Búcsú egy ifjú titán ellen

BÁLINT MÁTYÁS jelenti PárizsbólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2008.06.01. 01:30
Címkék
Bár néhányszor a kezében volt a mérkőzés, Szávay Ágnes kikapott a cseh Petra Kvitovától a női egyes harmadik fordulójában.

Egyvalamit már déltájban le szögezhettünk: Kuhárszky Zoltán elég jól szervál. Szávay Ági edzője az adogatásfogadást gyakoroltatta tanítványával a Roland Garros négyes pályáján, és egyszer-kétszer jól meg is mozgatta őt – az biztos, hogy a magyar lány hozzáértő szakembertől tanulja a szervák csínját-bínját. Fél óra után aztán Szávayék végeztek a tréninggel, Ági kiosztott néhány autogramot, majd elballagott a játékosok pihenőjébe, hogy készüljön a cseh Petra Kvitová elleni, késő délutáni harmadik körös találkozóra.

A napi versenyprogramot és az időjárás-jelentést látva kicsit aggódhattunk: egyrészt délutánra záporral fenyegettek az időjósok, másrészt Ági és a világranglista-87. Kvitová meccse elé két férfitalálkozót is beterveztek a Garros harmadik számú, ennek ellenére az „Egyes számú pálya” nevet viselő stadionjába.

Végül hét óra tájban, szemerkélő esőben kezdődött a meccs, és a 18 éves Kvitováról hamar kiderült, hogy nem akármilyen tehetség és veszedelmes ellenfél. Balkezes, keményen, bátran és sokszor hihetetlenül pontosan üt – nem véletlenül győzte már le Venus Williamst is –, az első játékban pontot sem engedélyezett a helyét kereső magyar lánynak, aki a másodikban is csak nagy nehézségek árán hozta az adogatójátékát. Ági ezután is kicsit bátortalanul teniszezett, viszont remekül szervált, és jól lépett fel a hálóhoz, valamint az adogatásfogadásai is kiválóak voltak – akárcsak a cseh lányé. Aminek az lett az eredménye, hogy felváltva brékelték meg egymást (a szett során összesen hatszor), miközben öldöklő küzdelmet vívtak.

A hajrában úgy tűnt, Szávay van nyeregben, 4:4 után elvette Kvitová szerváját, de a cseh irtózatos erővel kezdte megint a vonalak mellé pakolni a labdákat. Csak a rövidítés döntött, amely remekül kezdődött, a hihetetlenül koncentráltan játszó Ági elment 5–1-re, ám a térfélcsere után érthetetlen módon visszaesett, megint nem volt elég agresszív, rontott is – már pontot sem csinált, és elbukta a nyitó szettet.

Kvitová belekezdett a második felvonásban is, de Szávay hárított egy bréklabdát (amelyet ő maga hozott össze a meccs során első kettős hibájával), majd fordított, és innentől ő volt lendületben. A cseh lány csak kapaszkodott adogatójátékai után, most végre Ági futtatta őt úgy, ahogyan korábban Kvitová a Vasas teniszezőjét, csak idő kérdése volt, mikor viszi a magyar döntésre a szettet: végül 4:4 után brékelt, és egyenlített is.

A döntő játszma is a mi szánk íze szerint indult, 1:0 után ráadásul Áginak három bréklabdája volt – úgy tűnt, Kvitová teljesen szétesett, alig volt jó ütése. Ám Szávay kicsit siettette a befejezéseket, így ellenfele vissza tudott kapaszkodni valahogy. Ez el is bizonytalanította a mi lányunkat, akinek nagyon kezdtek hiányozni addig megbízható első szervái, de ennél nagyobb baj, hogy a cseh ismét ellenállhatatlanul játszott – lelkesedése pedig ki is tartott a meccs végéig. Kétszer is elvette Ági szerváját, akinek erre már nem volt válasza, az újabb néhány rontás pedig megpecsételte a sorsát: 6:2-vel lett vége a döntő felvonásnak.

Kár ezért a vereségért, ám hiba lenne azt hinni, hogy Szávay nem remek ellenféltől kapott ki: Kvitováról sokat hallunk még, bár ráértünk volna később megismerkedni vele…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik