Houllier szerint az olaszoknak nincs esélyük a tornagyőzelemre

Vágólapra másolva!
2008.06.08. 09:55
Gerard Houllier szerint az olaszok nem lesznek képesek arra, amire a franciák voltak, nevezetesen, hogy a világbajnokság után az Európa-bajnokságot is megnyerjék. A Liverpool és a Lyon egykori edzője Cannavaro sérülésében, a fáradtságban és a kevés felkészülési időben látja a taljánok duplázásának akadályait.
Houllier legalább öt okot fel tud sorolni, hogy miért nem az olaszok nyerik meg az Eb-t
Foto: Action Images
Houllier legalább öt okot fel tud sorolni, hogy miért nem az olaszok nyerik meg az Eb-t
Houllier legalább öt okot fel tud sorolni, hogy miért nem az olaszok nyerik meg az Eb-t
Foto: Action Images
Houllier legalább öt okot fel tud sorolni, hogy miért nem az olaszok nyerik meg az Eb-t

Ez a legnehezebb torna a nemzetközi labdarúgásban és túl sok tényező szól Roberto Donadoni csapata ellen. Legalábbis Gerard Houllier ezen a véleményen van.

„Az első ilyen tényező, Fabio Cannavaro kidőlése, ami nagyon nagy érvágás az olaszoknak, hisz ő egy nagyszerű vezér, aki kitűnően szervezi a védelmet” – kezdte sorolni az okokat az angol Telegraph-nak Houllier.

„A második nagyon fontos dolog a játékosok frissessége. A görög csapat 2004-es sikere többek közt annak is volt köszönhető, hogy sok kulcsjátékosuk nem volt stabil kezdőember klubcsapatában, így spórolni tudott az energiájával, szemben a németekkel vagy franciákkal.”

„A legtöbb bajnokság és kupasorozat csak 2-3 hete fejeződött be, ráadásul az Eb előtt még felkészülési meccseket is kellett a válogatottaknak játszaniuk, így a regenerálódásra csekély idő jutott. Az olaszoknál a fáradtsági faktor ha lehet még nagyobb, hisz nem egy fiatal csapatról van szó” – folytatta a francia szakember.

Szerinte a harmadik gátló tényező az előbbiből adódik. Ez pedig nem más, minthogy a csapatoknak nem sok idejük maradt ráhangolódni a tornára, márpedig egy ilyen erős mezőnyben ez végzetese lehet.

„A rendező országok kivételével a 14 legerősebb nemzeti tizenegy képviselteti itt magát Európából. Ez nagyjából olyan, mintha a világbajnokságon egyből a kiesési szakasszal kezdődne a verseny.”

Houllier ezután kitért a csoportok erősségére és a további esélyekre is. Azzal ő is egyetért, hogy a C-csoport vitán felül a legerősebb. Itt szerepel ugyebár az olasz, a francia, a holland és a román válogatott.

„Az a csapat amelyik elveszti az olasz-holland ütközetet nagyon nehéz helyzetbe kerül – utalt Buffonék nyitómeccsére a francia. Bár úgy gondolom Olaszország tovább fog jutni ebből a négyesből. Utána viszont az elődöntőben valószínűleg ismét Franciaországgal kerülnének össze, tehát borzasztó nehéz ág jutott nekik. Ezzel szemben a németek szinte begyalogolhatnak a fináléba.”

Végül arról beszélt Houllier, hogy a tornát olyan csapat fogja megnyerni, amely rendelkezik egy igazán jól teljesítő csatárral. Példának a spanyol Fernando Torrest és a francia Karim Benzemát hozta fel, és bár elismerte, hogy Luca Toni is szenzációs formában játszotta végig az elmúlt idényt, valamint Antonio di Nataléról is jó véleménnyel van, mégsem gondolja úgy, hogy a 2006-os világbajnokság után idén is Itáliába kerül az aranyérem.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik