Thuram beállíthatja Desailly rekordját

Vágólapra másolva!
2006.06.16. 23:17
Lilian Thuram (képünkön) a Koreai Köztársaság ellen minden bizonnyal beállítja Marcel Desailly válogatottsági rekordját a francia nemzeti tizenegyben. Desailly 116-szor lépett pályára a galloknál, Thuram most 115 mérkőzésnél tart. Franciaország vasárnap 21 órakor Lipcsében csap össze az ázsiaiakkal a németországi labdarúgó-világbajnokságon.
Lilian Thuram vasárnap 116-odszor szerepelhet a francia válogatottban, ezzel beállítja – majd később várhatóan meg is dönti – Marcel Desailly rekordját.

Thuram már az 1998-ban vb-aranyérmet szerző együttesnek is tagja volt, majd 2000-ben Európa-bajnok lett. A most 34 éves védő a 2004-es kontinenstorna után ugyan bejelentette a visszavonulását a nemzeti csapatból, azonban miután Zinedine Zidane tavaly augusztusban meggondolta magát, ő is, és Claude Makelele is felülvizsgálta korábbi döntését.

„Ha az lett volna a célom, hogy megdöntsem Marcel (Desailly) rekordját, akkor nem hagytam volna abba 2004-ben, de most már olyan közel vagyok hozzá, hogy ostobaság volna, ha nem próbálnám meg” – nyilatkozta Thuram még a vb rajtja előtt.

Ugyanakkor Thuram a franciák keddi, Svájc elleni mérkőzésén (0-0) elég lomhának tűnt, és a kommentárok azt sugallták, hogy Raymond Domenech francia szövetségi kapitány talán bölcsen tenné, ha nem nevezné a kezdőcsapatba a Koreai Köztársaság ellen.

Ennek ellenére a gallok szakvezetője bizonyára figyelembe veszi majd, hogy Thuram mérföldkő előtt áll, így valószínűsíthető, hogy sikerül beállítania Desailly csúcsát.

Bármi történjék is azonban, a Guadeloupe szigetén született hátvéd már így is örökre beírta a nevét a francia futball históriás könyvébe.

Az 1998-as világbajnokság elődöntőjében például a franciák az ő két góljával győzték le 2-1-re a horvátokat. (A döntőben aztán 3-0-ra megverték a címvédő brazilokat is.)

Érdekesség, hogy Lilian Thuram sem azelőtt, sem azóta soha egyetlen gólt sem szerzett a nemzeti együttesben.

„Ha meghalok, a televízióban majd ezeket a gólokat mutogatják rólam” – nyilatkozta legutóbb a L’Equipe című francia sportnapilapnak.

Thuram 1994-ben Csehország válogatottja ellen mutatkozott be a válogatottban, ugyanazon a napon, mint barátja és csapattársa, Zinedine Zidane.

Szavazás

Melyik ország nyeri a 2006-s labdarúgó vb-t?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik