A tolongás nyerte meg a tornát a címet is védő Új-Zélandnak

Vágólapra másolva!
2007.07.24. 19:32
A küzdelmes mérkőzésen igazolódott, hogy a világbajnokság legnagyobb esélyese az All Blacks. Védekezésük szinte hibátlan, és ha a támadásaik elhalnak az ellenfél védelmén, Carter rúgásaival azért megnyerik a párharcokat. Ausztrália pedig bebizonyította, hogy az egyik a kevés számú válogatott közül, amelyik megverheti Új-Zélandot.
Címét védve lett első a 2007-s sorozatban az All Blacks
Címét védve lett első a 2007-s sorozatban az All Blacks
Címét védve lett első a 2007-s sorozatban az All Blacks
Címét védve lett első a 2007-s sorozatban az All Blacks

A 14 pontos hazai siker „nem látszott" a mérkőzés nagy részén. Az első félidőben Mortlock újra hozta két héttel ezelőtti formáját: gyakran törte át erőből az új-zélandi védővonalat, csak éppen az is erősebb volt, mint Sydneyben. De hiába uralta a vendégcsapat a félidőt (62 %-os labdabirtoklás!), és rogyasztotta meg a világ rögbiseinek ámulatára az új-zélandi zárt tolongást is, a hazai 22-esen belülre nem nagyon jutottak el.

Az All Blacks tehát kiválóan védekezett, nem adott célszerzésre egy csöpp esélyt sem, de támadásokra nemigen maradt ereje. Így a pontokat a rúgók szerezték. Carter büntetőjével kezdődött a párbaj, amelyet a félidő egyetlen lendületes hazai támadása után les miatt kaptak, de Mortlock nemsokára egyenlített, sőt Giteau 50 méteres dropjával már a Wallabik vezettek. Carternek azért nem remegett meg a lába, így 12-9-re vezetett Új-Zéland a félidőben.

A második játékrészben aztán erőre kaptak a hazaiak, de ez nem látványos támadásokban, hanem nagyobb labdabirtoklásban és főleg abban mutatkozott meg, hogy a játékidő nagyobb részét töltötték az ausztrál térfélen. Elsősorban a tolongás akciózott, a futóknak nem sok terük maradt az alkotásra. Az 51. percben aztán az új-zélandi dörzsöltség is előkerült az arzenálból.

Az ausztrálok kemény ellenállással találtak magukat szembe
Az ausztrálok kemény ellenállással találtak magukat szembe

Carter a saját térfelén kapott a bal szélen, és váratlanul jobbra lőtte a labdát. Mielőtt a nézők hibbantnak vélték volna az új-zélandi irányítót, a holttérben előtűnt a szélen Howlett és megszerezte a rúgást. A labdaátvétellel kicsit lelassult, így utolérték és kidobták a pályáról, de a bíró magas fogásnak minősítette az esetet és büntetőt ítélt.

Carter pontos rúgásával először vezettek a hazaiak hat ponttal. Nemsokára beállt Kelleher helyére Leonard, ezzel felgyorsult a játék, sok meglepő akcióra vállalkozott a 9-es. Az 58. percben eldőlt a rangadó. Ötméteres tolik sorozata következett az ausztrál célvonalnál, az egyik után Leonard tört jobbra, leszedték, de időben érkezett a tolongás és két hullám után Woodcock bevetődött a célterületre. A játékvezető a videóbíróval tanácskozott, majd célt ítélt.

Még egy sasszem sem fedezte volna fel a célba tett játékszert, de a rutinos nézők is úgy ítélték meg a testek helyzetéből, hogy valóban bent volt az a cél. A 73. percben Carter még belőtt egy újabb büntetőt, így alakult ki a végeredmény.

Új-Zéland tehát tovább menetel, de Ausztráliának is egyre nagyobb esélyt látnak a világbajnokságon. Dél-Afrika lett a harmadik, de az utolsó két meccsen már jegelték a legjobbjaikat, és ők sem pihenni érkeznek majd a világbajnokságra!

HÁROM NEMZET,

6. FORDULÓ:
ÚJ-ZÉLAND - AUSZTRÁLIA 26-12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik