Amatőröktől kaptunk ki

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2006.10.20. 01:11
Címkék
Egy hét után is döbbenetes: a magyar válogatott 2–1-re kikapott Máltától. Miközben idehaza csillapodni látszik a szégyen okozta fájdalom, s kapitányunk, Bozsik Péter tud mosolyogni, a máltai szövetségi kapitánnyal folytatott beszélgetés rávilágít arra, hogy csak odaadó szakmai munkával lehet eredményt elérni.
Dusan Fitzel elégedetten szemlélte csapata játékát múlt szerdán
Dusan Fitzel elégedetten szemlélte csapata játékát múlt szerdán
Dusan Fitzel elégedetten szemlélte csapata játékát múlt szerdán
Dusan Fitzel elégedetten szemlélte csapata játékát múlt szerdán
Dusan Fitzel elégedetten szemlélte csapata játékát múlt szerdán
Dusan Fitzel elégedetten szemlélte csapata játékát múlt szerdán
A Ta’Qaliban felhúzott Nemzeti Stadion alapjainak kiásásánál még bőszen segédkeztek a szigetet 1979. március 31-én végleg elhagyó angol katonák, a „Tommyk”, s nem kizárólag – a katolikus Máltán amúgy a hétköznapokon is tetten érhető – felebaráti szeretetből: a pálya helyén a második világháború idején katonai repülőtér feküdt, s az évtizedeken át a felszín alatt rejtőző mázsás – ám legkevésbé sem döglött – bombákat valakiknek hatástalanítaniuk kellett. Az utászok kétségtelenül jobb munkát végeztek, mint a harctérre már semmiképp sem emlékeztető pályán a magyar labdarúgó-válogatott tagjai múlt szerdán, amikor az Európa-bajnoki selejtezőn a zömmel félprofi játékosokkal kiálló máltai együttes 2–1-re győzött a Bozsik Péter vezette magyar nemzeti csapat ellen. A fennállása során ezzel együtt összesen négy tétmérkőzést nyerő „lovagkeresztesek” kispadján a cseh Dusan Fitzel osztogatta tanácsait, s a pályára küldöttekben értő hallgatóságra talált.

Hálás vitatéma: valójában kik a műkedvelők?

– A máltai kezdőcsapat játékosai közül ketten fix profik: a mieink számára tarthatatlan támadó, Michael Mifsud, illetve a kapus, Justin Haber. Előbbi Norvégiában, utóbbi a belga második vonalban légióskodik. A többiek?
– Félprofik vagy félamatőrök, ahogy jobban tetszik – feleli az irodájában telefonvégre kapott szövetségi kapitány, Dusan Fitzel. – A máltai játékosok többsége dolgozik vagy tanul, esetleg szociális munkát végez, karitatív jelleggel. Máltán csupán a légiósok hivatásosak, plusz egy-két helyi labdarúgó, de a számuk tényleg elenyésző.

Gyógyszerész lőtt gólt Király Gábornak

André Schembri: gyógyszerész, de esetenként gólzsák a magyarok ellen
André Schembri: gyógyszerész, de esetenként gólzsák a magyarok ellen
André Schembri: gyógyszerész, de esetenként gólzsák a magyarok ellen

– A két góljával nemzeti hőssé emelkedő André Schembri melyik kategóriába tartozik?
– Elvileg befejezte a tanulmányait, tudtommal gyógyszerész lett. Kenneth Scicluna tanár, Brian Said szállító, George Mallia szállodai recepciós, Jamie Pace kereskedő, Stephen Wellman technikus – számukra a futball hobbi, hovatovább én vagyok köztük az egyetlen, aki a labdarúgásból él.

Hosszú heteken át tartott a feltérképezés

Dusan Fitzel

Született: 1963. április 15., Bojnice
Állampolgársága: cseh
Klubjai játékosként: Dukla Praha (1983–1992), EPA Larnaca (1992–1994), Chmel Blsany (1994–1995)
Legnagyobb sikerei: 3x Csehszlovák Kupa-győztes (1983, 1985, 1990)
Csapatai edzőként: Slavia Praha (utánpótlásedző, 1995–1998), a cseh U18-as válogatott szövetségi edzője (1998–1999, 2000–2001, 2005), a cseh U19-es és U20-as válogatott szövetségi edzője (1999–2000), a cseh U21-es válogatott másodedzője (2001–2003), máltai szövetségi kapitány (2006–)
Legnagyobb sikerei edzőként: U21-es Európa-bajnok (2002), U19-es Eb-2. (2000)
– Ennek megfelelően különleges szisztéma szerint dolgoznak. A cseh korosztályos válogatottak dirigálása után nem érzi sziszifuszinak a feladatot?
– Ha a munkaadók, illetve a klubok nem lennének ennyire messzemenően toleránsak velünk szemben, akkor kétségtelenül kellemetlenebb helyzetben lennék. Nem állítom, hogy a hétfő, kedd és szerda délelőtti gyakorlásokon ideális lenne a létszám – merthogy rendszerint tízen, tizenketten jövünk össze –, az esti foglalkozásokat illetően azonban nincs okom panaszra, aki él és mozog, ott van a tréningeken. Csütörtökön és pénteken a klubjaikban edzenek a fiúk, hétvégén bajnokit játszanak, aztán legkésőbb hétfő este ismét találkozunk. Hihetetlen hasznot hajt a közös munka, fizikális és taktikai téren is fejlődött a válogatott, s ennek látható jelei is akadtak a közelmúlt mérkőzésein.

– Tapasztaltuk. Egyébként napokig hiába kajtattam ön után: felszívódott a dicsőség napjaiban.
– Inkább gazdag legyek, mint híres.

– Önnek is jutott a mámor hatása alatt a szövetség által az utolsó líráig kiutalt, egyébként a teljes selejtezősorozatra elkülönített prémiumból?
– Dehogyis, az a summa a futballistákat illette.

– Ha nincs pénz, nincs foci – nem tart attól, hogy az emberei így gondolkodnak? Nyerünk még egy meccset, aztán sehol semmi.
– Nem az én kompetenciám, de megkockáztatom: az illetékesek ez esetben sem ülnének ölbe tett kézzel, csodára várva.

– Mivel azt – bocsánat – önök szállítanák. Hány órájába került a „magyarverő” taktika kidolgozása? Mennyi időt szánt ránk?
– Alig három héttel a selejtező előtt már a kezemben volt a bosnyákok és a norvégok elleni mérkőzéseik DVD-je, aztán három napra budapesti lakos lettem a török meccs idején, igaz, a hétvége tekintélyes részét a szállodai szobámban töltöttem, mivel gyengélkedtem, de a személyes feltérképezést nem hagyhattam ki. Hogy mindez mennyit tesz órában mérve? Fogalmam sincs, rengeteget. A nap kezelhetőbb mértékegység lenne.

– Nyitott könyv volt a magyar csapat?
– Tudtuk, hogy a magyar védők magasak, viszont nem éppen gyorsak. Erre építettünk, illetve a DVD-ken látott helyezkedési hibáikra. Itt kapcsolódik a képbe a heti hat közös gyakorlás: részletekbe menően át finomíthattuk a védekezésünket, ez tette ki a munka nyolcvan százalékát, a többi maradt a támadások megkomponálására, amelyben az egyszerűségre törekedtünk. Végtelen örömmel töltött el, hogy az edzéseken gyakoroltak visszaköszöntek a mérkőzésen. Máltán alighanem ez a futball legnagyobb ajándéka. Ritka tünemény.

A lassú magyar védelemre építettek

– Az „egyszerű” taktika kilencven percen át egyszersmind tökéletesnek is bizonyult…
Sejtelmes hallgatás a válasz.

Persze, mit mondjon?
Meglepte, hogy a riválisnak nem volt épkézláb ötlete, miként hatástalanítsa a szimpla, de precíz ívelgetést?
Nyilvánvaló, ám udvariasabb figura annál, hogy ezt szóvá is tegye. Inkább köhint.
Zárásnak megteszi. Megint beteg.
De nem jobban a magyar futballnál… ---- L ---- V
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik