Az Európai Labdarúgó-szövetség kijelölte a 17. csapat névsorát

Vágólapra másolva!
2008.04.17. 15:34
Bő másfél hónap múlva kezdődik az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság, és a résztvevő csapatok után ma az UEFA nyilvánosságra hozta annak a 12 játékvezetőnek a listáját is, akik vezetőbíróként ténykednek majd a kontinens-viadalon.
Kassai Viktor (balról a harmadik) egyedül képviseli hazánkat a nyári Európa-bajnokságon
Fotó: Reuters
Kassai Viktor (balról a harmadik) egyedül képviseli hazánkat a nyári Európa-bajnokságon
Kassai Viktor (balról a harmadik) egyedül képviseli hazánkat a nyári Európa-bajnokságon
Fotó: Reuters
Kassai Viktor (balról a harmadik) egyedül képviseli hazánkat a nyári Európa-bajnokságon
Angel Maria Villar Llona az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) alelnöke és a Játékvezetői Bizottság elnöke elmondta, a tartalék bírókkal, és az asszisztensekkel együtt összesen 44 tagú játékvezetői küldöttség dolgozik majd az Eb-n.

"A játékvezetőket kiváló európai teljesítményeik alapján választottuk ki, és az elmúlt két évben mindannyian igen komolyan készültek a rájuk váró megmérettetésre. Kimagasló fizikai állapotukat felméréseink során mind igazolták. Egyértelmű, hogy ők lesznek az Európa-bajnokság 17. csapata" – mondta a spanyol Villar Llona a játékvezetők főnöke.

A 2004-es portugál rendezésű kontinenstornán bevezetettekhez hasonlóan az idei Eb-n is triókat delegál a meccsekre az UEFA – vagyis egy játékvezető mindig ugyanazzal a két asszisztenssel dolgozik együtt – csupán a negyedik játékvezető személye változik meccsről meccsre.

Utóbbiak között kap helyet egyébként a június 7-én rajtoló Euro 2008 egyetlen magyar résztvevője is: a 33 éves FIFA-bírónk, Kassai Viktor negyedik játékvezetőként működik majd közre.

Ahogy az minden világverseny előtt megszokott, ez alkalommal is külön felhívta az UEFA a bírók figyelmét több kiemelten fontos szabálytalanságra, amelyeket azonnan büntetni kell. Ezen figyelmeztetések értelmében sárga lap jár a szögleteknél megszokott tömegjelentek során a másodszor is figyelmeztetett lökdösődöknek, valamint a játékvezető megtévesztésére irányuló színészkedő játékosoknak is.

Utóbbit egyébként az UEFA fegyelmi bizottsága utólag is megtorolhatja, feltéve, ha a játékvezető a pályán nem vette észre és nem büntette sárgával a színészi hajlamokkal bíró labdarúgót.

A pálya legfontosabb tartozékait illetően további újítás, hogy az Eb-n debütál az ötödik játékvezető intézménye is, ám nekik vélhetően túl sok feladatuk nem lesz. Őket az UEFA ugyanis arra az esetre állítja hadrendbe, ha esetleg egy játékvezető-asszisztens megsérül - míg ha a játékvezető dől ki a mérkőzés közben a sorból, úgy a negyedik játékvezető ugrik be a helyére.

Az Európa-bajnokság játékvezetői és asszisztenseik

Konrad Plautz Egon Bereuter, Markus Mayr (Ausztria)
Frank de Bleeckere Peter Hermans, Alex Verstraeten (Belgium)
Howard Webb Darren Cann, Michael Mullarkey (Anglia)
Herbert Fandel Carsten Kadach, Wolker Vezel (Németország)
Kirosz Vasszarasz Dimitrios Bozacidisz, Dimitrios Szaraidarisz (Görögország)
Roberto Rosetti Alessandro Griselli, Paolo Calcagno (Olaszország)
Pieter Vink Adriaan Inia, Hans Ten Hoove (Hollandia)
Tom Henning Ovrebo Geir Age Holen, Erik Raestad (Norvégia)
Lubos Michel Roman Slysko, Martin Balko (Szlovákia)
Manuel Enrique Mejuto Gonzalez Juan Carlos Yuste Jimenez, Jesus Calvo Guadamuro (Spanyolország)
Peter Fröjdfeldt Stefan Wittberg, Henrik Andren (Svédország)
Massimo Busacca Matthias Arnet, Stephane Cuhat (Svájc)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik