Nagy csatában kaptunk ki

SIMON JÓZSEF és MEGGYESI BÁLINT (fotó) jelenti BukarestbőlSIMON JÓZSEF és MEGGYESI BÁLINT (fotó) jelenti Bukarestből
Vágólapra másolva!
2008.03.30. 00:09
Címkék
A női olimpiai selejtezők bukaresti csoportjában Magyarország hatalmas csatában kikapott a már pekingi résztvevő Romániától. A mieink vasárnap Japán ellen fejezik be a selejtezőt, és a kvalifikációhoz pontot kell szerezniük.

A bukaresti selejtező két nagy esélyese, a román és a magyar válogatott szombaton sorsdöntő mérkőzést vívott. A végeredmény a pekingi kvalifikáció szempontjából különösen fontos, és ezt jól tudták a párharcra készülő vb-4. románok és vb-8. magyarok is. A tét mellett fokozta a feszült hangulatot, hogy a két együttes mindig presztízscsatát vív: a románok most viszsza akartak vágni a vb-n elszenvedett 34–31-es vereségért, valamint a Valcea nevében is törleszteni akartak, hiszen a BLben a román bajnok a Győrrel vetélkedve maradt alul, és nem jutott az elődöntőbe. Ezt hangsúlyozták a szombat reggeli román lapok, sőt a bukaresti tévékommentárok is.

A fegyelmezetten készülő magyar válogatott tagjait persze hidegen hagyta ez a szokatlan lélektani hadviselés, ugyanakkor tudták, hogy a románok valceai mestere, Gheorghe Tadici a válogatott és a Győr kapcsán is sokat foglalkozott a „magyar kérdéssel”.

„Hiba lenne, ha túl magabiztosan állnánk ki a magyarok ellen, de hazai környezetben mindenki győzelmet és kvalifikációt vár tőlünk – hangoztatta Gheorghe Tadici. – Jó csapatunk van, amely vezéregyéniségei irányításával és kiforrott játékával képes kiharcolni a pekingi kvótát.”

Amikor a román tréner kulcsjátékosokat emlegetett, akkor a válogatott olyan híres klasszisaira gondolt, mint a győri gólgyáros Aurelia Bradeanu, valamint Ramona Maier, Carmen Lungu-Amarei, Ionela Stanca, Steluta Luca vagy a 37 éves kapusfenomén, Luminita DinuHutupan, akit – hajdani ljubljanai csapattársával, Pálinger Katalinnal együtt – még ma is a világ legjobb három hálóőre közé sorolnak.

A magyarok azzal (is) igyekeztek lelkileg felkészülni, hogy Kökény Bea technikai igazgatóval, a nyolc évvel ezelőtti csapat vezéregyéniségével közösen felidézték a 2000-es Eb-elődöntőben Bukarestben aratott magyar diadalt (25–24), majd az ukránok ellen megnyert finálét. Abból a csapatból, Mocsai Lajos együtteséből játékosként csak Pálinger tért vissza a Kunst Ghermanescu Csarnokba.

Az első magyar támadás során, fél perccel a kezdés után letaglózták Tóth Tímeát, mintegy jelezve, ezen a meccsen a mieink nem számíthatnak kegyelemre. A románok goromba védekezése gyors támadásokkal párosult, és Hutupan is parádésan védett. Az első magyar gólra hét percig kellett várni: Hornyák Ágnes talált be. Hajdu János 6–1nél időt kért, mert csapata árnyéka volt önmagának, sem támadásban, sem védekezésben nem tudott mit kezdeni a lendületesebb, fegyelmezettebb hazaiakkal. Görbicz Anitát persze külön őrizték, Hornyák és Tóth viszont többször áttörte a védőfalat (7–5). Hutupannak szinte lehetetlen volt gólt lőni, Pálinger pedig a 15. percig nem találkozott a labdával.

A magyar szélsők és belső játékosok egyaránt rettentően nehéz helyzetben voltak támadásban, mert Narcisa Lecusanu és Valeria Bese vezérletével erőszakosan és hatékonyan védekezett Románia. Pálingernek 13–9-ig egy védése volt, ezért Herr Orsolya állt a helyére. Ugyanakkor semmi jele sem volt annak, hogy Görbiczék feltámadnának, pontosabban felvennék a románok diktálta hatalmas tempót. Herr hetest védett, és végre eredményesen zárult egy-két magyar lerohanás. Úgy látszott, levetkőzi megilletődöttségét a magyar csapat, és 14–12-nél Gheorghe Tadici kért időt. Ekkor sorozatosan és feleslegesen elkövetett durva szabálytalanságok miatt kettős emberhátrányba került Magyarország (16–12).

Görbicz vezérletével kétségbeesett kísérletet tett a magyar válogatott, hogy a második félidő elején felzárkózzon, és maradjon esélye a hazaiak megszorítására (21–20). Hutupan azonban továbbra is káprázatosan védett, társai pedig tartották a hatalmas iramot. Tóthék támadásban megbecsülték a labdát, a kapuba pedig visszatért Pálinger. Férfiasan kemény ütközések tarkították a csatát, és ekkor már nem játszott alárendelt szerepet a nagy szívvel küzdő magyar együttes. Vérten Orsolya és Görbicz páros játékkapcsolata igen eredményes volt, és 24–23-nál a román edző lehívta Hutupant.

A mieink fáradni látszottak. Támadásban elkövetett hibáikat kihasználta Maier, Lecusanu, Luca és Stanca (28–24). A hajrában sem változott a kép, és bár Tóth, Görbicz és Vérten mindent elkövetett a felzárkózásért (29–27), ezúttal nem lehetett nyerni Románia ellen.

Győzelmével Románia már pekingi résztvevő, a magyaroknak pedig ugyanehhez pontot kell szerezniük vasárnap Japán ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik