Basso professzor újra oktatott

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2006.05.24. 01:19
Címkék
Tovább növelte összetettbeli előnyét Ivan Basso a Giro d’Italián. Az olasz versenyző a keddi, hegyi befutóval záruló 16. szakaszon percekkel verte meg közvetlen riválisait, így egyre valószínűbb, hogy a CSC kerekese nyeri meg az idei körversenyt.
Ivan Basso öröme jogos: most már karnyújtásnyira van a végsô sikertôl
Ivan Basso öröme jogos: most már karnyújtásnyira van a végsô sikertôl
Ivan Basso öröme jogos: most már karnyújtásnyira van a végsô sikertôl
Ivan Basso öröme jogos: most már karnyújtásnyira van a végsô sikertôl
Ivan Basso öröme jogos: most már karnyújtásnyira van a végsô sikertôl
Ivan Basso öröme jogos: most már karnyújtásnyira van a végsô sikertôl


Kedden végre elkezdődött a 89. Giro d’Italia érdemi része – no nem mintha az eddig letekert 15 szakasz felesleges időtöltés lett volna csupán, ám az utolsó néhány nap roppant kemény hegyi etapjai gyakorlatilag egy tollvonással felülírhatják az eddig történteket. Kedden Rovatóból indult útnak a mezőny, hogy aztán befészkelje magát a Dolomit-hegységbe, s a nap végén megmássza a 1650 méter magas Monte Bondonét, teljesítve az idei verseny második hegyi befutóját.

A 16. szakasz nyugodt tempóban kezdődött, majd 37 kilométer megtétele után a Ceramica Panaria csapat bringása, a kolumbiai Miguel Angel Rubinho Chávez szökésre vállalkozott, amire a mezőny áldását is adta, a dél-amerikai kerekes ugyanis több mint egy és negyedórás hátránnyal állt az összetettben vezető Ivan Basso mögött.

Rubinho tehát zöld jelzést kapott, míg a főmezőny szépen együtt haladva falta a kilométereket a gyönyörű Garda-tó mentén, észak felé. 42 km-rel a rajt után megmászták a harmadik kategóriás Lordino-hegyet, miközben az egy szem szökevény magányosan tekert, jó négy- perces előnnyel vezetve.

Féltávnál tartott a verseny, amikor a kolumbiai előnye csökkenni kezdett (4:45 perc volt a legnagyobb különbség), ami jelezte, hogy a hátul hajtók lassan elérkezettnek látják az időt, hogy megkezdjék a felzárkózást. A bolyban Basso és Simoni csapata, a CSC és a Saunier Duval ellenőrizte az eseményeket.

Húsz kilométerrel a befutó előtt aztán a főmezőny be is fogta az élen egyedül tekerő, s ezért alaposan el is fáradó kolumbiait, három kilométerrel később pedig már a Monte Bondone lábánál haladt a karaván. A hegytetőre (1650 méter magasra) 16.9 kilométeres út vezetett, amelynek átlagos meredeksége 7.9 százalék volt. Az emelkedő legelején még a hétfői szakaszt megnyerő Paolo Bettini és a Tour de France-ra készülő Jan Ullrich állt a sor elejére, ám hamar lemaradtak. Az élboly egyébként ekkor mintegy 30 versenyzőből állt, s valamenynyi esélyes ebben a csoportban tekert.

Tizenkét kilométerrel a vége előtt a kétszeres Giro-győztes, Simoni egyik legfőbb hegyi segítője, Leonardo Piepoli robbantott, s a ritmusváltásra csak az élmezőny fele tudott reagálni. Leszakadt Di Luca, Cunego, sőt az összetett harmadik helyén álló Savoldelli is, míg Basso, valamint Gilberto Simoni látszólag megerőltetés nélkül bírta a keményebb iramot.

Kilenc kilométer volt még hátra, amikor a Piepoli, Simoni tandem újra támadásba lendült. Csak Basso és Gutiérrez tartotta velük a lépést, a többiek pedig a nyeregből kiállva, saját tempójukban igyekeztek túlélni a hátralévő kilométereket. Simoni elég erőt érzett magában ahhoz is, hogy megtámadja Bassót, ám a remek erőben lévő olasz éllovas – középen markolva a kormányt, miképpen egykor a nagy Fausto Coppi tette – könnyedén „vette fel” az elé dobott kesztyűt. Sőt hét kilométerrel a vége előtt faképnél hagyta Simonit is, és félelmetes iramban, magányosan indult el a hegy teteje felé, szinte végig ülve tekerve.

Az élete első nagy győzelmére pályázó Basso végül meg is nyerte a szakaszt, csaknem másfél perccel Simoni és Piepoli előtt. A CSC kerékpárosa ezzel az öszszetettben is megerősítette pozícióját, míg Simoni a keddi eredményes szereplésével már csak 17 másodperccel van elmaradva a dobogó alsó fokától.

Szerdán, ha lehet, még keményebb szakasz következik, ezúttal is hegyi befutóval.

Giro d’Italia
16. szakasz, Rovato–Trento/Monte Bondone (180 km):
1. Ivan Basso (olasz, CSC) 4:51:30, 2. Simoni (olasz, Saunier Duval) 1:27 perc hátrány, 3. Piepoli (olasz, Saunier Duval) 1:38 p h.
Az összetettben: 1. Ivan Basso 64:35:17 óra, 2. Gutiérez (spanyol, Phonak) 5:24 p. h., 3. Savoldelli (olasz, Discovery Channel) 9:17 p. h.
Következik: 17. szakasz, Termeno–Plan de Corones (158 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik