A védő előre megsúgta...

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.11.23. 02:31
Címkék
A Celtic Manchester United feletti bravúros győzelme a skótok számára a továbbjutást jelentette, az angolok azonban valóságos csapásként élték meg a glasgow-i kudarcot.
„Sokkoló ez a vereség, őszintén szólva nem is igazán tudom megemészteni – értékelte a Celtic elleni fiaskót Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere. – Hiába, ha a helyzetek kimaradnak, előbb-utóbb újra azon kapjuk magunkat, hogy megint arcul csaptak bennünket.”

A kudarcért azonban elsősorban magukat hibáztathatják az angolok, hiszen a mérkőzés jelentős részében nemigen törték magukat, hogy a számukra kedvező, gól nélküli állást megváltoztassák. A langyos meccs igazi fordulópontját a 81. perc hozta, amikor Nakamura Sunszuke, a Celtic japán középpályása egy szabadrúgást huszonhét méterről a bal felső sarokba tekert, és ezzel szempillantás alatt életet lehelt a lassan haldokló játékba.

Az első pofon után a manchesteriek megkapták a másodikat is, a 90. percben ugyanis Louis Saha büntetőjét Artur Boruc bravúrral hárította. A Celtic Parkban jelen lévő 58 000 emberből azonban akadt egy, aki már akkor tudta, hogy a francia csatár hibázni fog, amikor még le sem tette a labdát a tizenegyespontra.

„Gary Neville odajött hozzám, és azt mondta: »Szerintem ki fogja hagyni!«” – emlékezett a büntetőrúgás elvégzése előtti pillanatokra Neil Lennon, a Celtic csapatkapitánya. – Közölte, hogy Louis Saha egy korábban elhibázott helyzet miatt elvesztette hidegvérét, és ilyen állapotban nem tudja berúgni a tizenegyest.”

És láss csodát, a jóslat valóra vált: a lövést a lengyel kapus hárította. A jelenet hőse, Artur Boruc a találkozó másnapján így mesélt a történtekről: „A büntető mindig nagy lutri: most éppen nekem volt több szerencsém, mint Louis Sahának. Emlékeztem arra, ahogy korábban belőtt nekem egy tizenegyest, és gondoltam, biztos most is ugyanazt a sarkot választja – bejött a számításom.”

Szigorúan véve a United veresége a rúgást elvétő Louis Saha lelkén szárad, Manchesterben azonban a kollektív felelősség elvét vallják, és a csapattársak mellett Sir Alex Ferguson is kiáll a francia támadó mellett.

„Nem kell ebből olyan nagy ügyet csinálni, biztos vagyok benne, hogy lesz még egy-két tizenegyes, amelyet kihagy majd pályafutása során” – szólt az edző sajátos biztatása.

A másik oldalon, a nyolcaddöntőbe jutó skótoknál persze most csupa derű a világ, olyanynyira, hogy a diadalt Gordon Strachan menedzser még fel sem akarja fogni.

„Nem hiszem el, ami történt! – hangzott a boldog szakember mérkőzés utáni reakciója. – Kell lennie valami szabálynak, amely szerint még nem kerültünk a legjobb tizenhat közé. Félek, hogy ha holnap felkelek, kiderül, valaki valamikor lőtt nekünk egy gólt, amely addig elkerülte a figyelmünket.”

Strachan mester azonban megnyugodhat: lapzártánkig nem találtak egyetlen korábban észre nem vett manchesteri gólt sem, így a Celtic tényleg továbbjutott.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligáját?

---- Nakamura Sunszuke, a Celtic keddi győztes góljának szerzője nem először vette be szabadrúgásból a Manchester United kapuját. 2006. szeptember 13-án, az Old Traffordon a Glasgow-ban látotthoz kísértetiesen hasonló lövést ragasztott Edwin van der Sar kapujába – akkor azzal a góllal 2–2-re egyenlítettek a skótok, a vége azonban 3–2-es angol győzelem lett.

A 2005 nyara óta a Celticben futballozó japán középpályás nagyszerű rúgótechnikáját sokan dicsérték már, így volt edzője, az egykori Tottenham-játékos Steve Perryman is. A korábban Japánban dolgozó szakember szerint Nakamura Sunszukénak olyan bal lába van, hogy azzal egy babkonzervet is képes volna kinyitni... ---- THE SUN (angol)
„A Manchester United európai kupaálma hirtelen rémálommá vált”

A legolvasottabb angol bulvárlap kísérteties hasonlóságot vél felfedezni a mostani helyzet és az MU tavalyi leszereplése között. Gary Neville-éknek egy évvel ezelőtt is a továbbjutáshoz a Benficával kellett megmérkőzniük az utolsó csoportkörben, azonban azt a találkozót 1–0-s vezetés után szégyenszemre elveszítették, és kiestek a BL-ből.

DAILY TELEGRAPH (angol)
„Nakamura keresztülhúzta Ferguson számításait”

Az izgalmas hajrával záruló öszszecsapáson a skótok meglepték a Unitedet, az angolok hazafelé menet törhették a fejüket, hogyan tovább – írja a napilap, majd hozzáteszi, hogy az MU-nak fejlődnie kell a december 6-ai, Benfica elleni hazai találkozóig, hogy elhallgattassa a kétkedőket, és kitörölje a tavalyi lisszaboni búcsú emlékét a szurkolók emlékezetéből.

THE HERALD (skót)
„Édes tizenhat…”

Az újság kisebb csodaként értékeli a győzelmet, amely a legjobb tizenhat közé segítette a Celticet, és idegtépőnek tartja a mérkőzés utolsó tíz percét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik