A Barca felülmúlta a nagy Realt

CSILLAG IMRE, MONCZ ATTILACSILLAG IMRE, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.01.13. 00:59
Címkék
A harmadosztályú Zamorát 60-ra kiütő Barcelona sorozatban a 16. tétmérkőzését is megnyerte, ezzel átadta a múltnak a legendás Real Madrid spanyol rekordját.
Henrik Larsson (középen) tétmérkôzésen megszerezte a négyszázadik gólját
Henrik Larsson (középen) tétmérkôzésen megszerezte a négyszázadik gólját
Reuters
Henrik Larsson (középen) tétmérkôzésen megszerezte a négyszázadik gólját
Henrik Larsson (középen) tétmérkôzésen megszerezte a négyszázadik gólját
Henrik Larsson (középen) tétmérkôzésen megszerezte a négyszázadik gólját
Reuters
Henrik Larsson (középen) tétmérkôzésen megszerezte a négyszázadik gólját
"Már-már szentségtörés, hogy elvették a rekordot attól a világhírű Realtól" – írta a Zamora elleni diadal másnapján a barcelonai illetőségű El Mundo Deportivo. Tény és való, nemzetközi eredményességben a mai Barcelona még nem mérhető az 1960–61-es, Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval fémjelzett királyi gárdához, ugyanakkor az is igaz, hogy a mai Barca már 16 tétmeccset nyert meg zsinórban, míg a Real 15-nél lefékezett.

A több mint négy évtizeddel ezelőtti madridi széria már csak egy tekintetben számít unikumnak: a Real kizárólag bajnokikon diadalmaskodott, míg a Barcának 11 bajnoki siker mellett három BL- és két kupadiadal is szerepel a mérlegében. De ha még ötször (a következő ellenfelek: Athletic Bilbao, Alavés, Mallorca, Atlético Madrid, Valencia) nyer a katalán sztáralakulat a Primera Divisiónban, végképp átírja a rekordlistát.

A mostani csúcsdöntésnél sem a Zamora, hanem a közlekedés volt a Barcelona legnagyobb ellenfele, hiszen kevésen múlott a mérkőzés megrendezése. A harmadosztályú rivális ugyanis csak 12.5 órás utazás után érkezett meg a Camp Nouba. A Zamora gépét a hatalmas köd miatt nem engedték felszállni a salamancai reptérről, a csapatot nyolcórás várakozás után átszállították a 100 kilométerre lévő Valladolidba, ahonnan végül útra tudott kelni. Barcelonában már csak a rendőri felvezetést kellett megszervezni, hogy a gárda fél órával az első sípszó előtt beessen a stadionba.

Egy órával ezután pedig már a padlón volt… Bár Frank Rijkaard, a Barca trénere gyakorlatilag a második sorát (Jorquera – Belletti, Puyol, Motta, Van Bronckhorst – Van Bommel, Gabri, Iniesta – Giuly, Ezquerro – H. Larsson) jelölte a kezdőbe, a 34. percben már 4–0-ra vezetett az első meccsen 3–1-re diadalmaskodó katalán egylet.

Mindenekelőtt a hamarosan az Afrikai Nemzetek Kupájára utazó Samuel Eto'o helyére pályázó Henrik Larsson iparkodott, aki a huszadik percre öszszehozott egy duplát. A svéd támadónak különösen a második találata volt fontos, hiszen az volt karrierje során a 400. gólja tétmérkőzésen. Larsson a Högaborgban 25, a Helsingborgban 53, a Feyenoordban 38, a Celticben 241, a Barcelonában 9, a svéd válogatottban pedig 34 találatig jutott. Az idény végén alighanem hazatérő légiósnak 613 találkozóra volt szüksége, hogy eljusson a mérföldkőig.

Elküldték Carlos Bianchit
A vasárnapi, Valencia elleni 0–0 után Carlos Bianchi azt mondta, majd a kupában megmentik az Atlético Madrid egyébként katasztrofális idényét, erre a gárda szerdán a nyolcaddöntő első felvonásán otthon kapott ki 1–0-ra a Zaragozától. Másnap pedig az is biztossá vált, ha az Atlético javít is ebben a sorozatban, már nem az argentin trénerlegendával teszi. Az Atlético ugyanis megvált a gárdát 2005 júniusa óta irányító szakembertől, és átmenetileg Pepe Murcíára, a tartalékcsapat edzőjére bízta az együttest. Hosszabb távon Javier Irureta, a Deportivo egykori sikeredzője, esetleg Javier Aguirre, az Osasuna jelenlegi trénere lehet a megoldás az 1998 óta már 12 mestert elfogyasztó Atléticónál.
A nagy menetelés
október 10.Primera DivisiónOsasuna3–0
október 26.Primera DivisiónMálaga2–0
október 30.Primera DivisiónSociedad5–0
november 2.Bajnokok LigájaPanathinaikosz5–0
november 6.Primera DivisiónGetafe3–1
november 19.Primera DivisionReal Madrid3–0
november 22.Bajnokok LigájaWerder Bremen3–1
november 27.Primera DivisiónSantander4–1
december 4.Primera DivisiónVillarreal2–0
december 7.Bajnokok LigájaUdinese2–0
december 11.Primera DivisiónSevilla2–1
december 17.Primera DivisiónCádiz3–1
december 20.Primera DivisiónCelta Vigo2–0
január 3.Király-kupaZamora3–1
január 7.Primera DivisiónEspanyol2–1
január 11.Király-kupaZamora6–0
KIRÁLY-KUPA
Nyolcaddöntő, visszavágók

Barcelona–Zamora 6–0

(Ezquerro 1., H. Larsson 19., 20., Motta 34., Van Bommel 51., Maxi López 80. – 11-esből)
Továbbjutott: a Barcelona, 9–1-gyel

Valencia–Villarreal 1–0
(Miguel 59. – 11-esből)
Továbbjutott: a Valencia, 3–0-val

Espanyol–Getafe 3–3
(Costa 25., Jonathan Soriano 53., 66., ill. Riki 3., 14., Pernía 85. – 11-esből)
Továbbjutott: az Espanyol, 4–3-mal

Első mérkőzés
Atlético Madrid–Zaragoza 0–1
(Ewerthon 57.)
A visszavágót január 18-án játsszák.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik