főszereplői közül néhányan e pillanatban is itt edzenek Magyarországon.
Horváth Viktornak a ló lehet az egyik legnagyobb ellenfele
Horváth Viktornak a ló lehet az egyik legnagyobb ellenfele
Horváth Viktornak a ló lehet az egyik legnagyobb ellenfele
Horváth Viktornak a ló lehet az egyik legnagyobb ellenfele

„Kell valami igazán nemes sportág, amely a sportemberi létet összefoglalja, …ez csak valami összetett szám lehet…” – töprengett az 1890-es évek derekán egy francia nemesember. A céltudatosan álmodozó úr Pierre de Coubertin báró, az újkori olimpiák atyja volt. A gondolatot ötletek, tervek, viták követték, és hosszú évek vajúdása után megszületett a XX. század romantikus sportja, az öttusa.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kebeléből származó sportágnak 1925-ig maga Coubertin volt az első embere. Ő később a modern pentatlon védőszentjévé vált, hiszen a század végére a showbizniszbe oltott sportágak között a könnyen fogyaszthatónak nem nevezhető öttusa olimpiai léte is – modernizálása ellenére – veszélybe került.

A változtatások, az egyre látványosabb, nézettebb világversenyek, a klasszikus ötnapos forma egynapos őrületbe kergetése, a drámai hendikepes futás azonban a felszínen tartotta az öttusát – meg aztán melyik NOB-közgyűlés venné valaha is a bátorságot, hogy Pierre de Coubertin olimpia utáni második legfontosabb eszményét kiszórja az ötkarikás programból?

A magyar vonatkozások? Nézzenek alaposan körül az oldalon. A lenti keretben látható számokkal kevés sportág büszkélkedhet. Ráadásul öttusában egy olimpián sohasem osztottak két aranynál többet (1992-ben hirdettek utoljára csapatbajnokot, a hölgyek pedig 2000-ben versenyeztek először). A sportág históriája dicső fejezeteket köszönhet honfitársainknak.

S itt nemcsak a megannyi sikerről van szó, hanem a szabályok módosításában vállalt szerepről, az iránymutató hazai versenyrendezésekről, a fél világot edző magyar szakemberekről. S persze a sok-sok világbajnokról, valamint az egy tucat, hála istennek köztünk lévő olimpiai bajnokról. Köztük a háromszoros aranyérmesről, az öttusázás megtestesítőjéről, Balczó Andrásról, akivel az egyéni ezüstöt és csapatelsőséget hozó 1968-as olimpián együtt sírt és örült az ország, akivel az 1969-es budapesti világbajnokságon ezrek futottak.

Akinek 1972-es győzelmekor a müncheni Olimpiai Stadionban a recsegős hangorkánnal és Vitray Tamás távoli hangjával kísért utolsó köre a televízió előtt ülő sok-sok szurkolónak lett életre szóló emléke. A múlt nagyjai közé csak az udvariasság miatt kerültek külföldiek is, kiszorítva a Balczó mellett az Aranycsapat másik két tagját, Tokió egyéni bajnokát, Török Ferencet, valamint Móna Istvánt.

Németh Ferenc 1960-ban egyéniben és csapatban is győzött Rómában. Martinek János Szöulban nyert, két egyéni világbajnok, Fábián László (az 1989-es budapesti vb győztese) és Mizsér Attila (1985-ben az egyik szöges cipőjét a futópályán hagyva lett első a melbourne-i vb-n) társaként csapatban is aranyérmes lett.

A jelenkor magyar öttusahősei is esélyesek lesznek, az biztos. Az athéni aranyérmével a nők között történelmet író Vörös Zsuzsanna eredményeivel túlszárnyalja az aktív férfiversenyzőket is, és persze Pekingben is ő lesz az egyik esélyes. A hölgyek közül nemcsak kiegyensúlyozott teljesítményével, de nyugodtságával és koncentrációjával is kiemelkedik.

A férfiak között Balogh Gábor és Horváth Viktor fog indulni Pekingben. Jó formában vannak, tudják, hogyan kell világversenyt nyerni, nagyon könnyen előfordulhat, hogy mindkettőjük ott lesz az éremért, köztük a legfényesebbért csatázók között… Balogh Gábor Sydneyben győzni akart – második lett. Fanatikus felkészülése alapján nem lehet kétséges, hogy Pekingben mire készül.

Legutóbbi nagy tette a budakalászi egyéni Eb-arany volt 2006-ban, amelyet eksztázisban ért el. Az idei Balogh viszont szívósan, konokul edz és versenyez, példa rá a vírusos betegség után nem sokkal szerzett első hely a madridi Világkupa-versenyen. Csúcsformába hozás az ő szintjén? Már nincs szükség rá…

Horváth Viktor 2006-ban saját megfogalmazása szerint addigi legjobb évét zárta Vk-győzelemmel és vb-ezüsttel. 2007-es teljesítményére pedig nem nagyon lehet szavakat találni. Persze az egyéni világ- és Európa-bajnoki győzelem módfelett beszédes tud lenni... Idén a Balogh által megnyert madridi viadal döntőjébe be sem került, a rá következő párizsi nemzetközi versenyen viszont győzött. Ha Pekingben a szokásos, rendíthetetlen ötszámos klasszisát hozza, kevés ellenfele lesz.

Az egyik Balogh Gábor lehet, a másikról pedig inkább ne beszéljünk – négy lába van, s néha megbotlik…

Külföldi vetélytársak? A mezőnyben lesznek olimpiai és világbajnokok. Azonban az olimpia az olimpia, s öttusában robbantak már ki jó ütemben ötkarikás bajnokok a középszerűségből. De ha a magyarok ki tudják magukból hozni, amit valójában tudnak, tényleg nem nagyon lesz kitől félniük.

A MAGYAR OLIMPIAI ÉRMEK SZÁMA

ARANY: 9
EZÜST: 8
BRONZ: 4

A MÚLT NAGYJAI

BALCZÓ ANDRÁS: Minden idők legsikeresebb öttusázója, élő példakép. Három olimpián ötször volt dobogós. 1960-ban egyéniben 4., csapatban első, 1968-ban egyéni 2., csapatbajnok, 1972-ben egyéni bajnok, csapatban 2.
LARS HALL: A II. világháború utáni korszak svéd királya. Máig egyedülálló módon olimpiai bajnoki címét meg tudta védeni. 1952-ben Helsinkiben és az 1956-os melbourne-i játékokon is egyéni aranyérmet szerzett.
IGOR NOVIKOV: A szovjet öttusasport legendája, aki a világversenyeken 19 érmet szerzett. Négyszeres egyéni világbajnok, csapatban kétszeres olimpiai bajnok, 1964-ben Török Ferenc mögött második lett

A JELEN SZTÁRJAI

VÖRÖS ZSUZSANNA: Az egyetlen magyar női olimpiai bajnok. Hat vb-elsőséggel büszkélkedhet. 1999-ben, 2002-ben, valamint 2004-ben egyéniben szerzett aranyat, abban az évben győzött az athéni játékokon is.
BALOGH GÁBOR: Világ- és Európa-bajnokságokon eddig 17 aranyérmet gyűjtött. 1991-ben és 2001-ben egyéni vb-aranyérmes, 2006-ban kontinensbajnok. 2000-ben Sydneyben olimpiai második lett.
HORVÁTH VIKTOR: Megbízható versenyzőből tavaly kiemelkedő klasszissá vált. 2007-ben egyéniben győzött az Európa-bajnokságon, majd a világbajnokságon is. Csapatban és váltóban hét vb- és öt Eb-aranyérme van.

A PROGRAM

Öttusában két számban avatnak bajnokot. Az utóbbi idők olimpiai szokása szerint az öttusaversenyek a játékok hajrájában lesznek. Három nappal a záróünnepély előtt, augusztus 21-én kerül sor a férfiak viadalára, a nők másnap állnak rajthoz.

NS SZAKÉRTŐ, SÁRFALVI PÉTER: BÁRKI ODAÉRHET

A férfiaknál és a nőknél is van magyar dobogóesélyes. Nem, ez túl szerény így, az aranyérem sem lehetetlen, természetesen függően a magyarok, illetve az ellenfelek formájától. Vörös Zsuzsanna címvédőként a nőknél a legesélyesebb, és nagyon tudja kezelni a kiélezett helyzeteket, hölgy legyen a talpán, aki le tudja győzni. A férfimezőny kiegyensúlyozottabb, ott vannak a litvánok, az athéni bajnok orosz Andrej Mojszejev, meg bárki, akinek véletlenül pont aznap jön ki a lépés. Egyelőre van négy férfikvótánk, de meglepne, ha nem Balogh Gábor és Horváth Viktor képviselné a magyar színeket. Akár egymással is csatázhatnak az érmekért, hasonlóan jó formában vannak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik