Orral fúródtak bele egy dűnébe

TÓTH ANITA  jelenti SivábólTÓTH ANITA jelenti Sivából
Vágólapra másolva!
2005.09.29. 02:52
Címkék
Szalay Balázs nagyot esett, de be tudta fejezni a szakaszt, Palik László továbbra is tartja második helyét, Kis Sándor pedig egyet előrelépve pillanatnyilag a 11. az egyiptomi Vk-futamon.
Szalayék Fronterájának kijutott a jóból – de a gép kijutott a rosszból is
Szalayék Fronterájának kijutott a jóból – de a gép kijutott a rosszból is
Szalayék Fronterájának kijutott a jóból – de a gép kijutott a rosszból is
Szalayék Fronterájának kijutott a jóból – de a gép kijutott a rosszból is
Szalayék Fronterájának kijutott a jóból – de a gép kijutott a rosszból is
Szalayék Fronterájának kijutott a jóból – de a gép kijutott a rosszból is
A szerdai volt a Fáraó-rali első olyan szakasza, amely 80 százalékban dűnék között vezetett, ráadásul rendkívül trükkös homokdombok között. Egy ilyen ,,lelépő” tréfálta meg a Szalay Balázs, Tagai Róbert duót, amely nagy tempóval megérkezett a domb tetejére, majd egy szép ívű repülés után orral egy másik dűnében landolt. Kisék nemsokára érkeztek, és a pilóta nagyon megijedt, mert a hátát és a derekát alaposan megütő Tagai ott feküdt a dűne tetején - azért ott heveredett le, hogy a többiek lássák, kocsi van a dűne alatt, és ne menjenek rá a tetejére.

Szóval, Kis úgy húsz percet ,,eljátszadozott” azzal, hogy megpróbálta kihúzni Szalay Fronteráját (néhány éve ugyanitt Szalay rántotta talpra őt), de nem tudott segíteni. Fél órával később jött az orvosi autó, a doktorok megvizsgálták a navigátort, aztán mondták, nincs nagy baj, mehetnek tovább. Teljesítették a szakaszt, de az összetettben az ötödikről a kilencedik helyre estek vissza.

Jó hír viszont a magyar szurkolók számára, hogy Palik László és Darázsi Gábor megtartotta második helyét az összetettben, pedig 60 kilométerrel az első szervizpont előtt eltört a bal első féltengely, és a kéttonnás Nissant elég nehéz volt kétkerékhajtással végigzavarni” a dűnéken. A szerviz negyedórát vett igénybe, Palikék azonban így is megőrizték ezüstös pozíciójukat az összetettben Stéphane Henrard mögött.

A Kis Sándor, Czeglédi Péter duó a kilencedik helyen zárta a szakaszt, és ez annak is köszönhető, hogy bár segített Szalaynak, attól kezdve semmi sem hátráltatta: az autó végre tökéletes volt, Kisék élvezték a száguldást a dűnék között. A tevefüves részen egyszer két kerékre emelkedett a Nissan - a navigátora meg is rótta Kist a hevessége miatt, amire jött a válasz: ,,Sietünk, vagy nem?!” És ezzel a téma le volt zárva.
A verseny azonban csak most kezdődik, csütörtökön ugyanezt a távot teljesítik a pilóták, csak viszszafelé, más útvonalon.

A varázsszó: tereprali
Siva virágzó oázis majdnem nyolcszáz kilométerre Kairótól. A régi városrész omladozik, de romjai is varázslatosak - még ma is élnek emberek közöttük -, no meg ott van a holtak hegye, amely egykor temetkezési helyül szolgált. Némelyik egykori sírboltban szépen látszanak a plafonra vagy az oldalfalra festett, hieroglifákkal keretezett istenségképek, de a ,,tutit” csak a kiváltságosoknak mutatják meg.

Előttük viszont megnyílnak a hétpecsétes lakattal lezárt rácsos kapuk is, amelyek mögött több ezer éves múmiák rejtőznek, falba vájt lyukakban. S hogy mit kell tennie annak, aki látni akarja őket? Kimondani a varázsszót: tereprali. Itt ugyanis az utóbbi néhány évben - a Fáraó-ralinak köszönhetően - mindenki autósport-rajongóvá vált.

Fáraó-rali, Vk-futam
3. nap, Sitra Road-Siva (össztáv: 375.54 km, ebből szelektív szakasz: 369.73 km).
Autósok: 1. Henrard, De Roissard (belga, francia, Volkswagen Buggy) 4:07:27, 2. Patissier, Delli Zotti (francia, Nissan X-Trail) 16:17 perc hátrány, 3. Heymann, Segal (izraeli, Mitsubishi Pajero) 21:37 p h., …5. Palik, Darázsi G. (magyar, Nissan Pick-Up) 23:25 p h., …9. Kis, Czeglédi (magyar, Nissan Pick-Up) 33:51 p h., …17. Szalay, Tagai R. (magyar, Opel Frontera) 1:34:58 ó h. Motorosok: 1. Sala (olasz, KTM) 3:57:12, 2. Coma (spanyol, KTM) 38 mp h., 3. Casteu (francia, KTM) 2:37 p h.

Az összetettben. Autósok: 1. Henrard, de Roissard 10:49:48, 2. Palik, Darázsi G. 50:12 p h., 3. Jordan, Lurquin (francia, belga, Nissan Pathfinder) 1:40:39 ó h., …9. Szalay, Tagai R. 2:18:32 ó h., …11. Kis, Czeglédi 2:27:16 ó h.
Motorosok: 1. Coma 10:53:13, 2. De Gavardo (chilei, KTM) 5:09 p h., 3. Casteu 5:34 p h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik