Nem bírják még idegileg

SOMOGYI ZSOLT és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti PodgoricábólSOMOGYI ZSOLT és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti Podgoricából
Vágólapra másolva!
2007.03.26. 23:03
Címkék
Montenegró–Magyarország 2–1. Az eredmény lesújtó, főleg annak tükrében, hogy a meccs első percében lőtt Priskin Tamás-góllal a válogatottunk hosszú ideig vezetett, és hogy a csapat sokáig uralta a pályát, ám végül két védelmi hiba, s két tizenegyesgól átírta a meccs forgatókönyvét. A podgoricai vereség másnapján Várhidi Péter szövetségi kapitány meglehetősen kialvatlannak tűnt, amikor a Hotel Crna Gora halljában arról beszélt, mi okozta a mieink vereségét.

Milyen kimerült…

Keveset aludtam – mondta Várhidi Péter. – Természetesen a mérkőzés történései jártak a fejemben, és nem jött álom a szememre, annyira bosszantott a vereség.

Bosszankodhat is: önmagát verte meg a csapat. Ön miként látja a történteket? Ahogy a meccs után is: a jónak mondható első félidő után elfáradtunk, nem tudtuk elöl megtartani a labdát, így benne volt a hiba a játékunkban, és sajnos két buta baki miatt elvesztettük a találkozót.

Nincsenek igazán jó középső védőink

Helyben vagyunk: miért van benne a hiba a játékunkban?

Azért, mert idegileg nem bírjuk a terhelést. Ezért is dolgozik velünk pszichológus. A játékosaink túlpörögnek, és egy óra elteltével pszichésen elfáradnak. Ezzel együtt úgy láttam, az első félidőben a terveknek megfelelően, szervezetten játszott a csapat, voltak helyzeteink, egy szabályos gólt elvettek tőlünk, vagyis ez nem olyan vereség volt, mint mondjuk a Ciprus elleni, ahol felülmúltak bennünket.

Miért hibázunk?

Régóta szajkózom, hogy a magyar futballban hosszú évek óta nincs tudatos, posztra történő képzés. A legjobbnak tartott középső védő, Juhász Roland húszévesen lett csatárból hátvéd, ilyesmi mondjuk Németországban elképzelhetetlen lenne – legalábbis a mai futballban… Tudjuk, hogy vannak olyan posztok, amelyekre egész egyszerűen nincs megfelelő kínálat magyar játékosból. Tudom, hogy mit kellene tenni, látom, milyen képességű futballistákat kellene játszatni – de ha nincsenek?

Akkor nem is kell ide kapitány, mert alkalmatlan játékosokat bárki be tud tenni a csapatba!

Azért nem erről van szó. Nem titok, középső védők tekintetében nem állunk jól, és a szombati mérkőzés élesen világított rá, a magyar bajnokságban szereplő középső védőink kilencven percen át nem bírják a terhelést, és ha csökken a koncentráció, nagyobb a hibalehetőség – két rossz döntéssel el is úszott a meccs.

Nálunk nagy hiánycikk az igazi sztárjátékos

Akkor másokat kell kipróbálni.

Kiket? Ezen a poszton otthon légiósok szerepelnek, illetve olyanok, akik magyar szinten, vagyis nem nemzetközi mércével mérve, tapasztalt futballisták: Sebők Vilmos, Kuttor Attila, Dragóner Attila. Most hibázott Vaskó Tamás és Balogh Béla is, de ha mielőbb külföldre kerülnek, belőlük lehet megfelelő tudású védő. Amikor fiatalítani kezdtünk, számoltunk azzal,

Folytatás a 3. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik