Edzőmentő a nyírségi csapat (2.)

A mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁN, KERTÉSZ ATTILAA mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁN, KERTÉSZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.09.01. 23:50
Címkék
Nem volt látványos a nyíregyházi meccs első félideje, de a szünet után minden pergőbbé vált a Soproni Liga 7. fordulójának egyik legizgalmasabbnak ígérkező meccsén. Sok volt a helyzet, ám sok ki is maradt, a nagy küzdelemből végül az Újpest jött ki győztesen.

Némileg át kellett alakítani az Újpest taktikáját a Nyíregyháza elleni mérkőzésre, hiszen Rajczi Péter, a lila-fehérek támadója pénteken az olasz második ligás Pisába szerződött (bővebben a 11. oldalon). A támadó korábban három középpályás előtt futballozott, távozása után szerkezetet váltott a fővárosi együttes: Urbányi István a három fedezet előtt Foxi Kethevoamát játszatta, aki szabadon futballozhatott, s szervezhette a Megyeri útiak játékát, míg előtte ékként Tisza Tibor és Kovács Zoltán kapott helyet, míg korábban csak egy csatárral játszott az Újpest.

A Nyíregyházánál Lippai Ákos sérülése okozott problémát, ő a csapat utóbbi harminc mérkőzésén szerepelt. Igen sok volt a korábban védekező feladatot kapó futballista, ilyen összeállításban korábban nem nagyon játszott a Spartacus.

Hét közben a csapatok éppen ellentétes teljesítményt nyújtottak: a Nyíregyháza 1–0-ra legyőzte a Győrt, az Újpest pedig 3–1-re kikapott Felcsúton, ennek tudatában a hazai együttest esélyesnek tekinthettük.

Mindkét csapat gólra törően kezdett, igaz, meg kell jegyeznünk, hogy az első negyedórában sok volt a pontatlanság. Egyéni hiba is akadt bőséggel, Mircea Cornaci például háromszor rúgott lyukat saját tizenhatosának közelében.

Az Újpest az előző fordulóban tucatnyi helyzetből csak egyet lőtt be, e tekintetben látványos volt a javulás: Sasa Radulovic a vendégek első helyzetét értékesítette. Pedig a félidő nagy részében a Nyíregyháza előtt adódott több lehetőség, ám az utolsó paszszok rendre rosszak voltak, s ha mégis eltalálták a kaput a hazai labdarúgók, Balajcza Szabolcs mentett. Az első játékrészben volt még néhány hazai helyzet, de igencsak körülményesen akarták megoldani még azokat is, amikor létszámfölényt alakítottak ki az újpesti kapu előtt, úgyhogy számukra a gól álom maradt a szünet előtt...

A második félidőben a Nyíregyháza megmutatta, hogy ha csatárai nem is tudnak a kapuba találni, mindig van egy védő, aki képes gólt szerezni. Érdekesség, hogy a Szpari csatárai közül csak Montvai Tibor volt eddig eredményes, ő is tizenegyesből, még az első meccsen, míg ezúttal az Újpestről igazolt argentin védő, Ivan Zaleh segítette ki a támadókat egy fejes góllal.

Az látszott az Újpesten, hogy kevés neki a döntetlen, hiszen Urbányi István szinte közvetlenül a hazai gól után pályára küldte a finn Paulus Roihát, a támadósort frissítendő. A gól természetesen felhozta a hazai együttest, amely sokkal bátrabban futballozott, mint az első félidőben. A bal oldala volt aktívabb a nyírségi gárdának, ám a csatárok a legnagyobb ziccereket is elhibázták – óriási helyzetek maradtak ki ebben a periódusban, és aztán megbosszulta magát. A vendégek ugyanis ekkor a tervük és a kedvük szerint kontrázhattak, de a védők közé kétszer is jól belépő Foxi Kethevoama mindkét alkalommal hibázott.

A második félidő tizedik percétől lett pergőbb a mérkőzés, mindkét csapat nagy lendülettel támadott, látszott, egyik együttes játékosai sem elégedettek a döntetlennel.

A hajrára az Újpest összes nyáron igazolt külföldi labdarúgója pályára lépett, és éppen egy légiósakció hozta meg a lilák győztes gólját: a közép-afrikai Foxi Kethevoama indított a finn Paulus Roihát, aki betalált.

Ha abból indulunk ki, hogy újpesti vereség esetén Urbányi István állása veszélybe került volna, akkor a Nyíregyháza egymás után a második edzőt „menti meg”, hiszen a múlt héten a Pakstól kapott ki a Szpari.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik