Tizenöt percnyi zakatolás

Benkő Gábor, Sinkovics GáborBenkő Gábor, Sinkovics Gábor
Vágólapra másolva!
2005.10.16. 02:20
Címkék
Azok a szurkolók, akik a szombat délutáni bevásárlás vagy nagytakarítás helyett elkéredzkedtek az asszonytól, és a REACDebrecen meccset választották kikapcsolódásul, bizony nagyokat ásítottak a találkozó első félidejében.
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Meglehetősen lassú játék zajlott a pályán, és ha akadt a lelátón olyan polgártárs, aki nem tudta, melyik csapat a legutóbbi bajnok és Szuperkupa-győztes, és melyik az újonc, bizony csak csodálkozott: a Loki kiábrándító teljesítménnyel rukkolt ki.

A Debrecen nem találta a játék ritmusát, sokat hibázott, igaz, ehhez kellett a nagyon lelkes, és láthatóan feltüzelt REAC is. A rákospalotaiak azonban meglehetősen balszerencsések: a pénteki edzésen megsérült Polonkai Attila, no meg Somorjai Tamás, bár az utóbbi végül vállalta a játékot. A hazaiak célja egyértelmű volt, a vendégek térfelére szorítani a játékot, és hol a jobb, hol a bal szélen a Loki védelmi vonala mögé kerülni. Jöttek is előre a rákospalotaiak, és ha Kapcsos Vince pontosabban céloz, megszerezhették volna a vezetést. Ám kimaradt a helyzet, és néhány perc múlva a jobban, lelkesebben futballozó REAC került hátrányba. A Loki gyakorlatilag egyetlen valamirevaló akciót vezetett az első fél órában, s ezzel – ahogy az lenni szokott – a gyengébben futballozó csapat talált gólt, megváltoztatva ezzel teljesen a mérkőzés képét. A folytatásban már a debreceniek uralták a játékot, de szó sem volt vendégfölényről, fergeteges Loki-rohamokról, és legfőképpen osztálykülönbségről. Úgy vonultak szünetre a játékosok, hogy a második félidőre minden fontos kérdés nyitva maradt.

A debreceni Komlósi Ádám ellentmondást nem tűrôen emelkedik fel, és fejeli tovább a labdát – a bajnokcsapat sikere már korántsem tekinthetô ilyen fölényesnek
A debreceni Komlósi Ádám ellentmondást nem tűrôen emelkedik fel, és fejeli tovább a labdát – a bajnokcsapat sikere már korántsem tekinthetô ilyen fölényesnek
Czagány Balázs
A debreceni Komlósi Ádám ellentmondást nem tűrôen emelkedik fel, és fejeli tovább a labdát – a bajnokcsapat sikere már korántsem tekinthetô ilyen fölényesnek

A szünetben arról beszéltek a szurkolók, hogy olyan a Debrecen, mint a pokróc. És igazuk volt, hiszen amint a statisztika is mutatja, a debreceniek háromszor annyit szabálytalankodtak az első játékrészben, mint az ellenfelük. A vendégek keménysége a folytatásra is megmaradt, de ekkor már nem csak ezzel tűnt ki a bajnoki címvédő: a Loki 15 percet futballozott ezen a délutánon. Ekkor már ziccereket is kidolgoztak a vendégek, és a második góljuk után úgy tetszett, sétálva szerzik meg a három pontot. Nem így történt. A REAC újra nekiveselkedett, és Urbán Flórián a kispadról szinte extázisban űzte, hajtotta tanítványait.

Sokszor mondják, hogy igazságtalan játék a futball, ami ezen a szombaton ismét bebizonyosodott: az eddig mindössze egy pontot szerző REAC a döntetlenre mindenképpen rászolgált volna a kényelmes, talán kissé nagyképűen futballozó Loki ellen, nem beszélve arról, hogy az utolsó utáni percben volt még egy les címén érvénytelenített REAC-találat is – tegyük gyorsan hozzá, nem volt les. A találkozó végén jogosan tapsolt a hazai publikum, a debreceni drukkerek viszont csendben szedelőzködtek, még a legutóbbi fordulóban a Vasas-hívektől lopott dob sem szólalt meg. Igaz, ezt a meccset aligha kell majd "kidobolni" a cívisvárosban… ---- Hazajött, hogy meglepődjön

A REAC-pálya igazi sziget a magyar futballban: itt megszűnnek a hatalmi harcok, egy meccs erejéig abbamarad az ellenségeskedés, s egy-egy pohár bor vagy sör elfogyasztása mellett nyugodtan beszélgetnek egymással az "ellenfelek". Így fordulhatott elő, hogy szombat délután a rákospalotai sporttelepen találkozott a Lothar Matthäust támogató Mezey György, valamint a kapitány elleni "hadjárat" vezéralakja, Kisteleki István. A ligaelnök nem egyedül érkezett, hanem az általa már beharangozott Mészáros Zoltánnal. Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy a Vasasnál vált ismert emberré. Mészáros azóta gyakorlatilag eltűnt a futballból. Egyszer ugyan még szerepet vállalt Bozsik Péter mellett Zalaegerszegen, ám utána már semmit sem hallottunk felőle, amíg Kisteleki István a napokban kijelentette: Mészáros Zoltánt szeretné megnyerni az úgynevezett vezérigazgatói posztra a Magyar Labdarúgó-szövetségben.

"Egy éve Miamibe költöztem a családommal, Amerikában dolgozom és élek, de igyekszem napra késznek lenni a magyar futballeseményekkel kapcsolatban – reagált az elmúlt napokban megjelent hírre. – Bevallom, váratlanul ért, amikor a közelmúltban Kisteleki István felhívott, és azt javasolta, dolgozzunk együtt. A felkérés nagyon meglepett, ezért egyelőre megpróbálok tájékozódni a körülményekről. Egy hétre jöttem haza, igyekszem minél több információt begyűjteni, és mindenkivel beszélni, aki csak számít. Megtisztelő, sőt még azt is mondhatnám, vonzó a feladat, hogy újra a magyar futballért dolgozhassak."

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- Mestermérleg
Urbán Flórián, a REAC vezetőedzője: - Tiszta lelkiismerettel jöhettek le játékosaim a pályáról, sokadik olyan mérkőzésünk volt ez, amelyen – a kispadról nézve úgy tűnt – hibás ítéletek miatt szenvedtünk vereséget.
Supka Attila, a Debrecen vezetőedzője: - Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, de kettő nullás vezetésünk után ezt a találkozót biztosabban kellett volna megnyernünk.

A játékvezető értékelése
Szarka Zoltán (6): igyekezett végig akcióközelben lenni, viszont hibázott, amikor nem sokkal a lefújás előtt érvénytelenítette a REAC egyenlítő gólját Azt sem vette észre, amikor a második félidőben Ibrahim Sidibe és Virágh Tibor percekig vitatkozott, és lökdöste egymást.

Bizonyítvány
A REAC kapusa, Farkas Balázs nem tehetett a gólokról, Kapcsos Vince robotolt becsülettel, de a támadások segítésére már nem volt ereje. Torma Gábor ezúttal csupán egy gyengécske szabadrúgással vétette magát észre, igaz, a hajrában szerzett egy gólt, de a találatot a játékvezető a leshelyzet miatt – tévesen – nem adta meg. Nyerges Krisztiánt a gólja mellett azért is dicsérhetjük, mert sokat küzdött elöl. A Debrecenből feltétlenül ki kell emelnünk Máté Pétert. A válogatott védő szerezte a bajnok első gólját, és azért jelölhetjük őt a mezőny legjobbjának, mert remekül oldotta meg a védekező feladatát is. Virágh Béla rendkívül durván futballozott. Halmosi Péter szürkébb volt a megszokottnál, Ibrahim Sidibe rendszeresen megjátszható volt, sokat volt nála a labda.

Statisztika
Összes lövés, fejes:9:19 (5:6)
Kaput eltaláló lövés, fejes:5:5 (3:1)
Szabálytalanságok:12:32 (7:21)
Lesek:4:2 (1:0)
Szögletarány:5:4 (3:2)
Nincs utódja a pályaedzőnek
A közelmúltban a REAC vezetősége megvált Szabó György pályaedzőtől, s elképzelhető, hogy nem lesz utódja. Urbán Flórián munkáját ezután csak Hornyák Béla kapusedző segíti.

Közel a megoldás
Még mindig nem léphet pályára a Debrecen támadója, Ferenczi István. A futballista játékengedélyét a Rizespor visszatartja, s az ügyben immár a FIFA is lépéseket tett: a törököknek legkésőbb október 17-ig meg kell küldeniük Ferenczi papírjait, és azután már Supka Attila vezetőedző számíthat a játékára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik