Önmagát is legyőzte

KOVÁCS ERIKA, PIETSCH TIBORKOVÁCS ERIKA, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2007.12.15. 00:27
Címkék
Cseh László a csütörtökön 200 méter vegyesen úszott nagyszerű világcsúcsa után pénteken is parádézott. Klasszisunk 400 méter vegyen is rövid pályás Európa-bajnok lett – újabb világrekordot úszva!

14.15: Ébresztő 14.35: Indulás az uszodába 14.45: Érkezés az uszodába, elhelyezkedés 15.00: Gimnasztika, bemelegítés 15.10: Vizes bemelegítés 15.40: Vizes bemelegítés vége, szárazba öltözés 15.55: Masszírozás 16.05: Masszírozás vége 16.15: Gimnasztika, rátornázás 16.25: Jelentkezés 16.40: Start…

…és 16:43:59.33: világcsúccsal Európa-bajnok!

Nagyjából, mit nagyjából, pontosan így festett Cseh László péntek délutánja!

Hogy 14.15 és 16.40 között mi történt, azt e helyütt aligha kell hosszabban ecsetelni, ellenben az négy perc, pardon, 3:59.33 perc, amit a vízben töltött, megér egy misét.

Szóval amikor a 400 méter vegyes döntőjére bevonuló versenyzőket a Rapülők egyik nótája kísérte, csak reméltük, hogy a halásztelki klasszis – és Kis Gergő – szárnyalását láthatjuk majd. A közelmúlt mindenesetre bizakodásra ad okot: előző napon, feleakkora távon már világrekordot repesztett, ezután az a legkevesebb, amit megállapíthattunk, hogy jó formában várta a rajtot. No meg a 3-as rajtkőről, hiszen a 4-est olasz riválisa, Luca Marin foglalta le magának a délelőtti előfutamon elért legjobb idejével, eggyel odébb pedig Kis Gergő készülődött arra, hogy nagyot alkosson. A bemutatáskor látott kép mintha már jelezte volna, mi vár ránk: Cseh László, amint kimondták a nevét, két karját a magasba lendítette…

Az ünneplésig persze hátravolt jó néhány kar- és lábtempó. Amint azt Turi György jegyzetéből „kipuskáztuk”, edzője azt kérte tőle: bátran kezdjen, tudniillik az mindennek az alapja. Ha minden tanítvány ilyen szófogadó lenne… A Kőbánya SC frontembere olyan vehemensen indított, hogy mire a vetélytársak feljöttek a víz alól, addigra szinte megtette az első 25 métert. Turi mester „hatalmas kidelfinezést” írt elő neki, nos, ekkora „kidelfinzést” még nem is láttunk, nem csoda, hogy a lelátón helyet foglaló Cseh-drukkerek közül sokan már a pillangó után hátradőltek.

Többek között azért is, mert következett a hátúszás, amely köztudomásúan egyik erőssége Lacinak (a másik három a pillangó, a mell és a gyors…). És Laci, mintha bárki is a nyakában lihegett volna, belehúzott: mire letudta az újabb száz métert, az ellenlábasok alighanem azon törték a fejüket, honnan tudnának egy távcsőre szert tenni, hogy legalább látótávolságon belülre kerüljenek. Mindennél többet mond Cseh László teljesítményéről, hogy „félidőben” saját magát is megverte: addigi eredménye három tizeddel volt jobb a 2005 decemberében felállított világcsúcs részidejénél…

„Sarkad húzd fel a csípődig!” – szólt a mellre vonatkozó edzői utasítás, hogy ez mennyire valósult meg, azt a partról nem lehetett érzékelni. De Laci nyilván felhúzta a sarkát a csípőjéig, tudniillik előnye csak nőtt az őt reménytelenül üldözőkkel szemben. Az első helyezettet megillető oklevelet már ekkor kitölthették volna, versengés csupán a 2–8. helyért zajlott.

Igaz, ellenfele Csehnek is akadt: a stopperóra. Az akkor még hivatalos rekord 4:00.37 volt – amikor a 22 éves kiválóság nekivágott az előírt penzum utolsó negyedének, 55 századmásodperccel járt szintidőn belül. Száz méter megtétele után pedig már legyinteni lehetett a kétéves csúcsra: a szélsebesen letudott gyors révén egyrészt Európa-bajnokként, másrészt világrekorderként nézhettünk fel Cseh Lászlóra.

Nem mintha ez újdonság lett volna…

Török László a maga utánozhatatlan stílusában és hangjával azt üvöltötte világgá, hogy „káprázat”, amihez a lelátó népe csupán azért nem csatlakozott, mert csak a riporternél volt mikrofon. Tapsolni viszont mindenki tudott: amikor az elejéhez hasonlóan ismét a levegőbe csapott a Kiss László szövetségi kapitány 67. születésnapját újabb fantasztikus produkcióval emlékezetessé tevő Laci, mintegy kétezer tenyér verődött össze. Luca Marin előtt le az úszósapkával: elsőként ő paskolta meg a győztes fejét, majd szép sorban jöttek a többiek is gratulálni, köztük természetesen a végül negyedik helyen célba érő Kis Gergő.

Turi György egyébként azzal az üzenettel küldte vízbe versenyzőjét, hogy valósítsa meg álmát. Majd a végére odabigygyesztette: „Good luck!”

No nem mintha a szerencsére szükség lett volna...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik