Füllkrug fejese mentette meg a vereségtől a németeket Svájc ellen

Vágólapra másolva!
2024.06.23. 22:59
Ndoye gólöröme (Fotó: Getty Images)
A házigazda német válogatott Niclas Füllkrug 92. percben szerzett góljával egyenlített a 28. percben vezetést szerző Svájc ellen Frankfurtban az Európa-bajnokság A-csoportjának utolsó fordulójában. Az 1–1-es döntetlen azt jelenti, hogy a németek a csoport első, a svájciak a második helyén végeztek.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SVÁJC–NÉMETORSZÁG 1–1 (1–0)
Frankfurt am Main, Frankfurt Aréna, 46 685 néző. Vezette: Daniele Orsato (Ciro Carbone, Alessandro Giallatini) – olaszok
SVÁJC: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Widmer, Freuler, Xhaka, Aebischer – Ndoye (Amdouni, 65.), Embolo (Duah, 65.), Rieder (Vargas, 65.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (Schlotterbeck, 61.), Mittelstädt (Raum, 61.) – Andrich (Beier, 65.), Kroos – Musiala (Füllkrug, 76.), Gündogan, Wirtz (Sane, 76.) – Havertz. Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
Gólszerző: Ndoye (28.), ill. Füllkrug (90+2.)
Sárga lap: Ndoye (25.), Tah (38.), Xhaka (66.), Widmer (81.)

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

Frankfurt más, Frankfurt kevésbé európai léptékű, Frankfurtban minden nagyobb és bonyolultabb. A városba érkezve az ember kicsit úgy érzi, valamelyik észak-amerikai metropoliszban jár, ilyen sok és magas felhőkarcoló nem sok helyen uralja a látképet az európai kontinensen. És persze a nyüzsgés is sokkal nagyobb, mint máshol, a központi pályaudvar ennek megfelelően gigantikus méretű, szinte végtelen számú vágánnyal, folyamatosan induló és érkező vonatokkal, az utazók áradata pedig úgy hömpölyög, mint a medréből kilépett folyó.

A Hauptbahnhofon szolgálatot teljesítő rendőröknél minden bizonnyal követelmény a csaknem kétméteres magasság, túlnyomó többségük ugyanis úgy emelkedett ki a hangyabolyszerű embertömegből, ahogy odakinn tornyosulnak a felhőkarcolók a város fölé. Szükség is volt rájuk, mert ha a frankfurti pályaudvar nyugodtabb napon is mozgalmas, ezúttal, amikor a hazai válogatott a városban játszik a csoportelsőségért Svájc ellen, a helyi viszonyok szintet lépnek.

Nem véletlen, hogy a városvezetőség betiltotta a svájci szurkolók közös vonulását, mert múlt héten csütörtökön már négyezer dán is megbénította a város közlekedését, ezúttal viszont tízezer vendégre lehetett volna számítani. Természetesen jóval több mint tízezer svájci érkezett, a német drukkerek pedig megszámlálhatatlan számban özönlötték el az utcákat, így már kora délután ki lehetett tenni a megtelt táblát Frankfurtra, az emberek zöme pedig a főpályaudvarról vette az irányt a stadion felé. Az arénát itt szerencsére sokkal több tömegközlekedési lehetőség köti össze a várossal, mint sok más helyen, ezért az óriási tömeg ellenére viszonylag kényelmesen ki lehetett menni a helyszínre néhány órával a kezdés előtt.

A meccs előtt Murat Yakin, a svájci válogatott szövetségi kapitánya szokásához híven kiment tüzelni a szurkolótábort, majd csakúgy, mint eddig, kevert egyet a paklin, gyakorlatilag teljesen új támadóhármast – Ndoye, Embolo, Rieder – küldött csatába. Julian Nagelsmann ugyanakkor, ígéretéhez híven, a győztes csapaton ne változtass elvet követve, harmadszor is ugyanazt a kezdőcsapatot vetette be.

Hamar kiderült, a németek gyorsabbak a széleken, elsősorban Mittelstädt a bal oldalon, de a centerezéseit egy ideig nem kísérte siker, valamint Andrichtól is elpártolt a szerencse, pedig a távoli lövését követően Sommer kapus a labda mellé ütött – csakhogy  Musiala előzőleg szabálytalankodott, úgyhogy Orsato játékvezető érvénytelenítette a gólt.

A svájciak jól érezték, ha nincs náluk a labda, középre kell terelni a játék menetét, így egyrészt összejött a két veterán klasszis, Xhaka és Kroos külön párbaja, másrészt ki tudtak bújni a szorításból, és Ndoye révén gyakorlatilag az első lehetőségüket gólra váltva leforrázták a németeket. A hivatalos párosításban ezúttal vendégként szereplő hazaiak nem borították fel azonnal az addigi játékrendjüket, s bár próbálkoztak, a szünetig nem tudtak egyenlíteni. A második félidőt sem indította mindent elsöprő rohamokkal a német válogatott, de egyrészt azért magasabb fokozatba kapcsolt, másrészt az olyan egyéni klasszis megoldások, mint például Wirtz lőtt passza – külsővel – a középen a védelem mögé beinduló Musialának, csak megbontották a svájci falat, igaz, Sommeren nem jutottak túl.

Idővel az edzők is belenyúltak a meccsbe, ami a svájciaknál úgy nézett ki, hogy Yakin kapitány bő órányi játék után egyszerre hozta le a támadósorát, abban bízva, hogy a friss lábak jobban bírják majd a kontrákat, amelyekre többször volt lehetősége, mint azt a németek szerették volna. A túloldalon persze egyre offenzívabb játékot igyekezett felépíteni Nagelsmann, de sokáig sem az átlövések, sem a fejesek nem találtak még csak kaput sem. Ráadásul a kemény játékot végig engedő Orsato bírót a VAR sem hatotta meg, amikor a németek tizenegyest szerettek volna kapni, Beier, majd Havertz faultolását követően – igazság szerint, utóbbinál az olasz játékvezető nem is kérte a videóbírót

Az utolsó percekben Sommer kapujának hálója természetesen már vágta a svájciak hátát, és amikor már a legtöbben azt hitték, hogy megszületik a torna eddigi legnagyobb meglepetése, érkezett Niclas Füllkrug és egy jól helyezett fejessel egyenlített, helyre billentve a világ rendjét: Németország a csoportelső, Svájc a második. 1–1

1. Németország

3

2

1

8–2

+6 

7   

2. Svájc

3

1

2

5–3

+2 

5   

3. MAGYARORSZÁG

3

1

2

2–5

–3 

3   

4. Skócia

3

1

2

2–7

–5 

1   

AZ A-csoport végeredménye

NÉMETORSZÁG
Kapusok: 12 – Oliver Baumann (Hoffenheim), 1 – Manuel Neuer (Bayern München), 22 – Marc-André ter Stegen (FC Barcelona – Spanyolország), 
Védők: 16 – Waldemar Anton (VfB Stuttgart), 20 – Benjamin Henrichs (RB Leipzig), 6 – Joshua Kimmich (Bayern München), 24 – Robin Koch (Eintracht Frankfurt), 18 – Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart), 3 – David Raum (RB Leipzig), 2 – Antonio Rüdiger (Real Madrid – Spanyolország), 15 – Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), 4 – Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)
Középpályások: 23 – Robert Andrich (Bayer Leverkusen), 11 – Chris Führich (VfB Stuttgart), 5 – Pascal Gross (Brighton – Anglia), 21 – Ilkay Gündogan (FC Barcelona – Spanyolország), 8 – Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország), 10 – Jamal Musiala (Bayern München), 25 – Emre Can (Dortmund), 19 – Leroy Sané (Bayern München), 17 – Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)
Támadók: 14 – Maximilian Beier (Hoffenheim), 9 – Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), 7 – Kai Havertz (Arsenal – Anglia), 13 – Thomas Müller (Bayern München), 26 – Deniz Undav (VfB Stuttgart)
Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

SVÁJC
Kapusok: 21 – Gregor Kobel (Borussia Dortmund – Németország),  12 – Yvon Mvogo (Lorient – Franciaország), 1 – Yann Sommer (Internazionale – Olaszország)
Védők: 5 – Manuel Akanji (Manchester City – Anglia), 4 – Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), 13 – Ricardo Rodríguez (Torino – Olaszország), 22 – Fabian Schär (Newcastle – Anglia), 2 – Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart – Németország), 3 – Silvan Widmer (Mainz – Németország), 15 – Cédric Zesiger (Wolfsburg – Németország)
Középpályások: 20 – Michel Aebischer (Bologna – Olaszország), 25 – Zeki Amdouni (Burnley – Anglia), 8 – Remo Freuler (Bologna – Olaszország), 24 – Ardon Jashari (Luzern), 26 – Fabian Rieder (Rennes – Franciaország), 23 – Xherdan Shaqiri (Chicago Fire – Egyesült Államok), 16 – Vincent Sierro (Toulouse – Franciaország), 11 – Renato Steffen (Lugano), 17 – Rubén Vargas (Augsburg – Németország), 10 – Granit Xhaka (Bayer Leverkusen – Németország), 6 – Denis Zakaria (Monaco – Franciaország)
Csatárok: 18 – Kwadwo Duah (Ludogorec – Bulgária), 7 – Breel Embolo (Monaco – Franciaország), 19 – Dan Ndoye (Bologna – Olaszország), 9 – Noah Okafor (Milan – Olaszország), 14 – Steven Zuber (AEK Athén – Görögország)
Szövetségi kapitány: Murat Yakin

A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
München: Németország–Skócia 5–1
JÚNIUS 15., SZOMBAT
Köln: Magyarország–Svájc 1–3
JÚNIUS 19., SZERDA
Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG 2–0
Köln: Skócia–Svájc 1–1
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG 0–1
21.00, Frankfurt am Main: Svájc–Németország 1–1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik