MARATONNA

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2007.03.30. 01:48
Címkék
Szerda óta az egyik Buenos Aires-i klinika vendége Diego Maradona, az 1986-ban Mexikóban világbajnoki címet nyerő argentin válogatott csapatkapitánya. A korábban drogfüggő és túlsúlyos futballistaikon háziorvosa szerint szertelen életvitele, depressziója,és pluszkilói miatt került kórházba. Ráadásul hazájában vizsgálatot folytat ellene a központi bank.

A világ valaha élt egyik legra gyogóbb labdarúgóját, Diego Maradonát szerdán Buenos Aires legelőkelőbb kórházába szállították. Az első hallásra ijesztőnek tetsző história rövid időn belül komikus fordulatot vett, s kisvártatva megelevenedett az amerikai mozik összes szirupos kliséje. A „rendezők” pillanatok alatt kipaterolták a Guemes-klinika 13. emeletéről („Maradona-szint”) az intézmény kevésbé prominens bentlakóihoz látogatóba érkező családtagokat, rendőrkordont vontak az épület főbejárata elé, amelynek túloldalán egymás után parkoltak le a különböző helyi televíziós társaságok közvetítőkocsijai, hogy aztán a riporterek információéhségét és a hírtől megvadult gauchókat Alfredo Cahe, Maradona személyi orvosa egyetlen jól irányzott, nem túl bonyolult mondattal lecsillapítsa, úgymint: „Bár bent marad, Diego élete nincs veszélyben.” A doktor nem mellékesen – és kicsit bővebben – utóbb kifejtette: kezeltje nem az előélete alapján „nyilvánvalónak tűnő” drogproblémák, s nem is k e r i n g é s i zavarok, hanem csupán féktelen életmódja, rendszertelen étkezési szokásai, a túlzott alkoholfogyasztás és nikotinélvezet okozta súlygyarapodás keltette aggodalom miatt került kórházba. A szóvivővé avanzsáló Alfredo Cahe néhány órával később még bőbeszédűbbnek mutatkozott, megemlítve, hogy a jelenlegi krízis hátterében családi problémák kiváltotta depresszió áll, ami ugyan nem igazolja a kezelt állítólagos agresszív viselkedését (a kórház elhagyásától néhány erős kéz s néhány szem nyugtató térítette el), de újabb témát szolgáltatott a minden hírmorzsából műsort kreáló médiának.

A jelenleg 47 éves egykori világbajnok egy évtizeddel ezelőtti visszavonulása után sokáig reménytelennek mutatkozó harcot vívott a kilókkal, mígnem 2005-ben rászánta magát a gyomorszűkítő beavatkozásra. A Kolumbiában végrehajtott műtétet követően néhány héttel – a korábbi svájci, valamint a huzamosabb idejű kubai drogrehabilitációnak köszönhetően a kokainról akkorra már leszokó – az addig a legöblösebb fotelből is „kifolyó” Dundiego már fess, sportos negyvenesként pózolt a címlapokon, majd a kamerák előtt – többek között saját televíziós talkshow-jában, az „A 10-es éjszakájában”.

Az ember azt hihetné, hogy a nyomasztó pluszkilók jelentik az ezen az imázson megjelenő első hajszálrepedéseket, azokat a ráncokat, amelyeket Alfredo Cahe doktor kozmetikusnak is dicséretére váló gyorsasággal és ügyességgel orvosol fiziológiai és verbális szinten egyaránt, csakhogy két aprócska részlet más irányba tereli a történetet. Egyrészt az inkriminált többlet az internetes források szerint 8.8 font, ami nem egészen négy kiló, másfelől a háziorvos már a múlt héten megszellőztette, miszerint kezeltje a közeljövőben Svájcba utazik, hogy az utóbbi hónapokban felkapkodott kilókat leadja. Csakhogy ebben az esetben az egészségügyi vonalnál sokkal érdekesebbnek tűnik a „váratlan” befekvést – néhány lap szerint – elsődlegesen kiváltó pénzügyi szál felgöngyölítése, ám ezen a téren egyelőre kevés információ látott napvilágot. Mindenesetre március elején az Argentin Központi Bank szóvivője bejelentette, hogy az intézet vizsgálatot indított Maradona ellen szabálytalannak mutatkozó pénzügyi manőverei miatt – az ügyet még nem zárták le.

Nehéz eldönteni, hogy az eljárásnak szól-e a szokásos dél-amerikai csinnadrattával megejtett kórházjelenet, esetleg a közeljövőben a mozikba kerülő két Maradona-film promócióját lássuk-e a felhajtásban, netán a kilókkal és a drogokkal vívott küzdelemben testileg tényleg törékennyé vált a hízásra genetikailag hajlamos, mentálisan valóban labilis egykori eszménykép. Mindazonáltal az ókori szállóige (panem et circenses – kenyeret és cirkuszt) tökéletesen működik.

Maradona kórházban?

Garantált a cirkusz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik