Három királyok eljövetele

KAMLER JÁNOS, MONCZ ATTILA, MUNKÁCSY ANDRÁSKAMLER JÁNOS, MONCZ ATTILA, MUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.05.03. 01:19
Címkék
Európa kiemelt bajnokságaiból háromban is önerőből már a hét végén bajnok lehet az idény jelentős részét uraló együttes. Németországban a Bayern München, Spanyolországban pedig a Real Madrid adott esetben már úgy léphet pályára, hogy addigra a többiek (a Werder Bremen és a Schalke, illetve a Villarreal) elvégezték „a királycsináló” feladatot, és eredményeikkel a trónra segítették a hazai csúcstartót. De ha nem, mindkettő még így is kiharcolhatja az aranyérmet, ehhez pontot (Bayern) vagy pontokat (Real) kell szereznie. A harmadik óriásnak, a trióból egyedüliként már mesterhármasra törő Internazionalénak is elég magára figyelnie, ám mivel egy időben játszik egyetlen, még versenyben lévő vetélytársával, a Romával, biztos, hogy csak a pályán, a lefújás pillanatában gyűjtheti be a scudettót. ½

Matematikailag is biztossá válhat, amit a Bundesliga 2007–08as idényének augusztus tizedikei rajtja óta mindenki gyanított: a Bayern München megszerzi története 21. aranyérmét. Ha másnak nem, hangulatjavítónak feltétlenül jól jönne, ha már vasárnap ünnepelhetne a csapat, elvégre a Zenit elleni 4–0-s pofont egyik pillanatról a másikra nehéz lesz feledni, még ha Uli Hoeness menedszer azt is mondta, hogy „a kudarc miatt nem minősíthetünk eredménytelennek egy ilyen csodálatos szezont.”

A feledtetésben talán segítene, ha a Bayern megdöntene néhány rekordot. Arra például jó esélye van, hogy sohasem látott fölénnyel végezzen az élen, hiszen a 30 kör alatt összegyűjtött 12 pontos fórját még öttel kellene megtoldania, hogy megjavítsa saját, 2002–2003-as évadban felállított 16 pontos csúcsát. Ha marad a mostani különbség, „csak” a negyedik legfölényesebb bajnoki cím lesz a mostani Bayerné, mert korábban háromszor is több pontot vert első számú üldözőjére (2003-ban ugyebár 16-ot a VfB Stuttgartra, 1999-ben 15-öt a Leverkusenre, 2005-ben pedig 14-et a Schalkéra).

A kapott gólok tekintetében is új rekord születhet, ezen a téren eddig a Werder Bremen 22es teljesítménye jelenti a non plus ultrát (az 1987–1988-as idényből), most a Bayern (Oliver Kahn és Michael Rensing jóvoltából) csak 18-nál jár. Ráadásul a Wolfsburg, Bielefeld, Duisburg, Hertha négyesnek nincs is igazán rettegni való csatársora.

A harmadik csúcs „csak” rekordbeállítás lehet (illetve 99 százalékos bizonyossággal lesz is): a müncheniek az 1968– 1969-es, az 1972–1973-as és az 1984–1985-ös idény után negyedszer szerezhetik meg úgy a salátástálat, hogy az elsőtől az utolsó fordulóig vezették a táblázatot.

Ha az Inter vasárnap délután nyer, több legyet üt egy csapásra: sorozatban harmadszor szerzi meg a scudettót (összességében pedig a klub történetének 16. bajnoki címét), ráadásul éppen az ősi vetélytárs Milan ellen, amely az esetleges vereséggel mármár lemondhat a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik hely eléréséről (Carlo Ancelotti együttese a Fiorentinával fut versenyt).

S éppen ez utóbbi „tétel” miatt számíthatnak óriási ellenállásra a fekete-kékek. A Milan ugyanis nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon az európai klubfutball csúcseseményéről, ennek érdekében pedig nagyon felpörgette a tempót, a legutóbbi két fordulóban kilenc gólt szerezve söpörte be a hat pontot. A piros-feketék természetesen fogadkoznak, sőt zrikálnak is: Clarence Seedorf például arra emlékeztet, hogy hiába nyeri meg a bajnokságot az Inter, a Milannak úgyis több scudettója van (17), míg Kaká azt ígéri, elnapolják az interesek népünnepélyét. „Az aranyérmet már senki sem veheti el tőlük, de így is felemelő érzés lesz legyőzni őket” – kezdte meg a lélektani hadviselést a brazil aranylabdás.

A statisztika mindenesetre nem ígér Milan-fiesztát: a két milánói együttes legutóbbi öt egymás elleni bajnokijából négyet ugyanis az Inter nyert meg, tavaly oda-vissza elverte a piros-feketéket... De mint Kaká is megjegyezte, az Intertől aligha lehet már elvenni a bajnoki címet – és ezen a ponton meg kell süvegelni Roberto Mancinit. A 43 esztendős szakembernek ez lehet a harmadik olasz bajnoki címe edzőként, amivel utoléri az örökranglistán Weisz Árpádot, Helenio Herrerát és Carlo Parolát; háromnál több scudettóval csupán négy tréner büszkélkedhet, Giovanni Trapattoni (7), Fabio Capello, Marcello Lippi (5-5) és Carlo Carcano (4).

Pamplonába utazik, mégsem kell felbőszült bikákkal szembenéznie a bajnoki címvédésre készülő Real Madridnak, a Primera División 16. helyén álló Osasuna legyőzése ugyanis nem jelenthet gondot Raúléknak. Sőt az üldöző Villarreal esetleges pontvesztése esetén a „blancók” már azelőtt ünnepelhetnek, hogy kifutnának a Reyno de Navarra gyepére.

Igaz, ami igaz, a királyi klub nem bízta a véletlenre a játékosok ösztönzését, hiszen a végső siker esetén a keret huszonöt játékosa és a szakmai stáb fejenként 340 ezer euróval (mintegy 90 millió forinttal) lehet gazdagabb. A főszereplők – az átlagosan minden második meccsén betaláló Raúl, a 0.88-as kapottgól-átlagú (ezzel a spanyol bajnokság valamennyi kapusát maga mögé utasító) Iker Casillas, a Realt kilenc éve erősítő Míchel Salgado, a támadójáték első számú szervezője, a jelenleg sérüléssel bajlódó Guti és a német vezetőedző, Bernd Schuster – ráadásul ennek dupláját kasszírozhatja az aranyérem mellé. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az egyesület már a múlt héten kifizetett 200 ezer eurót a bajnoki fieszta előkészületeire, a klub tulajdonosainak megközelítőleg 12 millió eurós (3 milliárd forintos) kiadással kell szembenézniük a bajnokság végjátékában. Ám minthogy a gárda már a nyolcaddöntő után búcsúzott a Király-kupától és a Bajnokok Ligájától, érthető az áldozatvállalás: a rajongók tudniillik nehezen bocsátották volna meg kedvenceiknek, ha az örök vetélytárs Barcelona vagy a legjobbak között csupán kilencedik idényét töltő Villarreal maga mögé utasítja őket. S bár utóbbi matematikailag még esélyes a bajnoki címre, a Madrid tízpontos előnyét és hátralévő ellenfeleit látva kijelenthető, a „sárga tengeralattjáróra” fogadók – Raúlékkal ellentétben – nem számíthatnak eurószázezrekre a szezon végén...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik