Matthäus sem kell a liga főnökének

S. G., K. Z.S. G., K. Z.
Vágólapra másolva!
2006.01.05. 02:02
Címkék
Nincs elnöke és elnöksége a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, nincs kapitányunk, csak veszekedés van. Összeállításunkban megszólaltatjuk a szemben álló feleket, a hivatalától búcsúzó Bozóky Imrét, aki nem jelölteti magát ismét elnöknek, Kisteleki Istvánt, a liga főnökét, aki nyomatékosította, hogy nincs szükség Lothar Matthäusra, akinek december 31-én lejárt a kapitányi szerződése, és persze a német világsztárt, akinek az a véleménye, hogy meghiúsulhat a 2012-es Eb-rendezés, a magyar foci pedig még mélyebb gödörbe került.
Bozóky Imre elfáradt, feladta, pedig a nagy harc most kezdôdik: néhány millió forinttal is el kell még számolni
Bozóky Imre elfáradt, feladta, pedig a nagy harc most kezdôdik: néhány millió forinttal is el kell még számolni
Danis Barna
Bozóky Imre elfáradt, feladta, pedig a nagy harc most kezdôdik: néhány millió forinttal is el kell még számolni
Bozóky Imre elfáradt, feladta, pedig a nagy harc most kezdôdik: néhány millió forinttal is el kell még számolni
Bozóky Imre elfáradt, feladta, pedig a nagy harc most kezdôdik: néhány millió forinttal is el kell még számolni
Danis Barna
Bozóky Imre elfáradt, feladta, pedig a nagy harc most kezdôdik: néhány millió forinttal is el kell még számolni
Bozóky Imre: Ne tartsa magát megváltónak Kisteleki István!

A két pártra szakadt magyar futballtársadalom tagjai furcsa napra ébredtek: szerdán már nemcsak szövetségi kapitány, hanem MLSZ-elnök és elnökség sem volt. A két elnökségi tag, Nemes Ferenc és Horváth Cs. Attila lemondása után kialakult helyzet meglehetősen zavarosnak tűnik. Persze ha a pályán elkeserítő a színvonal, miért lenne másként a háttérben, az irányításban? Csakhogy a 2012-es Eb-pályázat miatt most sokkal nagyobb a tét. Vannak, akik már most kész tényként állítják, ezzel a hatalmi harccal és a hetek óta tartó világra szóló botránnyal gyakorlatilag minden esélyünket elveszítettük a kontinensviadal megrendezésére. Ugyanakkor olyanok is akadnak szép számmal, akik úgy vélik, most kezdődik az igazi munka, most megtisztulhat a sárral telifröcskölt magyar foci.

Egyelőre annyi bizonyos: Bozóky Imre immár nem a Magyar Labdarúgó-szövetség első embere, és a liga elnöke, Kisteleki István már azt is kijelentette, hogy nála Lothar Matthäus nem kapitány. A német világsztár eszerint biztosan távozik a magyar válogatott éléről, ami ugyancsak felkavarhatja az indulatokat, hiszen Lothar Matthäust a focirajongók többsége kedveli.

Nézzük, hogy a már hetek óta zajló hatalmi harcban túlságosan csendesnek, visszafogottnak, "jó fiúnak" tűnő Bozóky Imre, hogyan is éli meg mindezt. Nos, a kedden kigolyózott elnök gyakorlatilag elbújt a világ elől, és bizony meglehetősen szűkszavúnak bizonyult.

"Most is tartom, amit kedd délután már elmondtam: valóságos bűncselekményt követtek el a magyar labdarúgás ellen azzal, hogy le- és szétromboltak mindent, az elnökséget, az eddig elvégzett munkát, a presztízsünket és a reményeinket – jelentette ki Bozóky Imre. – Délelőtt beszéltem telefonon Vlatko Markoviccsal, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnökével és tájékoztattam őt a kialakult helyzetről. Mondanom sem kell, őrjöngött, amikor megtudta, mi történik Budapesten. Már nem vagyok a szövetség vezetőjee, de szeretném megjegyezni, hogy a most serényen intézkedő, nyilatkozó, igazságosztó szerepében fellépő ligaelnök sem az, s ha már így alakult akkor ne tartsa magát megváltónak Kisteleki István! És ha engem, no meg néhány munkatársamat nem is tisztel – ugyebár csalónak nevezett –, legalább Lothar Matthäus ügyét ne kommentálja. Milyen jogon rúgja ki, távolítja el és közösíti ki azt az embert, akit a világon mindenhol megsüvegelnek, aki tiszteletre méltó pályafutást futott be, és aki óriási lelkesedéssel dolgozott a magyar labdarúgásért, még akkor is, ha vele sem tudtunk jelentősen előre lépni… Jó lenne elgondolkodnia Kisteleki Istvánnak: ha ilyen stílusban beszél Lothar Matthäusról, azzal a mi Európa-bajnoki rendezési esélyeinket is rontja. Legalább ez legyen visszatartó erő a számára…"

Szavazás

Ön szeretné, hogy Lothar Matthäus maradjon a kapitány?

Írja be az itt látható számot!
Információink szerint Bozóky Imre csütörtök délelőtt minden kérdésre válaszol, hogy aztán valóban összecsomagoljon, s talán végleg kiszálljon a magyar futballból. Szinte bizonyos, hogy nem kívánja magát újból jelöltetni sem elnöknek, sem elnökségi tagnak. Gyaníthatóan az fáj neki a legjobban, hogy azt a harminc napot sem kapta meg, amelyről a legutóbbi közgyűlés határozott.

Helyezkedés
Hamarosan összeáll majd egy ad hoc bizottság, amely a tisztújító közgyűlés részleteiről van hivatva intézkedni. Ebben a bizottságban az amatőrök két és a profik egy küldötte kap helyet, de mint Kisteleki István elmondta, várhatóan a profi lesz az elnök. A ligaelnök kérdésünkre nem adott egyértelmű választ, hogy ő lenne-e a profik küldötte, ugyanakkor információink szerint az amatőrök egyik delegáltja Helmeczy László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jogász lenne. ---- Bozóky Imre decemberi győzelme január elején máris vereségbe fordult, a két elnökségi tag lemondása miatt immár nem ő az MLSZ elnöke. A hónapok óta tartó háborút jelen állás szerint Kisteleki István nyerte meg.

– Amikor először nekiment a szövetség elnökének, ilyen befejezésre számított?
– Nem volt előzetes koreográfia, hogy éppen ez vagy az a taktika jön be, de örülök, hogy végre új alapokról építhetjük fel a magyar labdarúgást – mondta Kisteleki István. – Ehhez szükség volt az amatőrök küldötteinek támogatására is, akik megértették, hogy váltani kell.

– Egy nappal korábban, mondjuk, még egészen mást akartak. Hétfőn körbehordozták a pajzson Bozóky Imrét, hogy kedden egy szolid oldalváltással megbuktassák. Ezentúl őket is hívjuk Gerébnek?
– Én úgy tudom, hétfőn az amatőrök küldöttei a labdarúgás, nem pedig egyetlen személy mellett tettek hitet. Ők a szabadidejüket áldozzák fel a futballért, valóban szolgálják a sportágat, és véget akartak vetni egy rossz folyamatnak. Nagyon bölcs döntést hoztak. Bízom benne, hogy évek múlva majd mindenki belátja az elmúlt hetek eseményeinek hasznát.

– De egyelőre csak azt látjuk: csúnyán megbukott az MLSZ elnöke.
– Majd lesz másik, a labdarúgásért többet tenni tudó elnök.

– Ki lesz az?
– Én biztosan nem, nincsenek efféle ambícióim. Egyetértettünk abban az amatőrökkel, hogy előbb munkásokra van szükség, akik helyre teszik a szövetséget, és ha ez sikerült, akkor várhatja el immár joggal a futball, hogy megkapja az őt megillető személyt. Az amatőrök képviselőivel megállapodtunk, ők jelölik az új elnököt, ám ha úgy érezzük, nekünk megfelelőbb embert sikerült találnunk, akkor kulturáltan megvitatjuk a helyzetet. Ígérem, nem lesz veszekedés.

– No jó, lássuk a másik nagyvadat. Maradhat-e kapitány Lothar Matthäus?
– Erre a kérdésre adhatnám azt az álságos választ, hogy az MLSZ új elnöksége majd eldönti, mi legyen vele, de ez mellébeszélés lenne. Úgyhogy azt felelem, felesleges tovább erről bármit is mondani: elképzelhetetlen, hogy Lothar Matthäus maradjon.

– Milyen jogon jelenti ki mindezt? Ez az ön véleménye, vagy született néhány háttérmegállapodás?
– Ismerve a szerződéseket, az amatőrök és profik többségének ez a véleménye.

– Ki lesz az új kapitány?
– Nem tudom. Lehet magyar, lehet külföldi, egyelőre nem tartunk ott, hogy azonnal meg kellene neveznem.

– Nincs kapitány, nincs elnök, nem tudjuk, ki lesz a kapitány, és ki lesz az elnök. Nem ezt hívják anarchiának?
– Éppenhogy igazi rend kezd kialakulni, és mindenkit megnyugtatok: február végére lesz elnök, és lesz kapitány. Olyannyira, hogy felkértem Berzi Sándort, a március elsejei hivatalos FIFA-napra mindenképpen legyen ellenfele a magyar válogatottnak. Addig pedig elgondolkodunk a szervezeti struktúra átalakításán: például érdemes-e abba belevágni, ami más országokban szokás, miszerint a liga első embere a súlyának megfelelő szerepet kapjon a szövetségben.

– Ha jól értem, ha MLSZ-elnök nem is, alelnök azért szívesen lenne.
– Ezt nem tartom kizártnak.

Megy a munka
Az UEFA márciusi budapesti kongresszusának előkészítéséről, a 2012-es magyar-horvát Eb-pályázattal kapcsolatos legfontosabb tennivalókról és a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőinek január 27-i csoportsorsolásáról egyeztetett szerdán Berzi Sándor, a szövetség ügyvezetői jogkörrel felruházott főtitkára és Kisteleki István ligaelnök. Véglegesítették a január 20-i rendkívüli közgyűlés napirendi pontjait. A tanácskozás 10 órakor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban. A legfontosabb feladat a háromtagú ad hoc bizottság megválasztása lesz, amely a február végi tisztújító közgyűlésig irányítja az MLSZ munkáját, és előkészíti az új elnök és elnökség megválasztását.

Miért utálják egymást?
Kisteleki István szerint Lothar Matthäusszal sem léptünk előre

Lothar Matthäus nem tartja szavahihetőnek a liga elnökét

A liga első embere úgy látja, a németnek csak a pénz számít

A világsztár azt hangoztatja: Kisteleki István irigy és törtető ---- 2005 ősze: Élesedett az ellentét Kisteleki István ligaelnök, valamint Bozóky Imre MLSZ-elnök és Lothar Matthäus szövetségi kapitány között.

Szeptember: A Magyar Labdarúgóliga sorozatosan olyan kérdéseket tett fel az MLSZ-nek Lothar Matthäus és a Pellady Péter nevével fémjelzett Derball Kft. szerződéseiről, amelyekre nem kapott kielégítő választ.

Október: Az egyre fokozódó nyomás miatt az MLSZ felügyelőbizottsága könyvvizsgálói jelentést kért.

December 15.: A profik úgy döntöttek, hogy megvonják a bizalmat Bozóky Imre MLSZ-elnöktől, a véleményalkotás pedig sokatmondó volt: a tizennyolcból tizenheten voksoltak úgy, hogy a vezetőnek mennie kell.

December 20.: Viharos elnökségi ülést tartottak, amelyen a tagok, valamint Kisteleki István megismerték a jelentést. A liga elnöke 200 millió forintos adóhiányról és 500 milliós szabálytalan gazdálkodásról beszélt. Az ülésről hamar távozott az MLL első számú vezetője, miután felrúgta a székét és lecsalózta a testület tagjait, majd pontosítva: csak Bozóky Imrét.

December 21. : A rendkívüli közgyűlésen a profi csapatok képviselői közül leköszönt tisztségéről Fülöp Ferenc, Klement Tibor, Makray Balázs, Illés János és Ofella Zoltán. Eldöntötték, hogy Lothar Matthäus szerződéshosszabbításáról csak januárban tárgyal az elnökség.

December 22.: Megjelentek a szigorúan bizalmas jelentés lényeges részletei. A könyvvizsgálók szerint az MLSZ többször is törvényt sértett, s 525 millió forint hiányt halmozott fel két év alatt.

December 23: A nyilvánosságra hozott jelentésből kiderült, Lothar Matthäus a 75 milliós éves fizetése helyett a szponzorálásokból neki járó prémiumokkal együtt mintegy 250 millió forintot vehetett fel.

December 31.: Lejárt Lothar Matthäus szerződése, ekkortól nincs kapitánya a válogatottnak.

2006. január 4.: Újabb két tag – Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc – lemondása miatt szétesett az MLSZ elnöksége, és így Bozóky Imre már nem elnök többé.

Január 5.: Kisteleki István kijelentette, hogy a többség akarata szerint kizárt Lothar Matthäus további munkája.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik